piątek, 17 września, 2021

Konferencja on-line PFPŻ ZP

Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń

20-21 października 2021 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń, która odbędzie się w dniach 20-21 października 2021 r. na platformie ZOOM.

W programie:

  • Rekomendacja krajowa Czech dotycząca podawania możliwej i niezamierzonej obecności alergenów pokarmowych lub substancji spożywczych powodujących reakcje nietolerancji Jana Bártová, Nestle Czechy
  • Zielony Ład UE: w jaki sposób zharmonizowane informacje o środowisku skierowane do konsumentów mogą wspierać zrównoważony rozwój. Rola sektora żywności i napojów Johannes Weber, Nestle Europa, Bliski Wschód i Afryka Północna
  • Komunikaty marketingowe dotyczące przydatności materiałów opakowaniowych do recyklingu i biodegradacji Krzysztof Wójcik, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Biopolimerów Włókien Chemicznych, COBRO
  • Najczęstsze błędy w oznakowaniu pochodzenia wyrobu gotowego i podstawowych składników na podstawie wyników kontroli urzędowych Przedstawiciel Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Znakowanie produktów ekologicznych w świetle nowych przepisów unijnych Renata Przegalińska, Agro Bio Test Sp. z o.o.
  • QUID – deklarowanie na etykiecie zawartości charakterystycznych składników Małgorzata Krzepkowska, J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Gwarantujemy najbardziej aktualne informacje znakowania produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń!

Więcej informacji oraz program wydarzenia na stronie www.pfpz.pl; www.facebook.com/pfpzzp

Zapraszamy do udziału!

Kontakt:

Monika Jonczak – dyrektor ds. marketingu

e-mail: m.jonczak@pfpz.pl

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

ul. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa

M: +48 604 143 10

Gospodarka Mięsna nr 08.2021

Spis treści

 12 WIADOMOŚCI•WYDARZENIA

     RYNEK PRZYSZŁOŚCI

14 Uwaga urbanizacja

    EWA KAKIET-SPRINGER

    PAKOWANIE

18 Skuteczność innowacyjnych rozwiązań w zakresie pakowania wyrobów mięsnych

    JERZY WAJDZIK

30 Systemy pakowania mięsa i przetworów mięsnych

    KATARZYNA ŚMIECIŃSKA, DOROTA KUBIAK

    MASZYNY

38 Charakterystyka i wykorzystanie przenośników taśmowych w zakładach przetwórstwa mięsnego

    MARIAN K. PANASIEWICZ, RYSZARD KULIG

    SUROWIEC

44 Problemy jakości mięsa drobiowego

    ANETA CEGIEŁKA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK

   WZORCOWY SKLEP MIĘSNY

52 Rozdzielność asortymentowa w sklepie mięsnym. Zagrożenia dla konsumenta

    KATARZYNA GODLEWSKA

   EKONOMIA

56 Rynek mięsny w Polsce – podstawowe informacje

   ROBERT MROCZEK

Grillowe przysmaki z różnych stron świata

Ebook kulinarny Sokołowa

Sokołów zaprasza wszystkich fanów grillowania w kulinarną podróż dookoła świata. W wydanym przez firmę ebooku grillowym znaleźć można 15 oryginalnych przepisów na pyszne dania ze znanych i cenionych kuchni z innych krajów. Zostały one przygotowane przez eksperta kulinarnego i szefa kuchni Sokołów – Dominika Moskalenko. Ebook zawiera również przydatne podczas grillowania, praktyczne wskazówki. To doskonała okazja do poszerzenia kulinarnych horyzontów i poznania nowych, oryginalnych smaków potraw z rusztu. W ebooku propozycję dla siebie znajdą też fani dań wegetariańskich.

Zamiłowanie do pysznych dań grillowych nie zna granic. Przygotowanie przysmaków na ruszcie jest niezwykle popularne w wielu zakątkach globu i wiele kuchni świata poszczycić się może swoimi kulinarnymi, grillowymi hitami. Sokołów nie tylko oferuje szeroki wybór produktów idealnych do przyrządzenia na ruszcie, lecz również dostarcza smakowitych, kulinarnych inspiracji z różnych stron świata.

Ebook grillowy zawiera 10 przepisów na dania z grilla oraz 5 typu street food. Dzięki nim możemy zasmakować potraw wywodzących się z różnorodnych kuchni – zarówno europejskich, jak i tych z dalszych zakątków świata. Wszystkie receptury zostały opracowanie przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni z bogatym doświadczeniem, zdobywanym w różnych krajach. Żeberka w sosie koreańskim, szaszłyk wołowy po izraelsku, japońska wołowina teppanyaki, amerykański klasyk – burger z sosem mango-majo, czy kultowe włoskie pulpeciki, które przypadną do gustu także dzieciom – to tylko wybrane propozycje z ebooka. Zawiera on również praktyczne wskazówki, np. jak przygotować wołowinę, by była krucha i soczysta czy jak przyrządzić idealne frytki.

Wszystkie dania – choć zaskakujące w smaku i oryginalne, są proste w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych. To świetny pomysł dla wszystkich, którzy chcą wzbogacić swe grillowe menu. Dania te można przygotować również na patelni, ciesząc się ich pysznym smakiem przez cały rok.

Ebook jest bezpłatny, można go pobrać na stronie: https://ebook.sokolow.pl/.

Gospodarka Mięsna nr 07.2021

   SPIS TREŚCI

6 WIADOMOŚCI•WYDARZENIA

   ZARZĄDZANIE

8 Co to jest optymalizacja?

   WOJCIECH MOSZCZYŃSKI

   UBÓJ

10 Procesy technologiczne uboju i ich wpływ na jakość surowca

   DAGMARA PRASEK

   ODPADY

18 Nowoczesne przetwarzanie odpadów poubojowych

    MARIAN K. PANASIEWICZ

    TECHNOLOGIA

22 Technologiczne uwarunkowania produkcji wyrobów drobiowych

    JERZY WAJDZIK

    MIKROBIOLOGIA

27 Jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa drobiowego oraz przetworów

     ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA, EDYTA LIPIŃSKA

31 Potencjał technologii zimnej plazmy w sektorze mięsnym

     AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, JOANNA PAWŁAT

    TRENDY

34 Czy mięso zostanie wyparte z naszej diety przez jego substytuty?

     MARTYNA BATORSKA

Pompy ciepła zmieniają świat

Pompa ciepła – to jedno z najciekawszych odkryć naszej ery! Pobiera darmowa energie z otaczającego środowiska. Urządzenie niemal bez kosztowo potrafią zwielokrotnić ilość energii wyprodukowanej na potrzeby człowieka, w stosunku do energii koniecznej dla napędu inwerterowej sprężarki chłodniczej, która je obsługuje. I do tego tak bezpieczne ekologicznie, tak przyjazne dla środowiska życia człowieka. Nic dziwnego, ze wiele państw wspiera rozwój rynku pomp ciepła, dotując ich instalacje oraz tworząc przepisy, które wymuszają na Inwestorach ich stosowanie. Tak dzieje się i w Polsce. Wymogi określone w warunkach technicznych 2021 (WT 2021) stawiają duży nacisk na ekologiczne i odnawialne źródła ciepła.
W artykule prezentujemy kilka ciekawych modeli pomp ciepła i dla dużych, i dla mniejszych wydajności, aby móc dobrać najlepszy wariant dla konkretnego zastosowania u użytkownika. Pobierz PDF

Sukces rodzinnej polskiej firmy

Sukces rodzinnej polskiej firmy MARKO na rynku międzynarodowym.

Prześledź historię działalności firmy: Pobierz PDF.

Gospodarka Mięsna nr 06.2021

SPIS TREŚCI

4 WIADOMOŚCI•WYDARZENIA

  RYNEK PRZYSZŁOŚCI

10 Nie karmić robotów!

   EWA KAKIET-SPRINGER

   CHŁODNICTWO

14 Zachowanie łańcucha chłodniczego w przetwórstwie mięsa

   PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ZUKIEWICZ-SOBCZAK

   KLIMATYZACJA

18 Wybrane aspekty wentylacji hal produkcyjnych w zakładach mięsnych

   MARIAN K. PANASIEWICZ, RENATA RÓŻYŁO

   HIGIENA

22 Ozon dezaktywuje koronawirusa SARS-CoV-2 w pomieszczeniach

   STANISŁAW IGNATOWICZ

   WZORCOWY SKLEP MIĘSNY

26 Temperatura w sklepie mięsnym i wyzwania z tym związane

   KATARZYNA GODLEWSKA

   PRAWO

30 Czy zawsze DNA drobiowe w produkcie wieprzowym oznacza zafałszowanie produktu?

   PAWEŁ BOREK

   CIEKAWOSTKI

33 Pozyskiwanie oraz charakterystyka jakości mięsa krokodyla

   IWONA CHWASTOWSKA-SIWIECKA, AGATA KIENIG

Nowości Sokołów – Wygodne w drogę!

Do jedzenia – bez chłodzenia

Sokołów wprowadza innowacyjną linię produktów „Wygodne w drogę”. Dzięki specjalnej obróbce termicznej, jaką jest sterylizacja, nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, dlatego doskonale sprawdzą się przy okazji wakacyjnych wyjazdów, pikników i grillowania. Asortyment „Wygodne w drogę” obejmuje smakowite wyroby, takie jak: Kiełbasa śląska, Kiełbasa brocka, Kiełbaski grillowe i Parówki z szynki.

Lato to czas podróży, wycieczek, biesiadowania „pod chmurką”, biwaków i pieszych wypraw. Na każdą z tych okazji warto dobrze się przygotować, również pod względem ekwipunku żywnościowego – tak, by móc w pełni korzystać z wypoczynku, nie martwiąc się o zakupy czy przygotowanie posiłku. Najlepiej sprawdzają się takie wyroby, których nie trzeba przechowywać w warunkach chłodniczych. Istotne jest również poręczne i lekkie opakowanie. Dzięki temu możemy łatwo i wygodnie przewozić ulubione produkty, bez obaw o zachowanie ich jakości i bezpieczeństwa.

Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, Sokołów wprowadza nową linię produktów nie wymagających chłodzenia – „Wygodne w drogę”. Swe unikalne właściwości zawdzięczają one specjalnej metodzie utrwalania żywności, jaką jest sterylizacja. Polega ona na oddziaływaniu na produkt temperatury powyżej 100°C w odpowiedniej jednostce czasu. W procesie sterylizacji drobnoustroje zostają zniszczone, bez żadnego wpływu na walory smakowe i zapachowe żywności. Metoda ta umożliwia przechowywanie produktów w temperaturze otoczenia (do 25°C) oraz wydłuża ich trwałość.

Sokołowskie produkty „Wygodne w drogę” można zabrać ze sobą wszędzie: w trasę, na wycieczkę, na piknik, na grilla. Ich opakowania są wygodne i lekkie – bez trudu zmieszczą się nawet w podręcznym bagażu. Są to wyroby bezpieczne i o gwarantowanej jakości, a przy tym bardzo smaczne. Sprawdzą się do szybkiego przygotowania „na ruszcie”, jak również do przyrządzenia różnorodnych wakacyjnych posiłków na każdą porę dnia.

Asortyment produktów Sokołów „Wygodne w drogę” obejmuje:

  • Kiełbasę brocką Sokołów „Wygodne w drogę” – to doskonała kiełbasa z mięsa wieprzowego, z dodatkiem mięsa z kurczaka. Specjalnie dobrany zestaw przypraw nadaje jej wyjątkowy smak. Można ją serwować na zimno, jak i na ciepło – przypieczoną na grillu, podsmażoną na patelni czy podgrzaną w wodzie.
  • Kiełbasę śląską Sokołów „Wygodne w drogę” – to wyśmienita kiełbasa z mięsa wieprzowego, z dodatkiem mięsa wołowego. Swą popularność zawdzięcza idealnie chrupiącej po przypieczeniu skórce i odpowiednio dobranej mieszance przypraw. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników grilla, ognisk i piknikowania na świeżym powietrzu.
  • Kiełbaski grillowe Sokołów „Wygodne w drogę” – to cienkie kiełbaski wieprzowo-drobiowe. Brak osłonki znacząco przyspiesza czas ich przygotowania. Wystarczy krótko przypiec je na grillu, by móc cieszyć się ich wybornym smakiem.
  • Parówki z szynki Sokołów „Wygodne w drogę” – doskonałe na wakacyjne, rodzinne śniadania czy kolacje. Wyróżnia je wyśmienity smak i wysoka mięsność – zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej. Po przyrządzeniu zachowują odpowiednią sprężystość i strukturę.

Produkty Sokołów „Wygodne w drogę” są dostępne w sklepach firmowych Sokołów oraz Gzella i lokalnych sklepach mięsnych.

Ceny:

Kiełbasa brocka Sokołów „Wygodne w drogę” – 11,99 zł/440 g

Kiełbasa śląska Sokołów „Wygodne w drogę” – 11,99 zł/440 g

Kiełbaski grillowe Sokołów „Wygodne w drogę” – 6,99 zł/225 g

Parówki z szynki Sokołów „Wygodne w drogę” – 6,99 zł/210 g

Automatyczna piła taśmowa MAINALI typ: RB1

Maszyna może ciąć (w zależności od wielkości produktów) więcej niż jeden kawałek w tym samym czasie, zwiększając przez to wydajność. Maszyna jest wyposażona w ładowarkę surowca (może być załadowana jednym lub kilkoma kawałkami) która posiada automatyczny chwytak do podtrzymywania ciętego produktu. Po uruchomieniu maszyny ładowarka jest wprawiana w ruch (lewo-prawo) celem realizowania procesu cięcia według ustawionych parametrów – grubość cięcia itd.

Pocięty produkt spada na przenośnik odbiorczy celem uniknięcia kumulacji w strefie cięcia i transportuje go na zewnątrz urządzenia.

Cała maszyna otoczona jest ogrodzeniem bezpieczeństwa w celu uniknięcia kontaktu operatora z niebezpiecznymi częściami, w strefie załadunku zastosowano wyłączniki na fotokomórkę maszyna wyłącza się kiedy ktoś wejdzie do strefy roboczej.

W urządzeniu można stosować różnego rodzaju brzeszczoty do cięcia elementów z kością i bez kości. Popularnym zastosowaniem jest cięcie bloków mrożonych, różnego rodzaju kości jak i mięsa świeżego.

Zasadniczą przewagą nad standardowymi piłami jest bezpieczeństwo operatora i  zdecydowanie większa wydajność.

ALIMP Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa.

Od ponad 20 lat dostarcza technologie i urządzenia dla przemysłu spożywczego. Zajmuje się dostarczaniem nowych i używanych urządzeń. Importuje i eksportuje urządzenia do wielu krajów na całym świecie.

Kibicuj z Sokołowem!

Nowa akcja promocyjna – piłkarskie gadżety i limitowane produkty

Na nadchodzący czas wielkich piłkarskich emocji, firma Sokołów przygotowała specjalną akcję promocyjną pod hasłem „Kibicuj z Sokołowem!”. W asortymencie pojawiły się limitowane wersje popularnych, sokołowskich przekąsek mięsnych: Kabanosów Polskich oraz Salami Chips Klasycznych. Dodatkowo, do opakowania Kabanosów Polskich oraz Foodbolówek i Kabanosków z linii Sokoliki zostały dołączone biało-czerwone tatuaże. W ramach akcji promocyjnej, hurtownie – w zależności od liczby zakupionych produktów promocyjnych – zyskają określoną nagrodę, w postaci piłkarskich gadżetów bądź oficjalnej piłki turnieju. Idealne dla kibiców gadżety otrzymają też klienci indywidualni, dokonujący zakupu o określonej wartości w sklepie internetowym Sokołów lub w sklepach firmowych Sokołów i Gzella.

Wyczekiwane przez kibiców europejskie rozgrywki piłkarskie startują już wkrótce. Firma Sokołów, wieloletni mecenas polskiego sportu, przygotowała na ten okres specjalną akcję promocyjną. – Sokołów od lat jest obecny w sportowym świecie, jako partner wielu wydarzeń oraz sponsor krajowych drużyn różnych dyscyplin – mówi Cezary Jasiński, Dyrektor ds. Marketingu w Sokołów S.A. – Wspieramy sportowców – zarówno tych zawodowych, jak i amatorów i zawsze jesteśmy blisko kibiców. Na nadchodzące tygodnie, pełne piłkarskich wrażeń, przygotowaliśmy działania promocyjne „Kibicuj z Sokołowem”, idealnie wpisujące się w klimat rozpoczynającego się święta fanów futbolu.

W kibicowaniu niezbędne są smaczne i pożywne przekąski, dlatego Sokołów oferuje limitowane wersje swoich popularnych i lubianych Kabanosów Polskich oraz Salami Chips Klasycznych, które dostępne są w okolicznościowych opakowaniach z biało-czerwonymi akcentami. W promocyjnych opakowaniach Kabanosów Polskich oraz Foobolówek i Kabanosków z dedykowanej dzieciom linii Sokoliki, znajdują się biało-czerwone tatuaże.

Sokołów przygotował również różnorodne gadżety, które otrzymać będą mogli zarówno klienci hurtowi, jak i detaliczni. W zależności od liczby zakupionych produktów biorących udział w akcji, hurtownie otrzymają flagi, kubki, koszulki bądź oficjalną piłkę turnieju. Klienci indywidualni, dokonujący zakupów w sklepie internetowym Sokołów bądź w sklepach firmowych Sokołów i Gzella, będą mogli otrzymać kubki, flagi i zawieszki zapachowe. Warunkiem jest dokonanie zakupów o określonej kwocie oraz zakup przynajmniej jednego promocyjnego produktu. Asortyment produktów promocyjnych jest szeroki i obejmuje: linię Kabanosów Międzynarodowych, Foodbolówki Sokoliki, Salami Chips (klasyczne i o smaku chili), Mini Snacki (pleśniowe i wędzone), Salamitki (wędzone i pleśniowe). Szczegóły akcji są dostępne na stronie https://sokolow.pl/aktualnosci/kibicuj-z-sokolowem.

Promocja rozpoczęła się  01.06.2021 roku i trwa do wyczerpania puli zapasów przewidzianej w ramach niniejszej Promocji, jednak nie później niż do dnia 12.07.2021 roku. Regulamin jest dostępny na stronach:

https://sokolow.pl/files/Mistrzowska_promocja.pdf

https://sokolow.pl/files/promocja_w_sklepie_stacjonarnym.pdf