czwartek, 18 kwietnia, 2024

GK Gobarto: Ponad 68 mln zł EBITDA po trzech kwartałach 2019 r. Rosną też przychody

Po trzech kwartałach 2019 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała ponad 20 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach w wysokości 1,72 mld zł. Zysk EBITDA (zysk powiększony o amortyzację) wzrósł r/r o 61,6% i wyniósł 68,64 mln zł.

Od początku roku ceny żywca wieprzowego utrzymują się na wysokim poziomie. W sierpniu br. wyniosły 5,85 zł/kg, natomiast we wrześniu – 5,91 zł/kg. Wzrost cen przekłada się na większą opłacalność chowu trzody chlewnej, co skutkuje utrzymaniem wysokiego poziomu eksportu mięsa wieprzowego. W okresie od stycznia do sierpnia br. wyniósł on 310 tys. ton wobec 327 tys. ton w roku 2018. Najwięcej mięsa wieprzowego z Polski sprowadziły Niemcy (46 tys. ton) oraz Stany Zjednoczone (ponad 34 tys. ton). Import zaliczył niewielki spadek – o 10%, a w jego strukturze dominowały: Niemcy (23%), Belgia (29%) oraz Dania (16%). Wzrost cen żywca wieprzowego wynikał m.in. ze spadku pogłowia trzody chlewnej i związanej z nim niższej podaży rynkowej. W czerwcu 2019 roku pogłowie wyniosło 10 781 tys. sztuk i było o 8,9% niższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Największe spadki, bo aż 13,3%, zanotowano w pogłowiu tuczników, który wyniósł 13,3%. Znacząco zmniejszyła się również liczebność loch – do poziomu 754 759.

W tak dynamicznym otoczeniu rynkowym Grupa Gobarto osiągnęła dobre wyniki finansowe po trzech kwartałach tego roku. Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 32,45 mln zł przy przychodach wyższych niż rok wcześniej (w analogicznym okresie) o blisko 10% i wynoszących 1,72 mld zł. Przychody z eksportu osiągnęły wartość 199,49 mln zł, co dało 11,58 proc. udziału w przychodach ogółem. Grupa wypracowała 68,64 mln zysku EBITDA, notując wzrost r/r aż o 61,6%, natomiast zysk netto uzyskał poziom 20,61 mln zł, a zysk ze sprzedaży – 23,12 mln zł.

Obszarem działalności, który miał największy wpływ na osiągnięte wyniki Grupy był segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody były wyższe niż w analogicznym okresie roku ubiegłego o 11,74% i wyniosły 1,37 mld mln zł, a zysk segmentu – 20,65 mln zł. Wysoki poziom cen żywca wieprzowego poskutkował wzrostem przychodów segmentu Trzoda Chlewna  r/r o 42,14% do wartości 141,91 mln zł oraz wypracowaniem zysku w kwocie 15,39 mln zł.

Grupa Gobarto, mimo wielu wyzwań rynkowych związanych m.in. z obecnością wirusa ASF oraz rosnącymi kosztami pracy, z powodzeniem realizuje nową strategię rozwoju na lata 2019-2024.

– Rosnące ceny żywca wieprzowego sprawiają, że produkcja trzody chlewnej znów zaczyna być opłacalna. Aktualnie realizujemy duże projekty inwestycyjne w zakresie rozbudowy zaplecza surowcowego. – powiedział Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto S.A.

W ramach projektu odbudowy polskiego rynku trzody chlewnej, prowadzony jest program integracji tuczu – Gobarto 500 – skierowany do hodowców trzody, którzy chcą rozwijać swoje gospodarstwa. Dzięki współpracy z dużym producentem rolnik otrzyma pomoc w uzyskiwaniu niezbędnych pozwoleń w budowie nowoczesnego budynku inwentarskiego, stałe miesięczne wynagrodzenie i dostęp do innowacyjnych technik hodowli. Trwają prace nad rozwojem terytorialnym projektu. Pierwsze obiekty inwentarskie działają już w województwie kujawsko-pomorskim czy wielkopolskim. W ostatnim czasie uruchomiono gospodarstwa na Mazowszu.

VI Forum Sektora Wołowiny & #EUnitedAgri”

VI Forum Sektora Wołowiny & #EUnitedAgri 

Już po raz szósty, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przystąpiło do organizacji Forum Sektora Wołowiny.  Szósta edycja Forum współorganizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz przy współpracy z Copa i Cogeca, a także z Radą Sektora Wołowiny odbędzie się w dniach 2-3 grudnia 2019 r. w Hotelu Radisson Collection Hotel w Warszawie, ul. Grzybowska 24.

Jak co roku hodowcy, producenci żywca wołowego, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, przedstawiciele administracji szczebla krajowego i samorządowego, przedstawiciele handlu, dostawcy produktów oraz usług dla przemysłu mięsnego, przedstawiciele świata nauki, branżowych stowarzyszeń, rządowych agencji i ośrodków doradztwa rolniczego spotkają się, aby rozmawiać o przyszłości sektora. Jest to tym bardziej istotne, że za przedmiotowym sektorem trudny rok.

Mając na uwadze wyzwania, jakie pojawiają się na horyzoncie oraz uwzględniając potrzebę nadążania za rosnącymi wymaganiami konsumentów, tematem przewodnim tegorocznego Forum będzie „Wołowina przyjazna dla klimatu, ceniona przez konsumentów”.

Zaplanowano pięć bloków tematycznych, z czego cztery są ściśle związane z wyzwaniami uczestników łańcucha dostaw wołowiny poczynając od hodowli poprzez produkcję żywca, produkcję mięsa wołowego, handel i dystrybucję aż po konsumenta oraz jeden blok specjalny szeroko ujmujący wyzwania stojące przed sektorem produkcji zwierzęcej w UE.

Wspólna Polityka Rolna 2021-2028 stawiać będzie ambitne cele w zakresie zrównoważonej produkcji rolniczej oraz dobrostanu zwierząt. Rada Sektora Wołowiny realizuje przyjętą w 2018 roku strategię branżową Polska Wołowina 2022, której celem jest zapewnienie trwałego i zrównoważonego rozwoju polskiego sektora wołowiny. Działania w tym zakresie są zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz środowiska naturalnego i równowagi ekonomicznej i będą osiągane poprzez prace Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny. W dyskusji eksperci zastanowią się, w jakim stopniu WPR może pomóc polskiemu sektorowi wołowiny w osiąganiu tego ambitnego celu.

Kryzys z lutego br. nadwyrężył dobrą reputację polskiej wołowiny. Postulaty Rady Sektora Wołowiny sformułowane w celu zniwelowania ryzyka powtórzenia się podobnych przypadków w przyszłości zostały adresowane do rządu i wiele z nich jest realizowanych. W dyskusji będziemy rozważać, czy Polska jest liderem zmian w UE w zakresie uszczelniania systemu ubojów, wykrywania przypadków nielegalnego uboju oraz skali, w jakiej problem ten dotyczy innych krajów UE.

Niezależnie od rosnących oczekiwań społecznych co do ochrony klimatu, zdrowia zwierząt, czy dobrostanu, konsument surowo ocenia walory kulinarne wołowiny i kieruje się w decyzjach zakupowych relacją jakości do ceny. Innowacje w przemyśle w zakresie zarządzania jakością kulinarną, systemy zachęt finansowych dla rolników do produkcji żywca wołowego o wyższej jakości kulinarnej mięsa, a także nowe rozwiązania w zakresie obniżania kosztów to kolejny blok zagadnień.

Ostatnia dyskusja nt. Mercosur, Brexit pokazały jak ważne są dla stabilizacji dochodów rolników umowy międzynarodowe, otwieranie i utrzymanie dostępu do rynków. Konsekwencje zawieranych umów dla handlu międzynarodowego będą poddane analizie.

Tegoroczna edycja Forum stanie się także okazją do przeprowadzenia szerokiej dyskusji na temat przyszłości europejskiego sektora produkcji zwierzęcej jako takiego, prowadzonej przez panel ekspercki pod nazwą #EUnitedAgri (European Union United Agri), którego pomysłodawcą i współorganizatorem jest Fundacja Polska Ziemia.

Wspólne działania, które rozpoczną się pod hasłem #responsibility mają wykazać determinację rolników w podejmowaniu nowych wyzwań w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony klimatu, ale również skłonienia oponentów do tego, aby w swych wypowiedziach i działaniach kierowali się odpowiedzialnością.

Przypomnijmy, iż Forum Sektora Wołowiny to konferencja o międzynarodowym charakterze, podczas której będziemy gościć przedstawicieli różnych krajów europejskich, funkcjonujących tam spółdzielni rolniczych oraz organizacji producenckich, przedstawicieli międzynarodowej administracji publicznej.

W ubiegłorocznej edycji Forum udział wzięli między innymi: Peka Pesonen – Sekretarz Generalny Copa, Bernd Wirtz z Rady Doradczej German Meat, Jean-Pierre Fleury – Przewodniczący Grupy Roboczej ds. wołowiny i cielęciny COPA-COGECA, Joaquim Vila – Urzędnik Komisji Europejskiej, Christian Jochum – Przewodniczący Grupy Dialogu Społecznego KE Jakość i Promocja. Potwierdza to wysoką rangę wydarzenia.

Więcej informacji o forum: www.beefforum.pl.

zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.:„Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”

zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.:

„Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”

14 listopada 2019 r., Hotel Marriott, Warszawa

25% zniżki dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”

W programie:

  • Stosowanie aromatów w żywności konwencjonalnej oraz w żywności dla dzieci
  • Zanieczyszczenia mikrobiologiczne przypraw stosowanych w produkcji żywności

O organach nadzoru rynku, czyli konsekwencje wprowadzenia ustawy z dnia 13 kwietnia 2016 r.o systemach oceny zgodności i nadzoru rynku

  • Kontrola opakowań przez przedsiębiorców sektora spożywczego
  • Przegląd wiodących standardów stosowanych przez producentów żywności
  • Połączenie Inspekcji Handlowej z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Kto powinien wziąć udział w konferencji?

Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych – pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnymi za sprawy legislacyjne.

Więcej informacji na stronie: www.pfpz.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:

Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu

tel.: +48 22 830 70 55, email: m.jonczak@pfpz.pl

GK Gobarto: ponad miliard złotych przychodów i ponad 45 mln zł EBITDA w I półroczu 2019 r.

W I półroczu 2019 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała 13,23 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach w wysokości ponad 1 mld zł. Zysk EBITDA (zysk powiększony o amortyzację) wyniósł 45,67 mln zł.

W I półroczu br. odnotowano systematyczny wzrost cen żywca wieprzowego. W omawiany okresie jego przeciętna wartość za 1 kg wynosiła w skupie 4,95 zł i była o 10,4% wyższa od rejestrowanej w I półroczu 2018 r. Wzrost cen spowodował poprawę opłacalności chowu trzody, co przełożyło się na wzrost eksportu polskiej wieprzowiny. W okresie styczeń–kwiecień 2019 r. z Polski wyeksportowano 282 tys. ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 4% więcej niż przed rokiem. Eksport mięsa, stanowiącego 63% udziału w eksporcie, zwiększył się o 5%, a o 2% zmniejszył się wywóz przetworów wieprzowych. Mięso eksportowano głównie do krajów UE (70% udziału), m.in. do Niemiec (14%), Włoch (13%) i na Słowację (6%). Wśród krajów spoza UE największym odbiorcą były Stany Zjednoczone (13%). Z kole import żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych do Polski w okresie czterech miesięcy 2019 r. zmniejszył się o 6%, do 304 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Wzrostowi cen i eksportu towarzyszył spadek pogłowia trzody chlewnej. Na początku czerwca 2019 r. wynosiło ono 10 780,5 tys. sztuk i było mniejsze o 1,047 mln sztuk, tj. o 8,9% od stanu notowanego w tym samym czasie 2018 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w grudniu 2018 r. – niższe o 247,2 tys. sztuk, czyli o 2,2%.

W takich warunkach rynkowych Grupa Gobarto wypracowała w I półroczu br. 20,59 mln zł zysku z działalności operacyjnej przy przychodach wyższych niż rok wcześniej (w analogicznym okresie) o 3% i wynoszących 1,09 mld zł. Przychody z eksportu osiągnęły wartość 126,7 mln zł, co dało 11,64 proc. udziału w przychodach ogółem. Zysk EBITDA wyniósł 45,67 mln zł, wzrastając r/r o 23,2%, natomiast zysk netto – 13,23 mln zł.

Obszarem działalności, który miał największy wpływ na osiągnięte wyniki Grupy był segment Mięso i wędliny reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Jego przychody były wyższe niż w analogicznym okresie roku ubiegłego o ponad 8% i wyniosły 881,97 mln zł, a zysk segmentu – 12,49 mln zł. EBITDA osiągnęła wartość 20,46 mln zł. Niewielką stratę odnotował segment Przetwórstwo, co było efektem zakończonej integracji przyjętych pod koniec 2017 roku spółek w celu rozbudowy zdolności Grupy w zakresie produkcji wędlin. Proces zakończył się sukcesem, a całą produkcję przeniesiono do zakładu w Sosnowcu. Niemniej generował on wysokie koszty związane z koniecznością podwojenia kosztów wynagrodzeń w obszarze relokowanej produkcji oraz zdublowania części kosztów stałych.

Z początkiem roku zarząd poinformował o wdrożeniu nowej strategii rozwoju na lata 2019-2024, opierającej się m.in. na wzmocnieniu dotychczasowej pozycji jednego z liderów w obszarze produkcji mięsa czerwonego oraz inwestowaniu w nowe fermy zarodowe, zapewniające zaopatrzenie dla powstających w ramach programu Gobarto 500 chlewni. Nieodłącznym elementem rozwoju segmentu zwierzęcego będzie także budowa biogazowni.

– Mamy ambitne plany na przyszłość. Mimo trudnej sytuacji rynkowej związanej z panującym wirusem ASF, nie rezygnujemy z dalszej ekspansji zagranicznej. Chcemy systematycznie poszerzać portfolio naszych krajów eksportowych oraz umacniać pozycję lidera w kraju. Między innymi w obszarze przetwórstwa mięsnego poprzez wzrost produkcji i organiczny rozwój sprzedaży przetworów z mięsa. Będzie to możliwe dzięki zakończonej integracji ZM Silesia z resztą grupy – powiedział Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto S.A.

W obszarze dystrybucji strategia rozwoju zakłada zwiększanie wolumenu sprzedaży w oparciu o posiadane aktywa oraz ewentualne akwizycje. W planach jest także aktywna komercjalizacja posiadanych nieruchomości poprzez ich sprzedaż i wynajem, jak również partnerstwa strategiczne z podmiotami branżowymi.

Intensywnie rozwijany jest program Gobarto 500, opierający się na partnerskiej współpracy z rolnikami. Jego ideą jest odbudowa rynku trzody chlewnej w kraju. Systematycznie poszerzany jest zasięg terytorialny projektu o nowe regiony Polski. Niedawno zostały oddane do użytku pierwsze budynki inwentarskie na Mazowszu. Aktualnie trwają finalizacje kolejnych umów.

Frontmatec i KA-GRA na targach Polagra-Tech

Frontmatec zaprezentuje innowacyjne koncepcje i rozwiązania w zakresie automatyzacji i integracji razem ze swoim partnerem firmą KA-GRA, wystawiając się w Poznaniu na targach Polagra-Tech.

Frontmatec z lokalizacjami w Europie, Ameryce i Azji oferuje koncepcje i gotowe rozwiązania dla międzynarodowego przemysłu spożywczego i jest szczególnie dobrze znany z wysokiej jakości systemów dla całego łańcucha w przemyśle mięsnym – od linii ubojowych, linii rozbiorowych, systemów higieny po systemy kontroli logistyki i pakowania.

Odwiedzając stoisko firmy KA-GRA można będzie zapoznać się z najnowszymi urządzeniami i rozwiązaniami grupy Frontmatec. Na wystawie zostanie zaprezentowany nowy sprzęt (nowe urządzenia, rozwiązania), łącznie z automatyzacją linii i nowymi technologiami.

Ważnym obszarem dla zakładu mięsnego jest higiena personelu, a przedstawiony sprzęt będzie także szeregiem rozwiązań ITEC Hygiene.

Jednym z największych wyzwań dla przemysłu mięsnego jest łączenie rozwiązań sprzętowych i wykorzystanie danych, poprzez zastosowanie różnych zautomatyzowanych koncepcji i technologii. Jest to obszar, w którym Frontmatec ma duże doświadczenie i będzie to temat na targach Polagra-Tech pod hasłem Automatyka i Integracja.

Głównym punktem będzie oprogramowanie Frontmatec GOSystems, system realizacji produkcji służący do zarządzania kluczowymi wskaźnikami wydajności produkcji, takimi jak: przepustowość, jakość i sprawność oraz wydajność pracy. Platforma GOSystems zapewniająca stały i bezpośredni dostęp do cennych informacji, które mogą zredukować straty na produktach przeterminowanych i zoptymalizować cykl życia danego produktu, dostarcza również bezpośrednio dane dotyczące produkcji w czasie rzeczywistym, co jest kluczowe dla nowoczesnych przetwórców mięsa w celu optymalizacji procesów zamawiania, pakowania i paletyzacji.

Oprócz systemu GOSystems, możliwe jest również korzystanie z oprogramowania S2 SCADA – doskonałego narzędzia do zwiększania czasu sprawności i przepustowości, poprzez szybkie rozwiązanie problemów, lokalizację awarii i usterek oraz konserwację.

Na targach Polagra-Tech zostanie również pokazanych kilka rozwiązań klasyfikacji tusz, w tym AutoFom III TM – najbardziej dokładny i najszybszy, w pełni automatyczny system klasyfikacji tusz wieprzowych na świecie. System AutoFom III TM daje możliwość monitorowania wydajności i planowania produkcji na podstawie weryfikowalnych danych, a nie założeń. Finalnie sprzęt dostarcza cennych informacji zwrotnych dla rozwoju genetycznego.

Pozwól robotom wykonać pracę

Szeroki i bezkonkurencyjny program robotów, który obejmuje linie rozbiorowe, aż po pakowanie, pomaga zmniejszyć nakład pracy, zwiększając jakość i wydajność.

Na Polagrze eksperci Frontmatec będą służyli radą w zakresie zautomatyzowanych rozwiązań.

Pełna kontrola nad wykrawaniem mięsa wieprzowego, wołowego lub jagnięcego jest możliwa dzięki linii Frontmatec Trim Sorting Line. Optymalizując zarządzanie wydajnością, można zwiększyć wartość produkcji elementów, przygotowując dedykowane porcje na wcześniej ustalone partie. Linia jest wysoko zautomatyzowana i oferuje pełną kontrolę zawartości tłuszczu, nawet w najmniejszych partiach.

Unikalna maszyna do przycinania schabu Frontmatec 2D została niedawno technicznie zaktualizowana. Maszyna mierzy indywidualnie każdy schab, klasyfikuje go, a każde przycinanie wykonywane jest indywidualnie, za pomocą 8 indywidualnych, ukształtowanych noży tnących i kółek zabezpieczających dla różnych typów produktów, co poprawia wydajność i zmniejsza koszty pracy.

Popularna stacja higieny ITEC Star Clean zostanie zaprezentowana na stoisku Frontmatec jako nowa generacja z dwiema specjalnymi innowacjami: ciągłym czyszczeniem bocznym podeszwy i modułem dezynfekcji UV szczotek.

Na targach znajdzie się również maszyna do czyszczenia i sterylizacji ITEC, która zapewnia higieniczne czyszczenie noży w dużych operacjach w przemyśle mięsnym. Urządzenie nadaje się również do stosowania w powiązanym sprzęcie, takim jak czyszczenie narzędzi tnących, fartuchów lub rękawic.

Przedstawiciele Frontmatec będą obecni na stosiku firmy KA-GRA.

Odwiedź Frontmatec na Polagrze w dniach 30.09-03.10.2019 r., pawilon 5, stoisko 134.

Konferencja szkoleniowa PFPŻ

zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej pt.:

„Przekazywanie konsumentom informacji o produktach spożywczych na opakowaniach”

15 października 2019 r., Hotel Marriott, Warszawa

25% zniżki dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”

W programie:

  • Podawanie informacji o pochodzeniu podstawowego składnika produktu
  • Ustawa dotycząca oznakowania wyrobów jako wolnych od GMO
  • Podawanie dobrowolnych informacji o alergenach
  • Nowa formuła jakości produktu dla konsumenta w dobie digitalizacji
  • Nazwa produktu spożywczego w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa

Kto powinien wziąć udział w konferencji?

Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych – pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnymi za sprawy legislacyjne.

Więcej informacji na stronie: www.pfpz.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:

Monika Jonczak, Dyrektor ds. marketingu

tel.: +48 22 830 70 55, email: m.jonczak@pfpz.pl

POLAGRA-TECH 2019

jest obecna na targach Polagra-Tech 2019

30.09.-3.10.2019, POZNAŃ

PAWILON 5, STOISKO 133

Do wynajęcia powierzchnia biurowa

 Do wynajęcia powierzchnia biurowa o łącznej powierzchni 78 m2  (trzy pokoje)
 w Warszawie przy ul. Świętokrzyskiej 14A, IV piętro.

Budynek  zlokalizowany jest w samym centrum Warszawy, obok zbiegu ulic Nowy Świat – Świętokrzyska i w sąsiedztwie Starego Miasta. 

Budynek położony jest przy stacji II linii metra „Nowy Świat-Uniwersytet”.

Biuro jest świeżo wyremontowane i wyposażone w meble biurowe. Zapewniona jest całodobowa ochrona, monitoring oraz winda.

Cena do uzgodnienia

Zainteresowanych prosimy o kontakt z Biurem Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

Tel.: 22 826 63 44

lub e-mail: biuro@sitspoz.pl