piątek, 29 marca, 2024

Polska Federacja Producentów Żywności zaprasza do udziału w VIII AKADEMII FOOD-LEX – jakość i bezpieczeństwo żywności

„VIII AKADEMII FOOD-LEX – jakość i bezpieczeństwo żywności”

22-23 maja 2019 r., Hotel Manor House SPA w Chlewiskach k. Radomia

25% zniżki dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”

Podczas konferencji zostaną przedstawione aktualne i istotne informacje dotyczące przepisów regulujących jakość i bezpieczeństwo żywności.

W programie m.in.:

  • dodatki
  • zanieczyszczenia
  • opakowania
  • zmiany przepisów

Jak zwykle gwarantujemy najlepszych wykładowców, nieograniczoną możliwość dyskusji w czasie wykładów oraz podczas uroczystej kolacji!

Kto powinien wziąć udział w konferencji?

Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych – pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnych za sprawy legislacyjne.

Więcej informacji na stronie: www.pfpz.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:

Monika Jonczak, Dyrektor Marketingu

 tel.: +48 22 830 70 55, email: m.jonczak@pfpz.pl

Targi IFFA 2019

W dniach 4-9 maja 2019 roku we Frankfurcie nad Menem, odbędą się największe na świecie Międzynarodowe Targi Przetwórstwa Mięsnego – IFFA.

Na ostatnią edycję targów IFFA do Frankfurtu przybyło ponad 63 000 odwiedzających ze 143 krajów. Prawie 66% z nich stanowili branżyści spoza Niemiec. Najwięcej przedstawicieli przybyło z Rosji, Hiszpanii, Polski, Włoch oraz Holandii. 1 027 wystawców z 55 krajów (w tym 31 firm z Polski) zaprezentowało imponujący przekrój produktów.

Podczas targów IFFA 2019, wystawcy zaprezentują zróżnicowany asortyment, w ramach wybranej grupy produktów: maszyny i urządzenia do przetwórstwa mięsa, nowoczesne technologie uboju, rozbiór i przerób mięsa, gotowanie i wędzenie, pakowanie, transport, magazynowanie, techniki mierzenia i ważenia, higiena zakładu, konserwacja urządzeń, wyposażenie sklepów mięsnych i gastronomii, a także wyroby mięsne i artykuły spożywcze oraz artykuły dla cateringu i obsługi imprez.

Targi IFFA rosną!

Nowa hala wystawiennicza, zoptymalizowany układ rozmieszczenia wystawców, więcej przestrzeni oraz udział wszystkich liderów branży – to najważniejsze zmiany jakie czekają na uczestników targów IFFA 2019. Zgodnie z mottem tegorocznej edycji: „Meet the Best”, odwiedzający zapoznają się z szeroką ofertą najlepszych produktów i usług oraz zaawansowanych technologii dla sektora mięsnego.

„Wspólnie z branżystami, nie możemy doczekać się tegorocznych targów IFFA 2019 – wszystko wskazuje na to, że ta edycja będzie jeszcze lepsza niż poprzednie. Targi IFFA to wyjątkowe wydarzenie, które odbywa się od 1949 roku. Jesteśmy dumni z tego, że na przełomie lat urosło do rangi najważniejszej imprezy branży mięsnej” – wyjaśnia Wolfgang Marzin, dyrektor Messe Frankfurt.

Zmodernizowana powierzchnia wystawiennicza

 W tym roku ekspozycję po raz pierwszy będzie można zobaczyć w hali 12, w której wystawcy przedstawią ofertę z zakresu: przetwórstwa, wyposażenia sklepów mięsnych, przypraw, substancji pomocniczych oraz osłonek. Wiodący producenci z segmentu rzeźnictwa, ćwiartowania oraz obróbki znajdą się w hali 9. Hala 8  w całości zostanie zadedykowana przetwórstwu. Z kolei w hali 11 zostanie przedstawiona kompletna oferta dotycząca pakowania, zaopatrzenia, technik pomiarowych i metod ważenia. W Galerii uczestnicy odwiedzą stoiska stowarzyszeń oraz magazynów branżowych.

Program wydarzeń towarzyszących

Poza prezentacją szerokiego wachlarza produktów, targi IFFA oferują bogaty program wydarzeń towarzyszących. Wykłady ekspertów, specjalne wystawy, konkursy oraz wspólne zwiedzanie  targów z przewodnikiem to niepowtarzalna okazja do wzbogacenia wiedzy o branży, wzięcia udziału w interesującej dyskusji oraz nawiązania nowych kontaktów biznesowych.

Szczegółowe informacje na temat wydarzeń towarzyszących targów IFFA, znajdują się w sekcji „Themes and Events” na stronie internetowej www.iffa.com. Niniejsza witryna zawiera wszelkie informacje oraz przydatne wskazówki dla uczestników wydarzenia.

Targi IFFA odbędą się w dniach od 4 do 9 maja 2019 r.

Wszystkich zainteresowanych odwiedzeniem targów IFFA, Przedstawicielstwo Targów Frankfurt serdecznie zaprasza na wspólny wyjazd w dwóch wariantach:

Oferta  autokarowa z pełnym serwisem, w terminie:

05-10.05.2019 r., obejmuje 3 noclegi i 3 dni pobytu na targach, w cenie 1 290 zł + VAT od osoby (dopłata do pok. 1-osob. 390 zł + VAT). Wyjazd autokaru z Warszawy. Możliwość dołączenia do grupy w Łodzi, Piotrkowie Trybunalskim, Częstochowie, Katowicach lub we Wrocławiu.

Oferta  samolotowa z pełnym serwisem, w terminie:

07-09.05.2019 r., obejmuje  2 noclegi i 3 dni pobytu na targach, w cenie 2 190 zł +VAT od osoby (dopłata do pok. 1-osob. 250 zł + VAT). Wylot z Warszawy.

www.targifrankfurt.pl

Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności i innych produktach

Portrait of a female researcher carrying out research in a high-tech chemistry lab (color toned image; shallow DOF)

Bezpieczeństwo i higiena żywności są bardzo ważne w kontekście ochrony zdrowia oraz profilaktyki rozmaitych chorób. Dlatego przygotowywanie żywności, jej składniki, sposób pakowania, transport i przechowywanie muszą być zgodne z przepisami i spełniać określone kryteria. Szczegółowa kontrola wszystkich etapów produkcji żywności pozwala na zminimalizowanie lub wyeliminowanie zagrożenia mikrobiologicznego. Z jakimi zagrożeniami możemy mieć do czynienia? Jakie są ich źródła? Gdzie można wykonać badania żywności i jakie dokładnie badania laboratoryjne znajdują w tym przypadku zastosowanie? 

Zagrożenia mikrobiologiczne

Żywność to źródło składników odżywczych, które są człowiekowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu z tych samych składników korzystają drobnoustroje. Zanieczyszczenie żywności drobnoustrojami chorobotwórczymi powodującymi zatrucia pokarmowe stanowi zagrożenie dla zdrowia a nawet życia człowieka. Grupami najbardziej narażonymi są: dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze, osoby z obniżoną odpornością (zwłaszcza pacjenci po przeszczepach). Na szerzenie się zatruć pokarmowych duży wpływ ma sposób przygotowania żywności, jej przechowywanie i transport. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia zależą także od jakości użytych surowców, wody, opakowań, czystości sprzętu, aparatury, higieny pomieszczeń i higieny osobistej, jak też skuteczności procesów mycia i dezynfekcji urządzeń. Wszystkie te czynniki wpływają bezpośrednio na namnożenie drobnoustrojów. Patogeny w żywności to przede wszystkim bakterie, wirusy i grzyby oraz toksyny produkowane przez pewne rodzaje bakterii i pleśni.

Bakterie w żywności

Patogenne (chorobotwórcze) – przyczyna licznych zatruć pokarmowych 

Saprofityczne – nie wywołują chorób u konsumenta, ale są przyczyną psucia się żywności i skracania jej trwałości 

Zagrożenia mikrobiologiczne surowców roślinnych i zwierzęcych to przede wszystkim powszechnie występująca mikroflora saprofityczna oraz patogenna przenikająca z gleby, powietrza, wody, organizmów żywych. 

Działalność życiowa mikroorganizmów saprofitycznych w żywności prowadzi do zmiany:

• smaku i zapachu przez wytworzenie związków wpływających niekorzystnie na właściwości sensoryczne produktu, 

• struktury i konsystencji, zwłaszcza z powodu procesów hydrolitycznych, 

• barwy przez wytwarzanie barwników lub pośrednie oddziaływanie produktów przemian na naturalne barwniki, 

• wartości odżywczej przez zmniejszenie zawartości suchej masy, rozkład wartościowych składników żywnościowych i wytworzenie produktów wpływających ujemnie na zdrowie konsumenta.

Z kolei organizmy chorobotwórcze mogą wywoływać zatrucia pokarmowe, groźne dla zdrowia a nawet życia konsumenta. Do najczęściej występujących należą:

• bakterie z rodzaju Salmonella – naturalnym miejscem bytowania bakterii z rodzaju Salmonella jest przewód pokarmowy ludzi i zwierząt (poza Salmonella Typhi i Paratyphi – tylko człowiek) i z tego źródła bakterie dostają się do środowiska powodując zanieczyszczenie gleby, wody i żywności. Najczęściej zanieczyszczoną żywnością są drób i produkty drobiowe (w tym jaja), mleko i produkty mleczne oraz coraz częściej mięso wieprzowe i wołowe, owoce i warzywa lub woda zanieczyszczona fekaliami. Drób jest nosicielem tych pałeczek, stąd bardzo duże spożycie jego mięsa w Polsce stwarza możliwość wystąpienia zatruć po¬karmowych.

• Escherichia coli są bakteriami powszechnie występującymi w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt, a co za tym idzie także w środowisku naturalnym: w glebie, w wodzie, na roślinach. Większość tych bakterii jest niechorobotwórcza dla ludzi, a niektóre szczepy probiotyczne wykazują korzystne działanie na układ immunologiczny człowieka. Jednak w obrębie tego gatunku występują także szczepy patogenne, które powodują wyraźne objawy chorobowe. Escherichia coli mogą występować w każdym rodzaju żywności, która została skażona fekaliami, najczęściej dotyczy to surowych warzyw i owoców (nawożonych zanieczyszczonymi nawozami), żywności przygotowanej na bazie wody zanieczyszczonej kałem oraz surowego mleka, wyrobów produkowanych z surowego mleka, a także surowego lub niedogotowanego mięsa. 

• Staphylococcus aureus – to gronkowce wytwarzające ciepłooporne enterotoksyny. Enterotoksyny gronkowcowe to termostabilne, oporne na działanie enzymów proteolitycznych (pepsyny, trypsyny…) → dzięki czemu wykazują niezmienioną aktywność biologiczną w przewodzie pokarmowym, są również oporne na promieniowanie gamma, a także szeroki zakres pH, wysokie stężenie soli oraz odwodnienie. Dzięki tym cechom nie są inaktywowane podczas termicznej obróbki żywności i pozostają aktywne, podczas gdy komórki wegetatywne gronkowców łatwo giną podczas pasteryzacji. Przyczyną zatruć enterotoksyną gronkowcową są zakażone tym drobnoustrojem produkty mięsne, rybne i mleczarskie (sery, lody, masło), wyroby cukiernicze z kremami, a także sałatki. 

• bakterie Listeria monocytogenes są w naturze wszechobecne. Występują powszechnie w glebie, wodzie, osadach morskich, a nawet ściekach. Nawożenie terenów wodami pościekowymi zawierającymi bakterie należące do rodzaju Listeria powoduje rozprzestrzenianie się tego patogenu, czego następstwem jest ich obecność na roślinach (głównie warzywa). Najczęściej stąd bakterie dostają się do przewodu pokarmowego zwierząt, a w konsekwencji mogą zainfekować jego organizm. Listeria monoocytogenes izolowano z różnych rodzajów surowej oraz przetworzonej żywności. Najczęstszym źródłem bakterii  jest surowe mięso, produkty mięsne (szczególnie surowe i dojrzewające), produkty gastronomiczne (majonez, sałatki), surowe mleko i produkty na bazie surowego mleka (sery miękkie), lody, ryby i produkty rybne szczególnie solone i wędzone, żywność pakowana próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej. 

• bakterie z rodzaju Campylobacter stanowią naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego zarówno zwierząt hodowlanych (drób, bydło, owce, świnie), jak i dziko żyjących. Do zakażenia pałeczkami Campylobacter spp. dochodzi naj¬częściej w wyniku spożycia niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej potraw mięsnych, zwłaszcza przygo¬towanych z mięsa drobiowego oraz nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny. Do zakażenia może także doprowadzić spożycie skażonego pałeczkami z rodzaju Campylobacter niepasteryzowanego mleka i jego prze¬tworów lub skażonej wody. 

• Clostridium botulinum = laseczka jadu kiełbasianego wytwarza silną neurotoksynę (botulinę). Do żywności Clostridium botulinum przedostają się z gleby, wód przybrzeżnych, osadów dennych oraz z przewodu pokarmowego zwierząt. Przyczyną zatruć może być spożywanie żywności utrwalonej w warunkach domowych (pojedyncza pasteryzacja). Nie tylko nie unieszkodliwia to drobnoustroju, ale stwarza prawdopodobieństwo rozwoju przetrwalników po procesie pasteryzacji i możliwość syntezy toksyny botulinowej. Źródłem zagrożenia dla zdrowia człowieka mogą być konserwy mięsne, warzywne, rybne (pasteryzowane), surowe wędzone wędliny, surowe ryby wędzone i solone. 

Wirusy w żywności

W żywności mogą być obecne również wirusy. Do tych najczęściej występujących, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia  konsumenta należą: NoV (norowirus), HAV (wirus zapalenia wątroby typu A), RV (rotawirus), HEV (wirus zapalenia wątroby typu E) oraz  hEV (enterowirusy). 

Wirusy wnikające do organizmu drogą pokarmową mogą być przyczyną chorób, takich jak:

• zapalenie żołądka i jelit powodowane przez norowirusy i rotawirusy,

• zapalenie wątroby wywoływane przez wirus zapalenia wątroby typu A i coraz częściej wirus zapalenia wątroby typu E,

• chorób różnych narządów, jeśli po replikacji w przewodzie pokarmowym wirusy przedostają się do krwiobiegu i z krwią docierają do wrażliwych komórek.

Transmisja wirusowych zakażeń żywności  następuje głównie poprzez: mięczaki, które mają kontakt ze skażoną fekaliami wodą morską, wodę pitną i nawadniającą skażoną ludzkimi ściekami, żywność gotową do spożycia lub niedostatecznie przetworzoną, której zakażenie jest wynikiem niskiej higieny osobistej zainfekowanych pracowników zajmujących się dystrybucją.

Pleśnie w żywności

Wśród zagrożeń mikrobiologicznych surowców roślinnych i zwierzęcych szczególne miejsce zajmują grzyby strzępkowe (pleśnie). Poza niekorzystnym działaniem tych drobnoustrojów na składniki występujące w surowcach (doprowadzającym do zepsucia i będącym przyczyną stęchłego zapachu) niezwykle groźne dla ludzi są mikotoksyny (których producentami są głównie pleśnie z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Stachybotrys, Cladosporium i Alternaria) powodujące wiele schorzeń. Pleśnie w żywności mogą być widoczne gołym okiem, ale… nie muszą. Często popełnianym przez ludzi błędem jest spożywanie produktów po odkrojeniu od nich „spleśniałej” części. Pleśnie zakażając pasze i produkty spożywcze wydzielając do otaczającego środowiska toksyczne metabolity = mikotoksyny. W wyniku czego nawet po usunięciu pleśni z produktu, pozostaje on nadal toksycznie skażony. 

Mikotoksyny są substancjami termostabilnymi, dzięki czemu nie ulegają degradacji w podwyższonej temperaturze. Spożycie produktów żywnościowych zawierających mikotoksyny rzadko prowadzi do ostrych zatruć pokarmowych, ale ww. toksyny mogą kumulować się w wielu narządach wewnętrznych i po latach być przyczyną wielu schorzeń.

Pleśnie mogą wystąpić na=w każdym produkcie, choć najczęściej atakują ziarna zbóż (we wczesnym okresie ich rozwoju a także na etapie magazynowania), owoce, warzywa i ich przetwory, przyprawy, sery oraz suche kiełbasy. 

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych

Zróżnicowany skład chemiczny surowców roślinnych i zwierzęcych oraz ich ogromna różnorodność sprawiają, że problem ich jakości mikrobiologicznej jest bardzo skomplikowany i złożony.  Zagadnienie to wiąże  się ze wzrostem roślin i z ich zbiorem, hodowlą zwierząt, warunkami sanitarno-higienicznymi, a także wpływem środowisk naturalnych na surowce, czy też oddziaływaniem ludzi i zwierząt będących w ich otoczeniu. Duży wpływ na zanieczyszczenie wywierają także warunki transportu i przechowywania.

Ponadto dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy rygorystycznie przestrzegać temperatur przechowywania, terminów przydatności do spożycia surowców, półproduktów i produktów gotowych, ale również zasad bezpieczeństwa żywności i higieny w kuchni domowej podczas przygotowywania, wydawania oraz spożywania posiłków. 

Kontrola bezpieczeństwa produktu na każdym etapie produkcji

Higiena wytwarzania żywności jest obecnie najważniejszym elementem produkcji, gwarantującym jej bezpieczeństwo zwłaszcza, że posiadamy dość szeroką wiedzę w zakresie skutków zagrożeń zdrowotnych wynikających z zanieczyszczeń mikrobiologicznych środków spożywczych. Producent żywności jest zobowiązany do tego, aby jego produkt finalny był zgodny z odpowiednimi kryteriami mikrobiologicznymi ściśle określonymi w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Rozporządzenie zawiera dwa rodzaje kryteriów mikrobiologicznych dla żywności w zakresie:

• bezpieczeństwa żywności  – poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych pozwalających na akceptację produktów przeznaczonych do obrotu lub znajdujących się w obrocie. Powyższe kryterium odnosi się wyłącznie do obecności bakterii chorobotwórczych (m.in. Listeria monocytogenes, Salmonella …) oraz enterotoksyny gronkowcowej i histaminy w produktach spożywczych. 

• higieny procesu produkcyjnego – poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych pozwalające na akceptację funkcjonującego procesu produkcyjnego, przekroczenie których wymaga podjęcia czynności naprawczych w celu spełnienia wymagań prawa żywnościowego. Omawiane kryterium nie ma zastosowania dla produktów wprowadzonych na rynek (nie dotyczy żywności w obrocie). 

W związku z powyższym, w celu uniknięcia zagrożeń mikrobiologicznych konieczna jest szczegółowa kontrola na każdym etapie produkcji żywności. Wyłącznie w ten sposób można zminimalizować ryzyko pojawienia się patogenów w żywności i/lub wypuszczenia na rynek (do sprzedaży, dalszej obróbki, przygotowywania posiłków) surowców, półproduktów i żywności skażonej bakteriami, wirusami lub grzybami. Właśnie dlatego zleca się i przeprowadza badanie żywności w laboratorium. Kontrolą bezpieczeństwa produktów spożywczych zajmują się firmy i jednostki (prywatne i państwowe) prowadzące działalność inspekcyjną, audytorską oraz laboratoryjną.

Jakie badania wykonywane są w laboratorium Intertek?

Badania bezpieczeństwa żywności powinny obejmować wszystkie elementy łańcucha żywnościowego: od jakości surowców, przez produkcję i przetwarzanie żywności, po jej znakowanie, składowanie, transport i sprzedaż. 

Badania żywności przeprowadzane w laboratorium można podzielić na trzy grupy: badania mikrobiologiczne, fizykochemiczne oraz organoleptyczne i sensoryczne. W kontekście występowania mikroorganizmów chorobotwórczych w żywności – kluczowe znaczenie mają badania mikrobiologiczne, które obejmują m.in.: wykrywanie drobnoustrojów patogennych w żywności i badanie wody pitnej, ale również: kontrolę pomieszczeń produkcyjnych (w tym również czystości mikrobiologicznej powietrza) i badania przechowalnicze produktów spożywczych.

Wysoka jakość europejskiego mięsa – tradycja i pasja

11 marca br. w Sheraton Warsaw Hotel odbyło się seminarium informacyjne pt. „Wysoka jakość europejskiego mięsa – tradycja i pasja”. Seminarium zorganizowała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej „Mięso o europejskiej jakości”, podczas wizyty studyjnej do Polski importerów/dystrybutorów mięsa i przetworów z USA i Kanady.

Podczas spotkania omawiano m.in. oczekiwania amerykańskich i kanadyjskich importerów mięsa wołowego, wieprzowego i przetworów mięsnych oraz aktualne warunki importu tych produktów z Unii Europejskiej do USA i Kanady. Swoje wystąpienia wygłosili m.in.: przedstawiciel Głównego Inspektoratu Weterynarii, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Dyrektor wykonawczy Meat Import Council of America, Prezes Polsko-Kanadyjskiej Izby Gospodarczej oraz Wiceprezes Polish American Chamber of Commerce North East.

Więcej informacji o kampanii: www.meatfromeurope.eu

KRD-IG partnerem dyskusji na temat zrównoważonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej

Zrównoważone stosowanie antybiotykoterapii jest aktualnie przedmiotem żywej dyskusji producentów i hodowców drobiu z lekarzami weterynarii. Bezsprzecznie środki przeciwbakteryjne, a w tym i same antybiotyki, są niezbędne w leczeniu chorych zwierząt. Czy jednak w dzisiejszym świecie, gdzie coraz częściej podnosi się kwestię antybiotykooporności, istnieją jakieś alternatywy?

15 i 16 lutego 2019 roku w Jachrance w ramach projektu PROHEALTH odbyła się IV Międzynarodowa Konferencja Techniczna „Zarządzanie rozważnym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w zrównoważonej produkcji drobiarskiej”. Wydarzenie objął honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza była strategicznym partnerem branżowym konferencji.

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie. Dawniej kluczem do sukcesu rynkowego była cena. Obecnie, aby zdobyć zaufanie konsumentów w kraju i za granicą, musimy zwracać uwagę także na inne aspekty – takie jak m.in. zrównoważone stosowanie antybiotykoterapii w chowie drobiu. Dodatkowo w społeczeństwie nadal pokutują mity o rzekomej obecności antybiotyków w mięsie drobiowym. Dlatego z jednej strony musimy edukować konsumentów, z drugiej dążyć wraz z hodowcami do ograniczania stosowania tego rodzaju substancji w chowie – mówił Piotr Kulikowski, Prezes KRD-IG.

Konferencje z cyklu „Zarządzanie rozważnym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w zrównoważonej produkcji drobiarskiej” promują wprowadzanie do krajowej praktyki drobiarskiej założeń opracowanych przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) w ramach filozofii: „JEDEN ŚWIAT – JEDNA MEDYCYNA – JEDNO ZDROWIE”. Koncepcja „Jedno Zdrowie” (One Health) odnosi się do ochrony zdrowia człowieka przy współdziałaniu ochrony zdrowia zwierząt i uwzględnianiu wpływów środowiska na ludzi i zwierzęta. Bardzo ważnym problemem w kontekście koncepcji „Jedno Zdrowie” jest antybiotykooporność bakterii groźnych dla zdrowia człowieka. W perspektywie najbliższych lat będzie ona stanowić coraz poważniejsze wyzwanie dla medycyny.

Głównym celem spotkania było przedstawienie praktycznych alternatyw dla stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej. Doświadczenia europejskie wskazują, że stosowanie leków przeciwdrobnoustrojowych może być ograniczone np. dzięki skutecznej bioasekuracji, profilaktyce czy szczepieniom. Należy dążyć do opracowania skutecznych programów zarządzania zdrowiem stad drobiu, zmniejszających do minimum potrzebę stosowania antybiotyków – zaznaczał prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk z Zakładu Chorób Ptaków SGGW, kierujący komitetem organizacyjnym konferencji.

Jako możliwe alternatywy dla antybiotyków specjaliści wskazują zarówno te w postaci preparatów komercyjnych jak i rozwiązań ogólnych, np. zabezpieczeń fermy, kupna odpowiedniej jakości piskląt czy paszy.

Konferencja była znakomitą okazją do dyskusji i wymiany poglądów na temat zrównoważonej produkcji drobiarskiej. Przedstawiciele środowisk naukowych, hodowcy i lekarze weterynarii specjalizujący się w opiece nad drobiem mieli okazję porównać swoje doświadczenia i podzielić spostrzeżeniami. Wśród postulatów kierowanych do producentów znalazły się m.in. przestrzeganie zasad dobrej praktyki hodowlanej i bioasekuracji, a także stosowanie żywieniowych dodatków przeciwbakteryjnych. Lekarze weterynarii powinni rygorystycznie przestrzegać zasad racjonalnego stosowania antybiotyków oraz wprowadzić oceny wrażliwości bakterii jako podstawy do rozpoczęcia antybiotykoterapii. Elementem wspólnym dla obu grup jest wdrożenie zasady wyliczenia realnego zużycia przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych weterynaryjnych w każdym cyklu produkcyjnym.

Spotkanie umożliwiło wypracowanie ustaleń ważnych dla dalszego zrównoważonego rozwoju produkcji drobiarskiej. Informacje, którymi wymieniali się uczestnicy, pozwolą wprowadzić na krajowy rynek jeszcze bardziej przemyślane rozwiązania bioasekuracyjne, koncentrujące się na zapobieganiu chorobom ptaków.

Kampania „Marka Polskie Mięso” – mięso w diecie osób aktywnych

Jakie walory mięsa decydują o jego wartości odżywczej i jaka jest rola mięsa w diecie osób aktywnych? Odpowiedzi na te i podobne pytania znajdziemy w ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso”. Akcja ma na celu zwiększenie świadomości i wiedzy na temat walorów drobiu i wieprzowiny. Co szczególnie istotne, najnowsze badania przynoszą informacje, które często stoją w sprzeczności z obiegową opinią i stereotypami na temat mięsa, do których przywykliśmy.

Mięso w Polsce jest produktem popularnym, ale ciągle niedocenianym. Statystyczny Polak zjada rocznie około 76,5 kg mięsa i jego przetworów.1 Często jednak myślimy o nim wyłącznie w sposób tradycyjny, jako o składniku, który jest kaloryczny i przede wszystkim ma za zadanie zapewnić szybkie poczucie sytości. Równocześnie diety wegańskie i wegetariańskie zdobywają popularność wykorzystując w komunikacji informacje na temat wartości odżywczych roślin, ich bogactwa w witaminy, minerały i inne wartościowe składniki. O mięsie w tym kontekście mówi się mało. Co więcej, rosnąca popularność indywidualnych treningów, fitness’u i szeroko rozumianej aktywności fizycznej w naturalny sposób zwiększa zainteresowanie zdrową dietą.

– Tylko zbilansowana, niestroniąca od mięsa dieta wspiera wysiłek fizyczny i jest gwarantem zdrowia – przekonuje Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso”. – Mięso jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, przede wszystkim dlatego, że stanowi dla nas źródło łatwo przyswajalnego białka. Kluczową kwestią jest tutaj właśnie biodostępność. Białko zwierzęce, w przeciwieństwie do białek roślinnych, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu i budowy tkanek. W naszej kampanii mówimy o różnych aspektach spożywania mięsa. Chcemy uświadomić konsumentom również to, że każdy wysiłek fizyczny, także ten związany ze sportem i rekreacją wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na pełnowartościowe białko – dodaje prezes Choiński.

Kampania „Marka Polskie Mięso” odwołuje się do różnych gustów kulinarnych Polaków. Niezależnie od tego, czy preferujemy kuchnię lekką, dania orientalne, czy konkret na talerzu, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna stanowią nierozłączną część zdrowego stylu życia. Przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia pomaga osobom aktywnym fizycznie trenować efektywniej, szybciej się regenerować oraz zmniejszać ryzyko występowania kontuzji. Warto wiedzieć, że drób i wieprzowina to nie tylko „nasz tradycyjny kotlet”, ale przede wszystkim cenne źródło pełnowartościowych białek, tłuszczów i witamin: E, B1, B2, B3, B6 oraz łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Na stronie kampanii pod adresem www.pewnejestjedno.pl znajdują się praktyczne przepisy przygotowane przez ambasadorów akcji – Beatę Śniechowską i Tomasza Czajkowskiego, które pokazują jak w łatwy i efektywny sposób przygotowywać mięso, by mogło ono stanowić nieodłączny element zdrowej diety.


1 Red. Piotr Szajner: Analizy Rynkowe. Rynek mięsa stan i perspektywy, Nr 55, 2018, s. 58, ISSN 1231-2576

Przytoczone dane i wyniki badań w całości pochodzą z pracy zbiorowej pod kierunkiem dr. inż. Tadeusza Blicharskiego: Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów, Warszawa 2013.

Polska wołowina na japońskim stole

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W dniach 11-16 lutego br. delegacja przetwórców i eksporterów przebywała z misją gospodarczą w Japonii zorganizowaną przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego przy wsparciu przedstawicieli Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w ramach projektu „Polska wołowina na japońskim stole” finansowanego z Funduszy Promocji Mięsa Wołowego.

Celem misji były działania skupione wokół promowania i budowania pozytywnego wizerunku polskiego mięsa wołowego na rynku japońskim oraz rozmowy dotyczące możliwości wzmocnienia wymiany handlowej pomiędzy Polską a Japonią. Dzięki spotkaniu z Japan Meat Traders Association przedstawiciele polskiej delegacji mieli także okazję wyjaśnić japońskim importerom incydent przedstawiony w materiale telewizyjnym TVN oraz wytłumaczyć w jaki sposób polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Lekarz Weterynarii we współpracy z branżą przetwórczą poradzili sobie z tym problemem i jakie przedsięwzięto środki by w przyszłości podobne sytuacje całkowicie wyeliminować. 

Kilkudniowe rozmowy prowadzone przez polską stronę z przedstawicielami importerów i organizacji branżowych oraz wizyty w japońskich sieciach dystrybucji przyniosły wiele pozytywnych relacji pomocnych w budowaniu dalszych stosunków gospodarczych. Także rozmowy B2B prowadzone na terenie polskiej placówki Zagranicznego Biura Handlowego, przy ogromnym wsparciu kierownika ośrodka Pani Elizy Klonowskiej-Siwak, potwierdziły powagę prowadzonych działań oraz umocniły naszą pozycję wśród japońskich partnerów biznesowych. W efekcie prowadzonych rozmów strona japońska wyraziła duże zainteresowanie rozszerzeniem asortymentu produktów mięsnych importowanych z Polski.

Japonia to trzecia co do wielkości gospodarka świata. Jednak jako kraj o dużym zaludnieniu i ograniczonych możliwościach samowystarczalności w odniesieniu do produktów rolnych, Japonia jest głównym importerem żywności, czwartym na świecie po USA, Chinach i UE. Patrząc na rynek mięsa wołowego Japonia w 2018 roku importowała 607 tys. ton mięsa wołowego (tj. ponad 800 tys. ton w ekwiwalencie ćwierci) głównie z Australii i USA (źródło: Ministry of Finance of Japan, Statystyki Handlowe, dane za 2018 rok).  Według stanu 2018 roku, do eksportu na rynek japoński dopuszczone są uprawnione polskie podmioty, zaś wołowina przeznaczona na japoński rynek musi pochodzić z bydła do 30 miesiąca życia.

Polska Federacja Producentów Żywności zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej

 „Produkcja żywności w świetle aktualnych przepisów – nowości legislacyjne”

28 marca 2019 r., Hotel Marriott, Warszawa

25% zniżki dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”

W programie:

  • Orzecznictwo z zakresu produkcji żywności
  • Stosowanie dodatków do żywności i aromatów
  • Praktyczne uwagi na temat wpływu procesów przetwarzania żywności na określenie zakresu badań laboratoryjnych w świetle aktualnych przepisów
  • Wymagania dotyczące urządzeń mających kontakt z żywnością stosowanych w przemyśle spożywczym
  • Zmiany legislacyjne w zakresie stosowania opakowań z tworzyw sztucznych – kwestie istotne dla producentów żywności

Kto powinien wziąć udział w konferencji?

Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych – pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnymi za sprawy legislacyjne.

Więcej informacji na stronie: www.pfpz.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:

Monika Jonczak, Dyrektor ds. marketingu

tel.: +48 22 830 70 55, email: m.jonczak@pfpz.pl