10. Zmiany zakupowe Polaków i ich wpływ na koszyk oraz strategie sieci handlowych. Wywiad z Szymonem Mordasiewiczem, managing director Consumer Panel Services GfK Poland
RYNEK
14. Barbara Mikusińska. Rośnie eksport mięsa i przetworów z Polski
18. Andrzej Kowalski, JBB Bałdyga oraz Wojciech Podsiadły, Sokołów –Net, o korzyściach, jakie odnoszą zakłady mięsne z prowadzenia sklepów
20. Piotr Gawin. Sprzedaż wędlin stałowagowych przed świętami
22. Andrzej Gantner. Zmiany przepisów w 2024 roku istotne dla branży mięsnej
24. Barbara Mikusińska. Co dalej z nazwami zamienników mięsa?
WIELKANOC/TECHNOLOGIE
28. Jerzy Wajdzik. Kiełbasa biała na wielkanocnym stole
NAUKA
33. Halina Makała. Sztuczne mięso – nowe wyzwania i dylematy
37. Agnieszka Starek-Wójcicka, Aleksandra Rolewicz, Agnieszka Sagan. Pozostałości z przetwórstwa owoców i warzyw wykorzystywane w produktach mięsnych
Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego – wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR
oraz doświadczenia przedsiębiorców
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji pt.:Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego – wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR oraz doświadczenia przedsiębiorców, która odbędzie się w dniu 21 marca 2024 r.na platformie Zoom.
Patronem medialnym konferencji jestGospodarka Mięsna.
Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów ochrony środowiska oraz działów prawnych!
Parówki pod marką Duda o najwyższej zawartości białka spośród produktów w kategorii wprowadziły ZM Silesia. To odpowiedź na najszybciej rosnący trend w kategorii spożywczej. Produkt jest już dostępny w sieci sklepów Dino.
Pierwszym w linii produktem są Parówki Duda High Protein, czyli 20 g białka na 100 g produktu (207 g vs 223 g). W sumie jedna paczka Parówek to 50 g białka. Produkt nie zawiera dodatku cukru, a jedynie naturalnie występujący w mięsie cukier, którego wartość wynosi poniżej 0,5 g na 100 g produktu. Parówki produkowane są w 100% z polskiego kurczaka, z czego aż 11% z fileta.
– Żywność o zwiększonej zawartości białka to dziś rynkowy mega trend. Produkty drobiowe są obecnie wartościową alternatywą dla tradycyjnych wędlin, dlatego aktualne trendy wykorzystujemy w rozwoju gamy opartej na polskim kurczaku. Produkty o wysokiej zawartości białka, tzw. high protein to jedna z najszybciej rosnących kategorii w koszyku FMCG, dotychczas bez oferty opartej na białku zwierzęcym – mówiMarietta Stefaniak, wiceprezes zarządu Zakładów Mięsnych Silesia.
pt. „Produkcja zrównoważona – szanse i zagrożenia”
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizują Forum Sektora Wołowiny. W tym roku odbędzie się jubileuszowa X edycja wydarzenia.
Wydarzenie odbywa się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Udział w X edycji Forum zapowiedział Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydarzenie odbędzie się 2 lutego 2024 r. w formacie hybrydowym: stacjonarnie w Hotelu Marriott w Warszawie al. Jerozolimskie 65/79 oraz z wykorzystaniem technik komunikacji zdalnej.
Zagadnienia jakie chcemy poddać dyskusji to propozycje do założeń nowej WPR, oraz szans i zagrożeń dla europejskiego rolnictwa w kontekście ewentualnej akcesji Ukrainy, transformacja sektora wołowiny w kierunku zrównoważonym ze szczególnym uwzględnieniem dobrostanu bydła, ograniczenia substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz lepszego zarządzania jakością̨ kulinarną, ważnej roli produkcji zwierzęcej w zrównoważonej produkcji rolnej i mięsa w zrównoważonej diecie.
W dyskusjach X Forum uczestniczyć będą jak co roku przedstawiciele organizacji oraz instytucji polskich jak i międzynarodowych.
Połączona z uroczystością podsumowania XVII edycji konkursu „NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCÓW POMORZA I KUJAW 2023 ROKU”
Dwa ważne wydarzenia, połączone merytorycznie i organizacyjnie, odbyły się w Centrum Targowym PARK w Toruniu. Były one wynikiem dużego zaangażowania technicznego i merytorycznego Oddziału Toruńskiego Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Przemysłu Spożywczego . W tym miejscu należy podkreślić, iż tradycyjnie głównym inicjatorem wraz z członkami Oddziału Toruńskiego był wieloletni jej Przewodniczący Edmund Kośnik. Pierwsza część naukowo – techniczna, poświęcona była uwarunkowaniom rozwoju przemysłu rolno spożywczego. Z-ca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Pan Marcin Wroński w swoim wystąpieniu podkreślił iż polski przemysł rolno-spożywczy, a w szczególności Województwo Kujawsko – Pomorskiego, odgrywał kluczową rolę w gospodarce zywnościowej kraju. Sektor ten był podatny na różnorodne czynniki, takie jak zmiany klimatyczne, ceny surowców, polityka rolno-spożywcza i globalne trendy konsumenckie.Firmy w sektorze rolno-spożywczym w Polsce coraz bardziej korzystały z nowych technologii, aby usprawnić produkcję, optymalizować zarządzanie zasobami i zwiększać wydajność oraz konkurencyjność cenową. Inteligentne rozwiązania, takie jak systemy monitorowania upraw czy automatyzacja procesów, zyskiwały na popularności. Świadomość ekologiczna społeczeństwa nadal rośnie, co motywuje firmy do podejmowania działań na rzecz zrównoważonej produkcji. Wzrasta zainteresowanie produktami ekologicznymi, co skutkuje większą produkcją żywności organicznej i implementacją bardziej ekologicznych praktyk w całym łańcuchu dostaw. Polska żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem na rynkach zagranicznych. Firmy eksportowały coraz większe ilości produktów rolno-spożywczych do wielu krajów, co było istotnym czynnikiem stabilizującym dochody rolników oraz zakładów przetwórczych jak również krajowy rynek finansowy . Rośnie liczba firm z sektora rolno-spożywczego wdrażających sprzedaż online i wykorzystywania platform e-commerce do dotarcia do klientów, zwłaszcza w kontekście zmian podejścia i wyborów młodych konsumentów. Polska polityka rolno-spożywcza ma wpływ na rozwój sektora poprzez programy wspierające rolnictwo, badania nad nowymi technologiami oraz promocję eksportową produktów rolno – spożywczych. Bardzo dużym zainteresowaniem uczestników konferencji cieszyło się wystąpienie Pana dr. Józefa Sadkiewicza z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy. W swoim wystąpieniu zaprezentował różne technologie wypieku pieczywa oraz ich wpływ na jakość odżywiania. Podkreślił iż produkcja pieczywa oparta na tradycyjnych sposobach wypieku pieczywa, ze szczególnym uwzględnieniem reżimów technologicznych procesów wielofazowej fermentacji ciasta, zapewnia wysoką jakość produktu oraz znaczące walory zdrowotne dla konsumenta. Część druga miała niezwykle uroczysty charakter. Działacze Stowarzyszenia oraz osoby wspierające działalność Toruńskiego Oddziału Stowarzyszenia Przemysłu Spożywczego zostali odznaczeni państwowymi, resortowymi oraz stowarzyszeniowymi medalami i odznakami. Firmy uczestniczące w prezentacji swoich produktów jak również szkoły gastronomiczne – otrzymali tradycyjne statuetki „Aniołów”. Wielkość statuetki zależna była od zajętego miejsca w konkursie. Wszyscy wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i wyróżnienia. Bardzo okazale prezentowane były wyroby spożywcze. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt szerokiej prezentacji wyrobów gastronomicznych przez szkoły gastronomiczno – hotelarskie. Estetyka podania oraz smakowitość potraw wzbudzała duże uznanie. Na uznanie zasługuje fakt iż Pan Roman Wojda Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich czynnie wspierał przygotowania do tak ważnego przedsięwzięcia promocyjno –medialnego produktów żywnościowych Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Osobiście wraz z Przewodniczącym Oddziału SITSpoż. koordynował i prowadził całą tę imprezę. W tym miejscu należy podkreślić osobiste zaangażowanie Marszałka Województwa Kujawsko – Pomorskiego które wsparło finansowo całe przedsięwzięcie. Udział trzech stacji telewizyjnych oraz wielu dziennikarzy pozwoliło na bardzo szeroką promocję całego przedsięwzięcia zorganizowanego przez Toruński Oddział Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Przemysłu Spożywczego w Toruniu.
Przedstawiciele branży mięsnej zmagają się obecnie z wieloma wyzwaniami. Do najważniejszych z nich należą rosnące ceny paliwa, energii, braki kadrowe, zmieniające się preferencje klientów oraz kwestie środowiskowe. Otwieranie nowych rynków eksportowych oraz rozwijanie współpracy na już istniejących jest także niezwykle ważnym elementem strategii wielu polskich producentów w branży mięsnej. Warto nadmienić, że nadal głównym odbiorcą mięsa z Polski jest Unia Europejska. To wszystko skłania firmy działające w sektorze mięsnym do szukania rozwiązań, które będą pomocne w optymalizacji procesów operacyjnych przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów bezpieczeństwa i jakości produktów, będą efektywne kosztowo i proekologiczne. Pooling paletowy CHEP pomaga także w optymalizacji kosztów.
Polega on na wynajmie palet w systemie współdzielenia i ponownego ich wykorzystania, w oparciu o zasady gospodarki o obiegu zamkniętym. Zastępuje tradycyjny model dysponowania paletami na własność. W efekcie obniżane są koszty operacyjne klienta związane z posiadaniem palet, ich przechowywaniem czy konserwacją. Pozwala to na obniżenie nakładów kapitałowych oraz usprawnia przepływ gotówki. Zaoszczędzone w ten sposób środki mogą m.in. zostać przeznaczone na rozwój biznesu.
Z punktu widzenia łańcuchów dostaw oznacza to, że dostarczane produkty muszą być dostosowane do wymogów poszczególnych rynków, zarówno pod względem zachowania ciągłości dostaw oraz bezpieczeństwa i jakości produktu. Firma CHEP, największy dostawca rozwiązań dla łańcucha dostaw doskonale to rozumie, a dysponując w samej Europie około 160 mln nośników, jest w stanie zaspokoić potrzeby w kwestii dostępności palet. Obszerna sieć europejska CHEP wspiera rozwój eksportu swoich klientów na rynki poza Polską. Niebieskie palety – drewniane i plastikowe, cieszą się zaufaniem zarówno producentów, jak i sieci handlowych. Wykonane są z certyfikowanych materiałów, są ustandaryzowane, odpowiednie do automatycznych linii, bezpieczne i trwałe oraz regularnie serwisowane w rozległej sieci centrów serwisowych CHEP. Palety, aby spełniały specyficzne warunki transportu produktów mięsnych, przechodzą testy w certyfikowanym przez ISTA (International Safe Transit Association) centrum badawczym CHEP, gdzie poddawane są działaniu m.in. wysokiej oraz niskiej temperatury, przechodzą testy drgań i uderzeń.
Pooling paletowy CHEP pomaga także w optymalizacji kosztów. Polega on na wynajmie palet w systemie współdzielenia i ponownego ich wykorzystania, w oparciu o zasady gospodarki o obiegu zamkniętym. Zastępuje tradycyjny model dysponowania paletami na własność. W efekcie obniżane są koszty operacyjne klienta związane z posiadaniem palet, ich przechowywaniem czy konserwacją. Pozwala to na obniżenie nakładów kapitałowych oraz usprawnia przepływ gotówki. Zaoszczędzone w ten sposób środki mogą m.in. zostać przeznaczone na rozwój biznesu.
„Stawiamy na otwarty dialog z naszymi klientami, aby opracować rozwiązania i dobrać nośniki odpowiednie do potrzeb ich biznesów. Jako pionier gospodarki o obiegu zamkniętym wspieramy ich w osiąganiu lepszych wyników środowiskowych, dostosowaniu się do wymagań unijnych, oczekiwań rynku i konsumentów. Dążymy do tego, aby łańcuchy dostaw naszych klientów były wydajne, stabilne i zrównoważone, a ich produkty na czas trafiały na półki sklepowe”– podkreśla Marek Kołodziejczyk, szef Działu Obsługi Klienta, CHEP Polska i kraje bałtyckie. Ze względu na znaczną produkcję CO2 w sektorze mięsnym, firmy z tej branży są pod presją i muszą podejmować kroki mające na celu zmniejszenie negatywnego wpływu swojej działalności na środowisko. Jest to oczekiwane przez konsumentów oraz ważne w budowaniu przewagi konkurencyjnej. Jest to duże wyzwanie, ale możliwe do zrealizowania. W kwestii łańcuchów dostaw z pomocą przychodzi zrównoważony model poolingu CHEP, który zmniejsza zużycie surowców, emisję gazów cieplarnianych oraz redukuje odpady. Przejście na zrównoważone rozwiązania ma pozytywny wpływ na środowisko, procesy i koszty.