Przejdź do treści

Gospodarka Mięsna nr 06.2025

Czy epizootia rządzi rynkiem mięsa? W tym roku wiosenna pogoda wielu z nas rozczarowała, chociaż w czerwcu mogłoby być cieplej. Natomiast w branży mięsnej temperatura dyskusji jest wciąż wysoka, na co wpływ mają coraz to nowe wydarzenia. Główna uwaga skupiona jest na tych, które mogą negatywnie wpłynąć na prowadzenie biznesu przez hodowców i producentów mięsa. […]

Trendy na IFFA: co przykuło uwagę branży mięsnej

Ponad tysiąc wystawców i tłumy odwiedzających charakteryzowały ostatnią edycję targów IFFA, podczas których zaprezentowano najnowsze trendy i kierunki rozwoju branży mięsnej. Międzynarodowa branża mięsna nie zawiodła i chętnie skorzystała z okazji, by zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami z zakresu automatyzacji, robotyki oraz wykorzystania sztucznej inteligencji. Wielu wystawcówmprzedstawiło innowacyjne technologie i systemy w tych obszarach. Zaprezentowano […]

Gospodarka Mięsna nr 05.2025

Tradycja i jakość Rozstrzygnięto właśnie konkurs na najlepsze pod względem jakości wyroby mięsne, zorganizowany przez IBPRS-PIB. Wzięło w nim udział kilkudziesięciuproducentów z całej Polski, którzy działają w lokalnej lub regionalnej skali. Wiele ich produktów świadczy o tym, że kontynuują tradycje związane z rodzajem i smakiem wędlin, charakterystycznymi dla regionów. Przy tym, jak wynika z oceny […]

Nagrodzono produkty mięsne o najwyższej jakości

Instytut Biotechnologii  Przemysłu Rolno-Spożywczego  im. Prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa  i Tłuszczu po raz 57. zorganizował  konkurs na produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym w 2025 roku. Patronat honorowy objął minister rolnictwa i rozwoju wsi. Ostatecznie wymagania konkursowe spełniło 188 próbek produktów. Ich producenci (54 firmy) zostali wyrożnieni dyplomami  „za najwyższą […]

75 lat IERiGŻ-PIB: Konferencja naukowa o przyszłości polskiego rolnictwa

22 maja 2025 roku Warszawa stanie się miejscem ważnej debaty o przyszłości polskiego rolnictwa. Z okazji 75-lecia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego odbędzie się konferencja naukowa „Polski sektor rolno-żywnościowy i obszary wiejskie wobec wyzwań XXI wieku”.   Celem wydarzenia jest ocena zmian, jakie zaszły w sektorze rolno-żywnościowym i na obszarach wiejskich […]

Gospodarka Mięsna nr 04.2025

Dwa święta Początek maja to święto innowacji, postępu, najnowszych rozwiązań dla branży mięsnej, a także dla producentów wyrobów z białek innych niż zwierzęcych. Chodzi o targi IFFA, które niewątpliwie przyciągną wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się, w jaki sposób i co produkować, oszczędzając przy tym środowisko, spełniając coraz bardziej restrykcyjne wymagania unijnych regulatorów, a co ważne […]