Gospodarka Mięsna nr 9.2024
Od redakcji Nauka dla przemysłu Nie planowaliśmy poświęcenia wrześniowego numeru „Gospodarki Mięsnej” współpracy nauki i przemysłu mięsnego, choć jestem pewna, że temat jest interesujący i zasługuje na szerszą obecność na łamach naszego czasopisma. Jednak o wynikach takiej współpracy można przeczytać już w tym wydaniu. W artykule pt. „Nowa technologia zagospodarowania wieprzowych pozostałości ubojowych” w dziale […]
Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” organizują konferencję on-line pt.: Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców, któraodbędzie się 22 października 2024 r. na platformie Zoom. Program konferencji: Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości […]
Frizo Polish Food Cup
Zbliża się data Frizo Polish Food Cup, które odbędzie się w dniach 6-8 września 2024 roku w Ostródzie. Turniej tenisowy Frizo Polish Food Cup jest znaczącym wydarzeniem dla branży spożywczej, w tym mięsnej. Jest wydarzeniem sportowym, ale przede wszystkim platformą do budowania relacji i nawiązywania nowych kontaktów. Frizo Polish Food Cup jest kontynuacją cenionej 19-letniej […]
InnoMeatEdu – spotkanie grupy roboczej
W Olsztynie, w dniach 9-10.09.2024 r., odbędzie się czwarte spotkanie robocze grupy realizującej projekt InnoMeatEdu. Spotkanie koordynuje Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. InnoMeatEdu jest projektem ERAZMUS+KA2, który rozpoczął się w 2022 r. Realizuje go kilka europejskich uniwersytetów z Włoch, Grecji, Hiszpanii, Portugalii i Polski, a także ośrodki badawcze oraz agencja konsultingowa. Celem projektu jest opracowanie zintegrowanych […]
Gospodarka Mięsna nr 8.2024
Pzeczytaj w „Gospodarce Mięsnej” 8/2024 W sierpniu 1949 roku ukazał się pierwszy (łączony) numer „Gospodarki Mięsnej”, czyli dokładnie 75 lat temu. Historii naszego czasopisma poświęcamy artykuł, w którym cytujemy fragmenty pierwszych publikacji na jego łamach. Ich lektura jest interesująca i może być zaskakująca dla pokoleń, które obecnie działają w branży mięsnej. Dla nich punktem odniesienia […]
Gospodarka MIęsna nr 07.2024
SPIS TREŚCI 2 OD REDAKCJI WIADOMOŚCI 3 Własne marki wyhamowały tempo wzrostu; Zmiana w zarządzie Cedrob Foods; Duda High Protein w dyskontach i Żabce; Pożegnanie Józefa Puchałka 4 Nowy prezes Polskiego Mięsa; Stany zjednoczone walczą z ptasią grypą; Pożegnanie Jerzego Salwowskiego ROZMOWA MIESIĄCA 6 Przecieramy szlaki – mówi o raporcie ESG za 2023 rok Katarzyna […]