Pierwsze w Polsce parówki high protein

Parówki pod marką Duda o najwyższej zawartości białka spośród produktów w kategorii wprowadziły ZM Silesia. To odpowiedź na najszybciej rosnący trend w kategorii spożywczej. Produkt jest już dostępny w sieci sklepów Dino.

Pierwszym w linii produktem są Parówki Duda High Protein, czyli 20 g białka na 100 g produktu (207 g vs 223 g). W sumie jedna paczka Parówek to 50 g białka. Produkt nie zawiera dodatku cukru, a jedynie naturalnie występujący w mięsie cukier, którego wartość wynosi poniżej 0,5 g na 100 g produktu. Parówki produkowane są w 100% z polskiego kurczaka, z czego aż 11% z fileta.

Żywność o zwiększonej zawartości białka to dziś rynkowy mega trend. Produkty drobiowe są obecnie wartościową alternatywą dla tradycyjnych wędlin, dlatego aktualne trendy wykorzystujemy w rozwoju gamy opartej na polskim kurczaku. Produkty o wysokiej zawartości białka, tzw. high protein to jedna z najszybciej rosnących kategorii w koszyku FMCG, dotychczas bez oferty opartej na białku zwierzęcym – mówiMarietta Stefaniak, wiceprezes zarządu Zakładów Mięsnych Silesia.