poniedziałek, 29 kwietnia, 2024

POLAGRA-TECH 2019

jest obecna na targach Polagra-Tech 2019

30.09.-3.10.2019, POZNAŃ

PAWILON 5, STOISKO 133

Do wynajęcia powierzchnia biurowa

 Do wynajęcia powierzchnia biurowa o łącznej powierzchni 78 m2  (trzy pokoje)
 w Warszawie przy ul. Świętokrzyskiej 14A, IV piętro.

Budynek  zlokalizowany jest w samym centrum Warszawy, obok zbiegu ulic Nowy Świat – Świętokrzyska i w sąsiedztwie Starego Miasta. 

Budynek położony jest przy stacji II linii metra „Nowy Świat-Uniwersytet”.

Biuro jest świeżo wyremontowane i wyposażone w meble biurowe. Zapewniona jest całodobowa ochrona, monitoring oraz winda.

Cena do uzgodnienia

Zainteresowanych prosimy o kontakt z Biurem Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

Tel.: 22 826 63 44

lub e-mail: biuro@sitspoz.pl

AgroLiga 2018

Jak co roku w ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie spotkali się najlepsi w kraju rolnicy i przedstawiciele najprężniej rozwijających się firm agrobiznesowych na 26 jubileuszowej gali konkursu AgroLiga. Promuje ona przedsiębiorców działających w branży rolno-spożywczej oraz wyróżniających się rolników. W uroczystości udział wzięli Prezydent RP – Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi – Jan Krzysztof Ardanowski.

Wśród wyróżnionych nie mogło zabraknąć przedstawicieli branży mięsnej. Tytuł „Wicemistrz Krajowy AgroLigi 2018” w kategorii firmy otrzymała Masarnia OSIP w Wierzawicach (woj. podkarpackie) – producent mięsa, wędlin i drobiu. „Laureatami Krajowymi AgroLigi 2018” – kategoria firmy zostali Zakład Masarski Dariusz Kmak w Kamionce Wielkiej (woj. małopolskie), specjalizujący się w wyrobach regionalnych oraz firma „TOŁŁOCZKO” Tomasz Tołoczko w Kruszynie (woj. pomorskie), wytwarzająca wyroby z mięsa pozyskiwanego od lokalnych producentów rolnych z Kaszub.

Para prezydencka odwiedziła też stoiska przygotowane przez laureatów AgroLigi.

Konkurs AgroLiga nobilituje i promuje najwybitniejszych polskich rolników i przedstawicieli polskiego agrobiznesu. Jest prowadzony od 1993 roku, udział w konkursie wzięło już blisko osiem tysięcy rolników i agrofirm. Od 2008 roku Honorowy Patronat nad Galą AgroLigi sprawuje Prezydent RP.

Bezpieczeństwo żywności bezpieczeństwem każdego człowieka

Bezpieczeństwo żywności jest dziś zagadnieniem o szerokim charakterze i globalnym zasięgu. Wpływa na zdrowie konsumentów i na funkcjonowanie międzynarodowych struktur handlowych. Z jednej strony mamy dziś dostęp do żywności z różnych źródeł pochodzenia, z drugiej – taka  globalizacja przekłada się na większą złożoność łańcuchów dostaw. Rośnie ilość potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności, a tym samym znaczenie efektywnych systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Bezpieczeństwo żywnościowe – na czym polega?

Tylko pozornie pojęcia bezpieczeństwo żywności i żywienia oraz bezpieczeństwo żywnościowe oznaczają dokładnie to samo. Szerszym zagadnieniem jest bezpieczeństwo żywnościowe, które według FAO, oznacza stan, w którym wszyscy ludzie mają ciągły fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej ilości żywności spełniającej normy bezpieczeństwa. Żywność powinna być odżywcza, zaspokajać ich potrzeby żywieniowe oraz umożliwiać prowadzenie aktywnego i zdrowego życia. Bezpieczeństwo żywnościowe definiuje się w różnych ujęciach i na wielu poziomach: gospodarstwa domowego, jednostkowe, globalne, narodowe, społeczne, zdrowotne, ekonomiczne i fizyczne. W ujęciu międzynarodowym, kiedy mówimy o znaczeniu i definicji globalnego bezpieczeństwa, chodzi przede wszystkim o konieczność walki z głodem, a żywność jest dobrem publicznym. Na skalę krajową bierze się pod uwagę dążenie do ulepszania prawa, które efektywnie wspiera bezpieczeństwo żywnościowe. Ekonomiczne ujęcie bezpieczeństwa żywnościowego koncentruje się na aspektach takich jak:

  • rozporządzalność, która oznacza wystarczające ilości żywności dla całej ludności w każdym czasie, dla podtrzymania życia,
  • dostępność to nieograniczanie podaży żywności przez efektywny popyt,
  • adekwatność, która uwzględnia aspekt zdrowotny i oznacza zapewnienie zbilansowanej racji pokarmowej, wolnej od chorób i substancji trujących.

Prawnie bezpieczeństwo żywnościowe jest nierozłącznie związane z odpowiednimi przepisami prawa krajowego i unijnego i międzynarodowego.

Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności stanowi element bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie w kontekście adekwatności oraz w ujęciu ekonomicznym. Skupia się na wartościach zdrowotnych i produkcji oraz dystrybucji żywności bezpiecznej dla zdrowia. Na bezpieczeństwo żywności składa się ogół warunków i działań, które są konieczne do spełnienia i muszą być podjęte na każdym etapie procesu produkcji i obrotu handlowego żywnością. Nadrzędnym celem jest zapewnienie życia i zdrowia ludzi. Bezpieczeństwo żywności i żywienia oznacza odpowiednie (bezpieczne) warunki zarówno dla osób, które mają kontakt z produktami spożywczymi podczas produkcji i dystrybucji, jak i dla finalnych konsumentów. W polskim prawie bezpieczeństwo żywności dotyczy m.in:

  • substancji dodatkowych i aromatów
  • poziomu substancji zanieczyszczających
  • pozostałości pestycydów
  • warunków napromieniania żywności
  • cech organoleptycznych
  • działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością.

Dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności wdraża się skuteczne systemy jakości, które powinni znać pracownicy na każdym poziomie (odpowiednie szkolenia, kursy, audyt).

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności

Systemy zarządzania jakością stanowią integralną część kompleksowej polityki zarządzania. Odgrywają istotną rolę w realizacji wymagań i oczekiwań klientów, wspierają sprawnie funkcjonujące procesy w organizacji i minimalizują ryzyko biznesowe. Dotyczą wszystkich uczestników produkcji oraz dystrybucji –  klientów, pracowników, dostawców i udziałowców.

FSSC 22000 i ISO 22000

System Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności FSSC 22000 (Food Safety System Certification) to niezależny system certyfikacji łańcucha dostaw branży spożywczej, oparty o wymagania międzynarodowej normy ISO 22000. Jest równoważny z IFS i BRC, a opracowała go Fundacja ds. Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności, przy współpracy z Konfederacją Przemysłu Żywności i Napojów (CIAA). FSSC 22000 zapewnia kompleksowe podejście do bezpieczeństwa żywności i ma zastosowanie dla całego łańcucha dostaw, czyli dla:

  • producentów żywności (w tym surowców)
  • dostawców żywności do sieci handlowych
  • producentów opakowań z tworzyw sztucznych mających bezpośredni kontakt z żywnością
  • producentów opakowań z papieru i kartonu mających bezpośredni kontakt z żywnością
  • producentów opakowań z metalu mających bezpośredni kontakt z żywnością
  • producentów opakowań ze szkła mających bezpośredni kontakt z żywnością.

FSSC 22000 to wymierne korzyści dla przedsiębiorstwa, takie jak:

  • łańcuch dostaw zgodny ze standardami ISO
  • certyfikacja uznawana przez GFSI
  • dostęp do międzynarodowych standardów ISO
  • szeroki zakres, w tym m.in. produkcja żywności, produkcja pasz
  • powszechna uznawalność (w przemyśle, przez detalistów i organizacje pozarządowe)
  • profesjonalne audyty bezpieczeństwa żywności
  • niezależne zarządzanie systemem
  • zarządzanie non profit przez Fundację na Rzecz Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności
  • uznawalność przez Europejską Współpracę w dziedzinie Akredytacji (EA).

 ISO 22000 jest normą międzynarodową wprowadzającą ujednolicony i zharmonizowany standard globalny w zakresie najistotniejszych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności. ISO 22000 to certyfikacja uznawana w całym łańcuchu dostaw żywności, w ujęciu globalnym. Wdrożenie standardów ISO 22000 to konkretne korzyści dla przedsiębiorstwa, takie jak:

  • usprawnianie procesów bezpieczeństwa żywności i komunikacji w łańcuchu dostaw
  • zaufanie interesariuszy
  • efektywne zarządzanie ryzykiem i zagrożeniami bezpieczeństwa żywności
  • przejrzystość w łańcuchu dostaw żywności
  • podniesienie efektywności czasowej i kosztowej
  • możliwość współpracy z organizacjami stosującymi ISO 22000.

Od 19 czerwca 2018 r. obowiązuje zaktualizowana wersja – ISO 22000:2018, która precyzuje wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla wszystkich organizacji łańcucha produkcji żywności – od upraw i hodowli przez produkcję po konsumenta finalnego. Wprowadza Struktury Wysokiego Poziomu (HLS), co pozwala na integrację z  innymi normami ISO. Jest też powiązana ściślej z Codex, dzięki czemu łatwiej wdrażać metodologię Codex, a aktualizowanie HACCP staje się standardem.

Certyfikaty BRC i IFS

Certyfikacja BRC oraz IFS zostały opracowane w podobnym celu – zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla dostawców sieciowych oraz tzw. marek własnych. Kluczowe znaczenie dla wyboru standardu ma miejsce, do którego dostarczane będą produkty. Różnice dotyczą bowiem wymagań i metod oceny końcowej producenta. BRC to standard międzynarodowy dotyczący bezpieczeństwa żywności opracowany w 1998 r. przez British Retail Consortium. Obejmuje zalecenia i wytyczne dla firm sektora spożywczego, w szczególności dla hipermarketów oraz dostawców marek własnych. Certyfikacja BRC oznacza, że produkt pozytywnie przeszedł specjalistyczne testy i kontrole, ma wysoką jakość i jest bezpieczny dla konsumentów. Firma z branży spożywczej zdecydowana na certyfikat BRC powinna spełniać pewne wymagania:

  • posiadanie dokumentacji systemu  
  • wdrożenie zasady GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)
  • posiadanie specyfikacji pakowania produktu, jego ważności i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami
  • opracowane zasady higieny, w tym przechowywania odzieży ochronnej
  • szkolenie personelu z opracowanych procedur.

IFS (International Food Standard) to niemiecki standard żywności, a jego głównym założeniem jest minimalizacja ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności we współpracy z sieciami handlowymi, ze szczególnym naciskiem na dostawy produktów pod marką własną.Certyfikacja IFS uwzględnia następujące elementy:

  • BRC, SQF, ISO 9000
  • wytyczne Codex Alimentarius
  • Prawo Krajowe
  • Standardy HACCP, GMP, GHP
  • Europejski System Jakości

Dla wdrożenia IFS niezbędny jest sprawnie funkcjonujący system HACCP oraz udokumentowanie pochodzenia surowców.

System HACCP

HACCP jest to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który ma za zadanie identyfikację potencjalnych zagrożeń i zapobieganie im. Celem jest zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności to biologiczny, chemiczny lub fizyczny czynnik w żywności, lub jej stan, który może wywołać negatywne skutki dla zdrowia. Dlatego sprawnie funkcjonujący system HACCP jest w Polsce obowiązkowy dla wszystkich podmiotów branży spożywczej. HACCP pozwala na ocenę jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń na każdym etapie produkcji i dystrybucji, w celu ich eliminacji, ponieważ kluczowe znaczenie ma zapobieganie. Korzyści wynikające z wdrożenia Systemu HACCP to m.in.:

  • bezpieczna żywność dla klienta
  • powtarzalna wysoka jakość produktów
  • zaufanie konsumentów
  • dostęp do jednolitego rynku europejskiego
  • zapobieganie problemom i zagrożeniom
  • wzrost świadomości pracowników
  • lepszy wizerunek firmy.

Zachowanie bezpieczeństwa żywności jest niezbędne!

Z punktu widzenia podtrzymania życia ludzkiego największe znaczenie ma bezpieczeństwo żywnościowe. Nie można jednak pominąć faktu, że to bezpieczeństwo żywności zapewnia zdrowe i wartościowe produkty. A zatem istotna jest zarówno odpowiednia ilość żywności, jak i jej wysoka jakość. W kontekście coraz bardziej konkurencyjnego rynku zastosowanie standardów i certyfikacji jest niezbędne, aby zaistnieć i z sukcesem na nim funkcjonować. Praktycznie każde przedsiębiorstwo w sektorze spożywczym musi zadbać o wysoką jakość oferowanych produktów, obejmującą przede wszystkim ich bezpieczeństwoOferta firmy Intertek jest odpowiedzią na rosnące standardy jakościowe i bezpieczeństwa żywności. Dla kontrahentów, w tym dla finalnego odbiorcy, wdrożony system, certyfikacja i audyt, stanowią gwarancję bezpieczeństwa i dowodzą dbałości o zadowolenie konsumentów. Dotyczy to wszystkich etapów i procesów coraz bardziej złożonego łańcucha żywnościowego. 

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego

18 czerwca 2019 r. dziewięć dwuosobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych walczyło w II edycji  Ogólnopolskiego konkursu o Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego.

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. „To już druga edycja tego projektu. Dzięki takiej inicjatywie uczniowie mieli okazję lepiej poznać zalety polskiego mięsa, a także zgłębić techniki przygotowania mięsa drobiowego. Dzięki włączeniu się w nasze działanie najlepszych szefów kuchni w kraju, młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli niepowtarzalną okazję zdobyć unikatową wiedzę kulinarną. Po pozytywnych opiniach i recenzjach jakie spływają do nas po projekcie ze szkół gastronomicznych, jestem przekonana że jako Polskie Mięso na długo pozostaniemy w pamięci uczniów, którzy od teraz chętniej będą sięgać po mięso w swojej pracy.” – mówi Katarzyna Oponowicz dyrektor biura Związku Polskie Mięso.

Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji był element indyka oraz  podroby. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również produkty lokalne, regionalne oraz sezonowe. Na przyrządzenie autorskiego menu uczestnicy wydarzenia mieli do dyspozycji jedynie 60 minut! Presja czasu, stres i wysokie wymagania Jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, Marcin Budynek – szef kuchni oraz wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który czuwał nad wydarzeniem, a także Katarzyna Oponowicz – dyrektor Związku Polskie Mięso.

Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o cztery kryteria: smak oraz technika podania, dobór składników,  w tym produktu regionalnego, organizacja pracy i oczywiście ocenie szczególnej podlegało użycie elementu drobiowego. Po degustacji wszystkich dań jury udało się na liczenie głosów. „Jako jury stawiamy na oryginalność, kreatywność i smak. Młodzież jest coraz bardziej odważna i stawia na indywidualność. Wspaniałe potrafi wykorzystać w swoich daniach produkty lokalne i regionalne. Oczywiście brawa należą się nauczycielom, którzy poświęcają swój nierzadko prywatny czas, ucząc i towarzysząc swoim uczniom w ciągłym rozwoju.”- ocenił Marcin Budynek moderator konkursu.

Na najwyższym podium stanęły Zuzanna Żyniewicz i Urszula Mościńska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach. Srebro wywalczyły Dominika Oskwarek i Patrycja Smolakowska z Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy. Ostatnie miejsce na podium zostało przyznane  Patrycji Banaszek i Michałowi Soszka z Zespołu Szkół nr 2 im. T. Kościuszki w Garwolinie.

XVI Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym Promar Open 2019

W ostatni weekend 8-9 czerwca 2019 r. Promar miał niezwykłą przyjemność być gospodarzem Turnieju Tenisowego Promar Open. Już po raz 16. w Olsztynie spotkali się przedstawiciele całej branży spożywczej.

Imprezę otworzył mecz pokazowy z udziałem Maksa Kaśnikowskiego – młodej gwiazdy tenisa i podopiecznego Promar.

W przepięknych mazurskich krajobrazach, tuż nad jeziorem Ukiel, 53 zawodników walczyło o zwycięstwa indywidualne oraz o nagrodę główną – puchar prezesa Indykpolu. Obserwowaliśmy więc wielkie emocje pozytywnej sportowej rywalizacji. Na dynamikę rozgrywek nie wpłynęła nawet pogoda – 30 stopni i pełne słońce.

Przebojem XVI edycji okazała się kategoria debel. Wystartowało w niej aż 16 par!

Pierwszego dnia odbyły się eliminacje, drugiego – półfinały i finały. Zmaganiom tenisistów towarzyszył piknik grillowy, a w sobotni wieczór czekała wszystkich wspaniała kolacja w hotelu Przystań. Łącznie w tegorocznym Promar Open uczestniczyło ponad 150 osób.

Kolejna edycja Turnieju odbędzie się za rok.

Poniżej prezentujemy wyniki w ramach kategorii.

Mamy też przyjemność ogłosić nowego laureata przechodniego Pucharu Promar Open. Została nim firma Mikster. To kolejny dowód na rodzinność i drużynowość tej imprezy.

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

WYNIKI:    
Turniej Juniorów:    
1Marcel CwalinaMikster  
2Maks CwalinaMikster  
3Miłosz CieplińskiOLEWNIK ZMTomasz KozłowskiPodanfol S.A.
Turniej Kobiet:    
1Natalia MazuchJBB ZPM  
2Beata ŚwiątekREX-POL Sp. z o.o.  
3Karolina MielczarekMielczarek ZMMonika KsiężarekPaccor Polska
Gra pojedyncza mężczyzn, do 40 lat:    
1Bartłomiej WyrębskiPlukon Food Group  
2Rafał KędzioraAnimex  
3Łukasz WyrębskiPlukon Food GroupKrzysztof KrajewskiJWW Wędliny Tradycyjne Żurominek
Gra pojedyncza mężczyzn, 41-55 lat:    
1Marcin KrysiakOLEWNIK ZM  
2Mariusz GontarzPaccor Polska  
3Przemysław WyszyńskiSuper Smak Sp. z o.o.Marek KapkowskiMikster
Gra pojedyncza mężczyzn, +56 lat:    
1Włodzimierz Amielańczyk   
2Krzysztof ParkoszREX-POL Sp. z o.o.  
3Jarosław StabnoKonspol-Bis Sp. z o.o.Leszek ZielińskiKwiecińscy
Gra podwójna:    
1Klaudiusz CieplińskiOLEWNIK ZMMarcin KrysiakOLEWNIK ZM
2Bartosz RamotowskiAnimexRafał KędzioraAnimex
3Mariusz GontarzPaccor PolskaPrzemysław KsiężarekPaccor Polska
 Marek KapkowskiMiksterPaweł RamsMikster
Mixt:    
1Beata Świątek, Jacek StarońREX-POL Sp. z o.o.  
2Anna Wyrębska, Grzegorz WyrębskiPlukon Food Group  
3Anna Zyguła, Grzegorz ZygułaZyguła RzeźnictwoNatalia Mazuch, Mirosław MazuchJBB ZPM
Turniej pocieszenia:    
1Mirosław MazuchJBB ZPM  
2Andrzej MarchewkaPromar  
3Krzysztof MielczarekMielczarek ZMSławomir GlińskiKwiecińscy

Jubileusz CID LINES

7 czerwca br. firma CID LINES świętowała jubileusz 25-lecia funkcjonowania oddziału w Polsce oraz otwarcie nowego magazynu w centrali firmy w Niepruszewie k. Poznania.

 W 1988 roku dwaj przedsiębiorczy kuzyni związani z rolnictwem Pierre i Koen Brutsaert, założyli spółkę CID LINES. Firma zaczęła swoją działalność od produkcji preparatów higienicznych na potrzeby rynku belgijskiego. Już po roku od powstania firmy, został stworzony produkt CID 20, który otrzymał jako jedyny w tamtym czasie status produktu biobójczego, rekomendowanego do zwalczania klasycznego pomoru świń w Belgii i Holandii. Dzięki kreatywności i wizjonerskiemu podejściu właścicieli do biznesu, firma intensywnie rozwijała się, a produkty już po 4 latach działalności fabryki, znalazły swoich nabywców w większości krajów Europy. W 1994 roku zaczęto eksportować produkty CID LINES poza Europę, przez co rynek sprzedażowy stawał się coraz większy.

I tak w 1993 r.spółka otworzyła oddziały we Francji i w Polsce. W Polsce CID LINES początkowo skupiało się na branży spożywczej, a następnie rozwijało działalność w innych sektorach.

Obecna, tygodniowa produkcja fabryki przekracza 1300 ton gotowych profesjonalnych produktów chemicznych. Gama preparatów wytwarzanych przez CID LINES stanowi dzisiaj listę ponad 1000 artykułów o bardzo zróżnicowanym przeznaczeniu (środki myjące, dezynfekcyjne, medyczne, pielęgnacyjne).

 „Naszą wizją jest systematyczny zrównoważony rozwój poprzez przedsiębiorczość w działaniu wraz z gwarantowanym bezpieczeństwem ludzi, materiałów i środowiska. Naszym mottem przewodnim jest być godnym zaufania partnerem, dającym skuteczne i innowacyjne rozwiązania higieniczne zarówno pod względem produktowym jak i doradczym – mówił podczas jubileuszu Leszek Ksobiech, dyrektor CID LINES w Polsce. Dyrektor Ksobiech dziękował również wszystkim za przybycie oraz za wsparcie i zaufanie.

Leszek Ksobiech, CID LINES
 Leszek Ksobiech, Koen Brutsaert 

Jaka jest perspektywa dla towarowej, zrównoważonej produkcji mięsa na polskiej wsi?

Około 3,7 mln zł, które przekazywane są na drogi, ścieżki rowerowe, wozy strażackie , biblioteki, domy dziecka i wiele innych, milionowe wpływy do budżetu samorządów w północnej Polsce z tytułu podatków, ponad 2 500 miejsc pracy i ponad 28 000 ha uprawianej ziemi. Kapitał, jakim dysponują firmy z branży spożywczej w Polsce, daje szereg korzyści lokalnym społecznościom i krajowej gospodarce. Umożliwia on napływ nowych rozwiązań technologicznych, rozwój infrastruktury i zatrudnienia. Od czasu transformacji gospodarczej niewyobrażalnie zmienia on polską wieś. Czy nowe regulacje prawne zatrzymają te pozytywne tendencje? Czy ceny w sklepach wzrosną? Jakie wnioski płyną z zakończonego dziś w Człuchowie (woj. pomorskie) spotkania z udziałem przedstawicieli polityki, nauki i biznesu?

Dyskusję wśród uczestników spotkania wywołała m.in. najnowsza ustawa o zmianie ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. Przyniosła ona nie tylko zmiany w przepisach o sprzedaży ziemi dla indywidualnych rolników, ale zmieniła również warunki działalności większych gospodarstw rolnych. Eksperci wskazywali, że dla dużych przedsiębiorców z tej branży może oznaczać ona zakończenie działalności, a dla pracowników – utratę zatrudnienia. Istotnym elementem dyskusji były także inne zagrożenia oraz szanse dla rozwoju terenów wiejskich. Wydarzenie odbyło się pod hasłem „Od upadających PGR-ów do zrównoważonej produkcji rolnej” i było częścią obchodów 25-lecia istnienia Grupy Goodvalley.

Polski potencjał

Mimo upływu lat od czasów PGR-ów , nie wszyscy zdają sobie sprawę z potencjału, jaki drzemie w polskiej  ziemi, a także możliwości współistnienia gospodarstw o różnej wielkości i specjalizacji.

– Polskie rolnictwo przeszło od 1989 r. istotne zmiany, które z jednej strony wydatnie zwiększyły jego konkurencyjność (wyrazem tego są duże zyski z eksportu żywności), jednak utrwaliło, a nawet zwiększyło regionalne różnice w poziomie rozwoju rolnictwa – ocenia dr Benedykt Pepliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. – Niewątpliwym problemem  pozostaje duże rozdrobnienie gospodarstw, szczególnie widoczne w Polsce Południowo-Wschodniej. Prowadzi to do niepełnego wykorzystania możliwości naszego rolnictwa, gdyż nadal większość parametrów efektywnościowych w Polsce jest na niskim poziomie – podkreśla ekspert z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Dodaje on również –Obserwując procesy koncentracyjne zachodzące na świecie (np. w Chinach , USA czy Rosji, a w mniejszym stopniu w UE), konieczne jest przyspieszenie zmian w polskim rolnictwie. O jego konkurencyjności będą decydować gospodarstwa wielkoobszarowe. Polska ma bardzo duży potencjał w tym zakresie, niezbędne jest tylko odpowiednie ukierunkowanie rozwoju – podsumowuje dr Benedykt Pepliński.

 W zgodzie z naturą

Koncentracja ułatwia dostosowywanie się gospodarstw do potrzeb odbiorców, a także odpowiadanie na wyzwania związane z ochroną środowiska naturalnego. Rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów powoduje, że  chętniej sięgają oni po produkty, które są wytwarzane w sposób zrównoważony.

– Jak tłumaczy dr hab. inż. Arkadiusz Pietruszka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w Szczecinie, zrównoważona produkcja nie jest czymś zupełnie nowym: – Kiedyś  skupiano się na wzroście efektywności produkcji, nie zwracając zbytnio uwagi na to, że takie działania skutkują redukcją emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Dziś duże gospodarstwa rolne są w stanie wdrażać nowoczesne, a nawet innowacyjne metody produkcji zwierzęcej. Rozwiązania technologiczne obejmują żywienie zwierząt, dobór materiału hodowlanego, utrzymanie zwierząt, ale też np. zagospodarowywania nawozów naturalnych. Ich wdrażanie sprawia, że efektywność prowadzonej produkcji wzrasta, a emisja gazów cieplarnianych i amoniaku w przeliczeniu na jednostkę pozyskanego produktu maleje – podkreśla ekspert.

Wnioski z konferencji i przykłady z życia codziennego pokazują, że skala inwestycji w dużych gospodarstwach oddziałuje bezpośrednio na okolicznych mieszkańców.  Przykładowo, biogazownie Goodvalley w woj. zachodniopomorskim i pomorskim, oprócz produkcji energii elektrycznej na potrzeby własne, są w stanie wytworzyć prąd dla kilkunastu tysięcy gospodarstw. Pozwalają też  zmniejszyć inne uciążliwości produkcji rolnej dla otoczenia (typu odpady, zapach.). Dzięki inwestycjom w źródła energii odnawialnej możliwe jest uzyskanie tzw. zerowego śladu węglowego.. Działania podejmowane przez większe gospodarstwa mogą z kolei stanowić przykład dla mniejszych rolników na to, jak działać na rzecz najbliższego otoczenia.

Bariery dla inwestycji w hodowlę

Zrównoważona produkcja to pożądany kierunek rozwoju polskiego rolnictwa. Wbrew pozorom więksi przedsiębiorcy rolni muszą na co dzień mierzyć się z większymi przeszkodami. Poza większą skalą obciążeń administracyjnych i finansowych oraz brakiem dopłat systemowych do rozwiązań proekologicznych, napotykają na dodatkowe problemy z  dzierżawą gruntów od KOWR i blokowaniem inwestycji. Zachodzące zmiany mogą prowadzić  do utraty konkurencyjności Polski na arenie międzynarodowej i spowolnić inwestycje w naszym kraju.

– Kolejna zmiana ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego oraz niektórych innych ustaw nie rozwiązuje nabrzmiałych problemów, a spowoduje dalsze rozdrobnienie struktury gospodarstw rolnych w Polsce – mówi Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający firmy Goodvalley. – Podobna sytuacja miała już miejsce w 2012 r., kiedy największym producentom rolnym odebrano 30% dzierżawionych od Państwa gruntów, argumentując, że zostaną one wykorzystane na powiększenie małych gospodarstw. W efekcie wyłączono z dzierżawy 62 tys. hektarów ziemi, a po 3 latach od tych wydarzeń ok. 6 tys. hektarów dobrej ziemi leżało odłogiem. Mogła ona pozostać w rękach dotychczasowych dzierżawców i przynosić im dochód.

Ponieważ niedługo wygasa termin wieloletnich dzierżaw gruntów, a resort rolnictwa wyklucza ich przedłużenie, dokona się kolejny akt w procesie kroczącego wywłaszczenia i pozbawiania dzierżawców ich praw, jednak tym razem konsekwencje gospodarcze i społeczne będą dużo bardziej dotkliwe – podsumowuje.

Spotkanie branżowe UPEMI

JAK DZIAŁAĆ W SYTUACJI ROSNĄCYCH CEN ENERGII ? JAK RADZIĆ SOBIE Z NIEUCZCIWYMI PRAKTYKAMI ? JAK WYGLĄDAJĄ PROGNOZY RYNKOWE DLA BRANŻY MIĘSNEJ ?

Interesujące wykłady i ciekawe dyskusje, profesjonaliści z branży energetyki oraz eksperci od nieuczciwych praktyk, a także przedstawiciele najważniejszych urzędów – UPEMI organizuje spotkanie branżowe, podczas którego będziecie mogli Państwo spotkać się i podyskutować nad ważnymi zagadnieniami dla branży mięsnej.

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI jest organizatorem spotkania branży mięsnej, poświęconego aktualnym zagadnieniom i problemom sektora. Kolejna już edycja wydarzenia odbędzie się 31 maja 2019 roku, w godzinach od 14.30 do 17.00 w hotelu Radisson Collection Hotel Warsaw. Wydarzenie będzie miało formę debaty, podczas której poruszać będziemy ważne dla działania naszej branży tematy i zagadnienia.

W obliczu ciągle rosnących cen prądu, przewodnim tematem spotkania będzie optymalizacja kosztów energii elektrycznej, w debacie udział wezmą przedstawiciele Ministerstwa Energii, spółki Enea Wytwarzanie oraz UPEBI. Uczestnicy debaty dowiedzą się jak dobrać optymalne parametry umowy aby obniżyć  koszty energii w swojej działalności, a także jakie alternatywne źródła energii są oferowane na rynku.

Kolejnym niezmiernie istotnym dla producentów żywności tematem jest nieuczciwa konkurencja i nieuczciwe praktyki w sektorze rolno-spożywczym. Głównym ekspertem, który przedstawi mechanizmy chroniące producentów żywności przed nieuczciwymi praktykami handlowymi będzie przedstawiciel UOKiK.

Dodatkowo zaproszeni goście z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego przedstawią podsumowanie najważniejszych tematów nurtujących branżę, a zaproszony przez nas analityk z banku Santander, podsumuje sytuację rynkową w przemyśle mięsnym, zarówno w kontekście krajowym, jak i rynków zagranicznych.

Ukoronowaniem spotkania będzie wieczorna Gala z okazji 10-lecia istnienia na rynku polskim Gwarantowanego Systemu Jakości Żywności QAFP. Celem stworzenia Systemu było wyróżnienie produkcji wprowadzającej wyższą jakość żywności oraz działanie na rzecz konsolidacji branży i wypracowanie narzędzia efektywnej promocji. 11 grudnia 2009 roku decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP został uznany za Krajowy System Jakości Żywności. Tym samym już całą dekadę wspólnie z uczestnikami Systemu UPEMI kształtuje i buduje pozytywny wizerunek marki produktów najwyższej jakości.

Organizator: Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu mięsnego UPEMI

Partnerzy wydarzenia: Alior Bank

Patroni medialni: Agro News, Gospodarka Mięsna, Portal Spożywczy, Top Agrar i Tygodnik Poradnik Rolniczy

GK Gobarto zamknęła rok pod znakiem integracji i porządkowania swoich struktur

W 2018 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała 3,5 mln zł skonsolidowanego zysku ze sprzedaży przy przychodach w wysokości ponad 2,14 mld zł. Zysk EBITDA (zysk powiększony o amortyzację) wyniósł 46,59 mln zł.

Zeszły rok obarczony był niskim poziomem cen żywca wieprzowego przy niemal stałej tendencji spadkowej. W I kwartale ub. r. przeciętna cena skupu wyniosła ok. 4,47 zł/kg i była o ok. 10% niższa niż rok wcześniej, by w grudniu uzyskać poziom 4,17 zł/kg, co oznaczało spadek r/r o 8%. Jednym z efektów występowania tego zjawiska był spadek pogłowia świń, które w grudniu zeszłego roku wyniosło ok. 11 mln sztuk i było mniejsze niż w grudniu 2017 r. o ok. 880 tys. sztuk. W tym okresie największy spadek – 18%, odnotowano wśród loch. Dodatkowym utrudnieniem rynkowym były pojawiające się we wschodniej Polsce kolejne ogniska ASF. Mimo wielu barier rozwoju, w 2018 roku (wg danych GUS) polski eksport mięsa wieprzowego wzrósł o ok. 4,5%, z 484 do 505 tys. ton. Wzrosła również skala importu – o ok. 6,5% w stosunku do 2017 roku.

W tak trudnych warunkach rynkowych Grupa Gobarto wypracowała w 2018 r. 3,5 mln skonsolidowanego zysku ze sprzedaży przy przychodach wyższych niż rok wcześniej (w analogicznym okresie) o 21,4% i wynoszących ponad 2,14 mld zł. Przychody z eksportu wyniosły 323,87 mln zł, czyli o 23,9% więcej r/r, co dało 15,08% udziału w przychodach ogółem (wzrost r/r o 0,3 pkt. %). Zysk EBITDA wyniósł 46,59 mln. Grupa odnotowała również stratę netto na poziomie 17,84 mln zł, co było efektem gorszych wyników finansowych w segmentach: Trzoda Chlewna i Przetwórstwo.

Pierwszy z segmentów – Trzoda Chlewna – został dotknięty niskim poziomem cen żywca wieprzowego. Rekordowo niskie notowania na niemieckiej giełdzie (ZMP) skutkowały spadkiem cen nie tylko w Polsce, ale w całej Europie, przez co produkcja trzody chlewnej w zeszłym roku, biorąc pod uwagę rosnące ceny paszy oraz ograniczenia eksportowe, stała się mniej rentowna. W ostatnich tygodniach mamy do czynienia ze wzrostem cen żywca na niemieckiej giełdzie, co może być zapowiedzią stałego odwrócenia trendu spadkowego i powrotu do wcześniejszych, wysokich cen. Sytuację rynkową dodatkowo komplikowały utrzymujące się od 2014 roku zagrożenie afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz ustanowiony rok później zakaz sprzedaży wieprzowiny na terytorium Rosji dla wszystkich producentów europejskich.

Straty finansowe odnotowano również w segmencie Przetwórstwo, składającym się z grupy Silesia, która od grudnia 2017 r. wchodzi w skład GK Gobarto. Prowadzony jest tam proces porządkowania struktur oraz integracji biznesowej z pozostałą sferą działalności Grupy Gobarto. W zeszłym roku, w związku z zamknięciem zakładów w Ciechanowcu i Ciechanowie, trwało przenoszenie całej produkcji do Sosnowca, mające na celu optymalizację kosztów produkcji i logistyki. Zakończyło się ono sukcesem, niemniej generowało bardzo wysokie koszty obciążające zeszłoroczny wynik finansowy Grupy.

Najlepszy wynik w Grupie zanotował segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody wyniosły 1,68 mld zł. Zysk operacyjny osiągnął wartość 17,35 mln zł, natomiast EBITDA segmentu – 35 mln zł.

Nowa strategia na lata 2019-2024

Pod koniec stycznia tego roku zarząd Gobarto S.A. zakomunikował o przyjętej strategii rozwoju na lata 2019-2024, opierającej się na kilku kluczowych założeniach.

– „Planujemy wzmocnienie dotychczasowej pozycji jednego z liderów w obszarze produkcji mięsa czerwonego w Polsce oraz maksymalne zbilansowanie pomiędzy poszczególnymi segmentami działalności, co przyczyni się do wzrostu efektywności i pozyskania dalszej przewagi konkurencyjnej. Będziemy też kontynuować rozwój produkcji tucznika w ramach programu Gobarto 500, który powstał w celu odbudowy rynku trzody chlewnej w kraju – powiedział Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto S.A.

Grupa planuje również inwestować w nowe fermy zarodowe, zapewniające zaopatrzenie dla powstających w ramach programy Gobarto 500 ferm tuczowych. Nieodłącznym elementem rozwoju segmentu zwierzęcego będzie budowa biogazowni. Co istotne, GK Gobarto nie zamierza się skupiać wyłącznie na rynku polskim. Dalsze rozszerzanie portfolio rynków eksportowych zapewni jej utrzymanie dotychczasowego, wysokiego poziomu przychodów eksportowych w strukturze przychodów ogółem. Z kolei trwająca integracja oraz optymalizacja segmentu przetwórstwa ma na celu wypracowanie optymalnego modelu jego funkcjonowania, przekładającego się na lepsze wyniki finansowe w kolejnych kwartałach. W tym segmencie kluczowa będzie rola Zakładów Mięsnych Silesia S.A. Wzmocnienie pozycji rynkowej tej spółki jako jednego z liderów krajowego przetwórstwa mięsnego będzie możliwe dzięki wzrostowi produkcji i organicznemu rozwojowi sprzedaży przetworów z mięsa. W obszarze dystrybucji strategia zakłada zwiększanie wolumenu sprzedaży w oparciu o posiadane aktywa oraz ewentualne akwizycje. W planach jest także aktywna komercjalizacja posiadanych nieruchomości poprzez ich sprzedaż i wynajem, jak również partnerstwa strategiczne z podmiotami branżowymi.