piątek, 26 kwietnia, 2024

Animex Foods oraz Agri Plus wspólnie pomagają w walce z wirusem SARS-CoV-2

Animex Foods oraz Agri Plus wspólnie pomagają w walce z wirusem SARS-CoV-2.

Obie firmy przekażą łącznie 1,5 mln złotych i planują kolejne działania.

Animex Foods oraz Agri Plus, solidaryzując się z potrzebującymi, wsparły finansowo ogólnopolską walkę z koronawirusem. 1,5 mln złotych zostanie skierowane do szpitali zlokalizowanych w regionach działalności obu firm. Dotacje dla placówek są pierwszym z elementów pomocy w czasie zagrożenia epidemicznego.

Środki przekazane szpitalom przeznaczone będą na zapewnienie niezbędnego sprzętu personelowi medycznemu zmagającemu się z wirusem SARS-CoV-2.

– Jesteśmy dumni, że możemy włączyć się w ogólnokrajową pomoc tym, którzy stoją na pierwszej linii walki z epidemią. Naszym obowiązkiem wobec lokalnych społeczności jest wsparcie szpitali znajdujących się w pobliżu zakładów należących do spółki – mówi Prezes Animex Foods, Jacek Dziełak.

Dotacje finansowe są pierwszym z elementów wsparcia udzielanego przez Animex Foods i Agri Plus. W kolejnym etapie obie firmy rozpoczną przekazywanie środków zabezpieczających, tj. maseczek, gogli oraz rękawiczek jednorazowych. Ekwipunek trafi do personelu medycznego oraz pacjentów zmagających się z koronawirusem.

 – Nasza siła tkwi w ludziach, z którymi na co dzień współpracujemy. Realizując strategię odpowiedzialnych firm nie możemy pozostawać obojętni na wysiłek, który każdego dnia podejmują pracownicy szpitali w trosce o dobro pacjentów – podkreśla Dyrektor Zarządzająca Agri Plus, Monika Ejchart.

Dotacje finansowe oraz przekazywanie niezbędnego wyposażenia są elementem szeroko zakrojonej strategii pomocy lokalnym społecznościom, prowadzonej przez Animex Foods i Agri Plus. Ponadto firmy pozostają w stałym kontakcie z bankami żywności, których celem jest wsparcie osób objętych kwarantanną, głównie seniorów. 

Piękny gest znanej marki

Firma Grot podpisała umowę darowizny z Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalem im. dr. Wł. Biegańskiego, z siedzibą w Łodzi, przy ul. Kniaziewicza 1/5 na przekazanie kwoty 100.000 zł (sto tysięcy złotych) na cele statutowe szpitala, w szczególności zakup sprzętu i materiałów medycznych wspierających leczenie pacjentów w związku z epidemią koronawirusa. Szpital jest – oczywiście – przygotowany na przyjęcie pacjentów. W trosce o bezpieczeństwo konsumentów i pracowników, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot wdrożył szczególne środki ostrożności w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz sprzedaży swoich wyrobów, między innymi: zmniejszenie ilości klientów wewnątrz sklepów, zachowanie bezpiecznych odległości pomiędzy osobami oczekującymi w kolejce, sprzedaż produktów wyłącznie w kawałkach. Zwiększono również ilość produktów pakowanych próżniowo, tak aby klient mógł kupić wędliny w oryginalnym opakowaniu. Firma GROT zadbała także o swoich pracowników, skracając godziny pracy, wprowadzając system rotacyjny w cyklach tygodniowych oraz zabezpieczając odpowiednią ilość środków ochrony indywidualnej. 

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ

W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności, jednocześnie całkowicie wypełniając zapotrzebowanie dystrybutorów i konsumentów na mięso i produkty drobiowe.

Utrzymanie ciągłości pracy zakładów drobiarskich jest dla nas obecnie szczególnie istotne. Jako organizacja branżowa pragniemy zwrócić uwagę, że większość pracowników zakładów produkujących mięso i produkty drobiowe nie może przejść w tryb pracy zdalnej. Nie pozwala im na to charakter wykonywanej pracy. Zapewniamy jednak, że zakłady drobiarskie podjęły szereg działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa pracy tych osób.

Kluczowa w branży drobiarskiej jest także dostępność pracowników produkcyjnych. To na nich spoczywa odpowiedzialność za zakłady i zapewnienie konsumentom żywności. Dlatego w dzisiejszej trudnej sytuacji stają się oni prawdziwymi bohaterami.

Jako KRD-IG zapewniamy, że od lat w zakładach stosowane są najwyższe normy bezpieczeństwa przy produkcji mięsa drobiowego, dzięki czemu mamy pewność, że mięso i produkty drobiowe, które trafiają do sklepów są, jak zawsze, w pełni bezpieczne i spełniają najwyższe standardy.

W ostatnich dniach obserwujemy wzrost cen. Jest on w pewnym zakresie wynikiem wzrostu kosztów materiałów i dodatkowych procedur bezpieczeństwa. Niewątpliwie klienci dostrzegą również ograniczenie akcji promocji cenowych oferowanych przez dystrybutorów, które często były krzywdzące dla producentów zmuszanych do sprzedaży swoich towarów poniżej kosztów produkcji.

Obecna sytuacja pokazuje jak ważnym jest posiadanie nowoczesnego, wydajnego sektora rolno‑spożywczego, którego istotnym elementem jest drobiarstwo, potrafiące sprawnie funkcjonować nawet w kryzysowych sytuacjach. Widzimy dziś bardzo wyraźnie, że krytyka i nawoływania do likwidacji polskiego sektora mięsnego przez organizacje pseudoekologiczne oraz niektórych polityków mogłyby doprowadzić do poważnego kryzysu
i problemów z dostawami żywności w naszym kraju.

Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Ponad 50% całej naszej produkcji w 2019 roku zostało skierowane na eksport. Dlatego dla wielu zakładów niezmiernie istotne jest dziś utrzymanie możliwości przekraczania granic przez samochody ciężarowe, oczywiście przy zachowaniu wszystkich surowych wymogów dotyczących zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza na bieżąco monitoruje sytuację w celu dostosowania swoich działań i zapewnienia najskuteczniejszej profilaktyki oraz bezpiecznych warunków.

Jako przedstawiciele branży drobiarskiej zapewniamy o bezpieczeństwie i produktach najwyższej jakości oraz przypominamy, że nie ma żadnych dowodów na to, iż żywność jest źródłem lub jedną z dróg zakażenia wirusem. Zapewniamy, że produkty spożywcze, w tym mięso i produkty drobiowe, są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem.

Trymery Freund

Trymery FREUND ADAPTIVE

     W trymerach ADAPTIVE nie staraliśmy się zrobić niczego inaczej. Chcieliśmy po prostu wszystko zrobić lepiej. Było to możliwe dzięki opracowaniu udoskonalonej konstrukcji, która w bezobsługowy sposób współpracuje z silnikami innych producentów.
     System ADAPTIVE firmy FREUND pozwala podłączyć nowoczesny trymer FREUND do posiadanego silnika elektrycznego innego systemu. Unika się w ten sposób inwestowania w kompletne stanowisko – otrzymując jednocześnie funkcjonalne, nowoczesne i niezwykle oszczędne urządzenie bez inwestycji w nowy silnik.
    Trymery FREUND z serii ADAPTIVE wyposażone są we wszystkie nowe funkcje łącznie z unowocześnionym zderzakiem głębokości oraz ergonomiczną rękojeścią, zwiększającą komfort pracy operatora. Innowacyjna, dopracowana konstrukcja znacząco wydłuża żywotność części eksploatacyjnych.
     Trymer ADAPTIVE jest silną, sprawdzoną alternatywą dla noży krążkowych dostępnych na polskim rynku. Niemiecka jakość i technologia nieustannie rozwijana przez firmę FREUND, obecną od ponad 100 lat w branży mięsnej, przenosi działanie trymerów na zupełnie nowy poziom.
     Trymery FREUND ADAPTIVE są dostępne w średnicach do wszystkich zastosowań: 35 mm, 52 mm, 69 mm, 90 mm, 128 mm.

Trymery FREUND ELEKTRYCZNE

      Niemiecka jakość i technologia nieustannie rozwijana przez firmę FREUND jest gwarantem poprawy efektów procesów produkcyjnych.
Przewaga trymerów FREUND nad pozostałymi dostępnymi na rynku opiera się na filozofii zwiększenia jakości pozyskanych elementów, poprawy ergonomii pracy, maksymalizacji rentowności procesów, a w szczególności redukcji kosztów. Stosowanie przez producenta FREUND wytrzymałych materiałów oraz optymalne rozwiązania techniczne i technologiczne umożliwiają osiągnięcie wszystkich powyższych celów.
       Stosowane są w szerokim zakresie prac przy obróbce mięsa – od usuwania rdzenia, poprzez kontrolowane odtłuszczanie i proste odzyskiwanie mięsa z kości do zdejmowania filetów z udek kurczaków, jak również cięcia cienkich plastrów wędzonego łososia.
       Najnowszy model silnika elektrycznego TM-E6001 pozwala na stworzenie stanowiska pracy w dowolnym miejscu. Trymery FREUND są dostępne w średnicach do wszystkich zastosowań: 35 mm, 52 mm, 69 mm, 90 mm, 128 mm.

Trymery FREUND PNEUMATYCZNE 

       Pneumatyczny silnik FREUND P2 jest najsilniejszym modelem na rynku silników napędowych przeznaczonych do przemysłowej pracy. Silnik P2 cechują niezawodność i odporność na przeciążenia oraz mała i zwarta budowa. Sprężone powietrze należy do czystych mediów, dzięki czemu jest bezpieczne w eksploatacji i przyjazne środowisku naturalnemu jak i pracy. Ergonomiczny kształt rękojeści oraz bezwibracyjna praca silnika pneumatycznego FREUND stwarzają optymalne i wygodne warunki pracy operatora.
      Trymery FREUND z napędem pneumatycznym są dostępne w średnicach do wszystkich zastosowań: 35 mm, 52 mm, 69 mm, 90 mm, 128 mm.

Dlaczego trymery FREUND?

– nie musisz inwestować w nowy silnik elektryczny – podłącz naszą rękojeść (dostarczaną z linką i osłoną w cenie) do posiadanego silnika innego producenta,

– zredukuj koszty części eksploatacyjnych – zapomnij o wymianie sprzęgła,

– najlżejsza rękojeść dostępna na rynku,

– bogato zaopatrzony magazyn części zamiennych w Polsce, 

– niemiecki producent, działający w branży mięsnej od ponad 100 lat.

 Więcej na www.erka-trymery.pl

Trymer Quantum FlexTM firmy Bettcher

Elastyczność, niezawodność i większa wydajność – te cechy doskonale opisują Quantum Flex Trimmer firmy Bettcher Industries Inc., amerykańskiego specjalisty w zakresie innowacyjnych narzędzi dla przemysłu przetwórstwa mięsnego, z europejską siedzibą w Dierikon/Szwajcaria, od ponad 75 lat specjalizującej się w produkcji wysokiej jakości urządzeń dla przemysłu przetwórstwa mięsnego. Trymery Quantum Flex zostały zoptymalizowane w celu zapewnienia większej płynności i wydajności procesu.

Wszechstronność: możliwość podłączenia do dowolnego silnika

Nowy asortyment trymerów został zaprojektowany z myślą o maksymalnej elastyczności i łatwości obsługi. Trymer Quantum Flex może być podłączony do każdego silnika Bettcher – UN-84, UltraDrive® Series II lub Whizard Quantum®. Urządzenie i silnik współpracują ze sobą tworząc idealny układ.

Większa wydajność: większa prędkość obrotowa ostrza

Trymer Quantum Flex umożliwia zwiększenie wydajności pracy operatora. Zoptymalizowane połączenie ostrza i obudowy zapewnia lepszą efektywność cięcia przy znacznej poprawie wydajności. Ponadto, zaawansowana, wytrzymała konstrukcja sprawia, że urządzenie jest niezwykle trwałe, co pozwala na uzyskanie dłuższej żywotności części i upraszcza konserwację, zmniejszając tym samym czas przestoju i koszty utrzymania.

Zaprojektowany z myślą o operatorach: lżejszy

Trymer Quantum Flex został specjalnie zaprojektowany tak, aby ułatwić pracę operatorom pracującym przy przetwórstwie mięsa. Urządzenia te są do 15 procent lżejsze od tradycyjnych modeli Quantum firmy Bettcher. Zostały one zaprojektowane tak, aby były szybsze, bardziej ergonomiczne i łatwiejsze w obsłudze przez pracowników produkcji. Wynikająca z tego poprawa wydajności wykrawania zapewnia lepszy uzysk produktu.

Szeroki zakres opcji: model na każdą potrzebę

Bettcher oferuje szeroką gamę modeli, spełniających wszelkie wymagania. Nowe modele trymerów są dostępne w średnich i dużych rozmiarach w zależności od potrzeb i zastosowań.

Trymery Quantum Flex firmy Bettcher zapewniają wszechstronność i elastyczność. Są łatwe w użyciu, pozwalają na poprawę wydajności i umożliwiają zwiększenie zysków.

O firmie Bettcher Industries

Bettcher Industries jest firmą produkcyjną zintegrowaną pionowo, posiadającą certyfikat ISO 9001:2015, ogólnoświatową bazę klientów oraz oddziały sprzedaży bezpośredniej i obsługi klienta w ponad 70 krajach. Wraz z przejęciem Gainco, Cantrell, Tarheel Distributors i utworzeniem Exsurco Medical, przedsiębiorstwo jest wiodącym projektantem i producentem innowacyjnych urządzeń dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, przemysłu spożywczego, medycznego i innych operacji.

Firma została założona w 1944 roku i od 75 lat z powodzeniem wprowadza na rynek swoje innowacje. Bettcher posiada prawie 100 aktywnych amerykańskich i międzynarodowych patentów.

Więcej informacji na stronie www.bettcher.com.

  Silniki – Quantum Flex pasuje do każdego silnika Bettcher – nie ma potrzeby wymiany istniejącego silnika (Zdjęcie: Bettcher GmbH)
Quantum Flex – szybka i łatwa wymiana ostrza. Unikalna konstrukcja obudowy – “mechanizm krzywkowy” (Zdjęcie: Bettcher GmbH)

Antybakteryjne posadzki Flowfresh w Zakładzie Drobiarskim Lech Drób w Zalewie

Zakład Drobiarski Lech Drób w Zalewie, w województwie warmińsko-mazurskim, to jeden z najnowocześniejszych zakładów tego typu w północnej Polsce. Inwestycja o powierzchni 25 000 m kw. została wyposażona w zaawansowane technologicznie urządzenia do uboju, patroszenia i rozbioru drobiu. Na powierzchni 6 500 m kw. wykonano w niej antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh, w technologii i z materiałów dostarczonych przez Flowcrete Polska, wiodącego producenta posadzek żywicznych.

Firma Lech Drób z siedzibą w Zalewie zajmuje się ubojem kur i kurczaków. Dzienny ubój w zakładzie, który zatrudnia 500 pracowników, wynosi 300 000 kg. Wszystkie hodowle drobiu, które stanowią zaplecze surowcowe firmy, znajdują się pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym, a wiele z nich ma wdrożony system jakościowy HACCP. Wyprodukowany w zakładzie towar jest dostarczany do punktów sprzedaży, sieci sklepów oraz hurtowni firmowych w całej Polsce.

W zakładzie Lech Drób zastosowano specjalistyczne, antybakteryjne posadzki Flowfresh SR o grubości 5 mm, w kolorze czerwonym, z przeciwpoślizgową powierzchnią. Posadzki z tej grupy powstają na bazie żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów. Zawierają innowacyjny dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra, który redukuje ilość drobnoustrojów na powierzchni posadzki nawet o 99%. Antybakteryjne oddziaływanie posadzek Flowfresh zostało przebadane i potwierdzone zgodnie ze standardem ISO 22196, otrzymały one także uznawany na całym świecie certyfikat organizacji HACCP International.

Antybakteryjne posadzki Flowfresh są przeznaczone do stosowania w przemyśle spożywczym, m.in. w zakładach mięsnych, w warunkach mokrych. Posadzki z tej grupy są odporne na niskie i wysokie temperatury oraz tzw. szok termiczny, który występuje np. podczas mycia gorącą wodą lub parą wodną. Ponadto posadzki te są trwałe i wytrzymałe w warunkach dużych obciążeń mechanicznych, m.in. intensywnego ruchu pieszego oraz ruchu wózków widłowych. Ze względu na dużą odporność chemiczną sprawdzają się w ubojniach, ponieważ skutecznie chronią podłoże przed działaniem detergentów i substancji organicznych, takich jak krew czy tłuszcze. Warstwa piasku kwarcowego nadaje im właściwości przeciwpoślizgowe.

W naszym zakładzie zastosowaliśmy szereg nowoczesnych rozwiązań, m.in. linie produkcyjne i urządzenia pochodzące od renomowanych europejskich i polskich dostawców. Najwyższa jakość wyposażenia ma dla nas kluczowe znaczenie, dlatego zdecydowaliśmy się na wykonanie specjalistycznych, bezspoinowych posadzek Flowfresh, które posiadają certyfikat organizacji HACCP International i spełniają najwyższe światowe standardy stosowane przy produkcji żywności.”–  powiedziała Małgorzata Segin, Dyrektor Zakładu Lech Drób w Zalewie.

Posadzki żywiczne w Zakładzie Drobiarskim Lech Drób w Zalewie wykonała firma „MTeam” – Usługi Tomasz Matusiak z Łodzi, autoryzowany wykonawca

Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 już za nami!

31 stycznia w Hotelu 500 Tarnowo Podgórne (koło Poznania) odbył się Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0. To już trzecia edycja Kongresu, dawniej występująca pod nazwą Narodowy Dzień Świni. Tym razem wydarzenie zgromadziło przeszło 300 uczestników z całego kraju i z zagranicy, w tym: hodowców i producentów trzody chlewnej, lekarzy weterynarii, techników weterynarii, zootechników, pracowników akademickich, producentów pasz i dodatków paszowych oraz innych graczy z branży. 

Uczestnicy Kongresu Trzoda 3.0

W tym roku Kongres Trzoda 3.0 przeniósł się na poziom międzynarodowy, dzięki obecności zagranicznych prelegentów oraz przedstawicieli firm z aż 10 europejskich krajów takich, jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania. Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: ZarządzanieŻywienie oraz Dobrostan (przeznaczonej dla lekarzy weterynarii, techników weterynarii oraz zootechników). 

Denise Cardoso, Animine

W programie wydarzenia znalazły się niezwykle interesujące wykłady, które przyciągnęły na salę tłumy słuchaczy. Tematem przewodnim, który wywoływał mnóstwo emocji, był oczywiście Afrykański Pomór Świń. Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie w obrazowy sposób omówiła kwestię oddziaływania ASF na zmiany cen żywca wieprzowego w kraju. Z kolei p. Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) poruszył temat Afrykańskiego Pomoru Świń w Chinach, jak się okazało zagadnienia bardzo ciekawego dla słuchaczy – zarówno hodowców, jak i firm oraz pracowników akademickich. 

Jacek Strzelecki

Inne prelekcje bynajmniej nie odbiegały zainteresowaniem od tych, dotyczących ASF. Thomas Bruner (austriacki hodowca z Tomasziwka Farm na Ukrainie) mówił o swoim doświadczeniu w żywieniu trzody chlewnej bez stosowania antybiotyków. Z kolei Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo-Gospodarczej, Wilhelm Rekstys z Litewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej oraz Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej podzielili się ze słuchaczami istotnymi informacjami, dotyczącymi sytuacji na rynku trzody chlewnej w ich kraju.

W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.

W sekcji „Dobrostan” lekarze weterynarii (specjaliści ds. chorób trzody chlewnej) przyciągnęli słuchaczy na salę takimi tematami jak: „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa”, „Afrykański pomór świń ognisko nr 28/2019, likwidacja 26-30.07.2019” oraz „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.

Mandes Verhaagh, Johann Heinrich von Thünen Institute

Podczas Kongresu Trzoda 3.0 odbyła się także konferencja prasowa, w której udział wzięli: dr hab. inż. Elżbieta Szymańska, prof. SGGW, p. Jacek Strzelecki (ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego) oraz lek. wet. Marek Pirsztuk (Powiatowy Lekarz Weterynarii w Augustowie). Głównym tematem konferencji była aktualna sytuacja na polskim i światowym rynku trzody chlewnej. Również tutaj, największe poruszenie wywoływał temat Afrykańskiego Pomoru Świń.

Konferencja prasowa

Uczestnicy mieli także możliwość skontaktowania się z wieloma firmami, które prezentowały swoje rozwiązania stosowane w hodowli trzody chlewnej w ramach wystawy branżowej. W Kongresie wzięło udział łącznie 18 wystawców z Polski i z zagranicy. Partnerem Generalnym tegorocznej edycji była firma Viridis.

 Wystawa branżowa

Nie da się ukryć, że Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 3.0 okazał się być dużym sukcesem. Firma InConventus Group już po raz kolejny pokazała, że organizacja konferencji o międzynarodowym zasięgu nie jest dla niej problemem. Organizatorzy już teraz planują kolejny Wschodnioeuropejski Kongres Trzoda 4.0. Więcej szczegółów na stronie internetowej: www.pig-congress.com

Carnival Meating. CelebruJEMY 2020 – kolejna odsłona ogólnopolskiej kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje.”

Carnival Meating. CelebruJEMY 2020 – kolejna odsłona ogólnopolskiej kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje.”

Związek Polskie Mięso w ramach ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje” był gospodarzem i organizatorem wydarzenia Carnival Meating. CelebruJEMY 2020. W wyjątkowej kolacji połączonej z multimedialną prezentacją walorów polskiego drobiu i polskiej wieprzowiny wzięli udział przedstawiciele mediów, branży spożywczej oraz świata gastronomii. Spotkanie odbyło się 30 stycznia w restauracji Concept 13 w Warszawie.

Spotkanie Carnival Meating. CelebruJEMY 2020 to kolejna odsłona drugiej edycji projektu „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” Autorem i organizatorem kampanii jest Związek Polskie Mięso, który tym razem zaprezentował idee projektu w formule wyjątkowej kolacji karnawałowej dla przedstawicieli mediów, branży spożywczej i gastronomicznej. Goście wydarzenia mieli niepowtarzalną okazję do spróbowania wyśmienitych potraw z polskiego drobiu i polskiej wieprzowiny, które przygotował Dariusz Barański, Szef Roku 2020 wg przewodnika Gault&Millau. W spotkaniu wzięli udział także ambasadorzy akcji – dietetyczka   i trenerka personalna, Agata Dąbrowska oraz Tomasz Jakubiak, znany kucharz i dziennikarz kulinarny.

Wydarzenie, poza aspektem niewątpliwej atrakcji kulinarnej, miało za zadanie popularyzację aktualnej wiedzy na temat polskiego drobiu i wieprzowiny – mięs wartościowych, bezpiecznych i zdrowych. Zaproszeni goście w innowacyjny i niestandardowy sposób mogli zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi jakości, pochodzenia i walorów zdrowotnych polskiego mięsa. Aktualne wyniki badań nad drobiem i wieprzowiną zostały umieszczone w trzech gablotach interaktywnych, a dodatkowo uczestnicy mogli sprawdzić swoją wiedzę za pomocą multimedialnej gry „Dopasuj fakty i mity”.

Projekt „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” potrwa do 31 marca 2020 r. Działania w ramach akcji obejmują cykl spotkań informacyjno-promocyjnych, aktywności w social mediach oraz na dedykowanej stronie pewnejestjedno.pl, a także lokowania w TV i prasie.

Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

POCHODZENIE

Smak ceniony na świecie

  • Walory polskiej wieprzowiny doceniają mieszkańcy Unii Europejskiej – głównie Niemcy, Włosi, Słowacy, Czesi, Węgrzy i Brytyjczycy. Mięso z Polski cieszy nie tylko podniebienia Europejczyków. Bardziej egzotyczne rynki eksportowe naszej wieprzowiny to USA, Chile          i Kongo.
  • W ubiegłym roku wpływy ze sprzedaży mięsa wieprzowego na rynki zagraniczne osiągnęły wartość 406,4 mln EUR.
  • Polska jest unijnym liderem w produkcji drobiu. Polski drób trafia głównie do wymagających konsumentów z Europy Zachodniej – do Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii i Francji oraz do państw „Nowej Unii” – Czech, Słowacji i Bułgarii.
  • Eksport mięsa i podrobów drobiowych zwiększył się z 638,4 tys. ton w I półroczu 2018 roku do 710,5 tys. ton w I półroczu 2019 roku.

Dobre, bo polskie

  • Polskie mięso pochodzi z tuczu mniej intensywnego w porównaniu ze standardami stosowanymi na zachodzie Europy. Zwierzęta w polskich hodowlach są karmione paszami gospodarskimi opartymi na ziarnach zbóż, które wnoszą więcej składników mineralnych          i witamin niż ekstrakty białkowe.
  • Polski drób i polska wieprzowina dostępne w sklepach są świeże i nie pochodzą z głębokiego mrożenia. Można je rozpoznać po intensywniejszej barwie. Dodatkowo nasza wieprzowina charakteryzuje się obecnością tłuszczu śródmięśniowego i minimalnie grubszą warstwą tłuszczu okrywowego w porównaniu do mięsa importowanego.

JAKOŚĆ

Kalorie

  • Dzisiaj polska wieprzowina nie jest mięsem tłustym i kalorycznym. Wartość energetyczna mięsa wieprzowego zmniejszyła się znacząco w efekcie rozwoju hodowli i lepszego żywienia zwierząt. Przykładowo jeszcze 20 lat temu popularny boczek zawierał 15% tłuszczu więcej niż obecnie. Aktualnie 100 g schabu dostarcza 152 kcal, a 100 g szynki tylko 118 kcal.
  • Walory odżywcze i prozdrowotne wieprzowiny uległy znacznej poprawie przez ostatnie 25 lat. Obecnie polskie mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności  jak wołowina, drób czy mięso z królika. Nie zawiera zbędnego tłuszczu, jest delikatne i kruche, a optymalny poziom tłuszczu śródmięśniowego korzystnie kształtuje jego smak, zapach i soczystość.
  • Drób charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz możliwością łatwego oddzielenia tłuszczu wraz ze skórką. W ten sposób kaloryczność mięsa drobiowego ulega znacznej redukcji, a podczas gotowania, smażenia czy pieczenia nie tworzą się konglomeraty białkowo – tłuszczowe.

Cholesterol

  • Poziom cholesterolu w mięsie wieprzowym jest znacznie mniejszy niż dotychczas sądzono       i ma zbliżone wartości we wszystkich elementach tuszy wieprzowej. Średnio 100 g wieprzowiny zawiera około 50 mg cholesterolu.
  • Polska wieprzowina ma wyraźnie mniej cholesterolu w porównaniu z normami amerykańskimi. Nasz boczek zawiera o 41%, żeberka o 57%, a łopatka, szynka i schab o 31–35% mniej cholesterolu w porównaniu do tych samych partii mięsa pochodzących z USA.

Certyfikaty

  • Polska wieprzowina to bezpieczeństwo i wysoka jakość mięsa. Certyfikat PQS (Pork Quality System) umożliwia odtworzenie źródła pochodzenia mięsa tzw. traceability, co jest kluczowe z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i gwarancji jego jakości.
  • Polskie mięso drobiowe ze znakiem QAFP (Quality Assurance for Food Products) gwarantuje najwyższe standardy produkcji: opiekę weterynaryjną, przestrzeganie zasad dobrostanu zwierząt oraz utrzymanie wysokiej higieny pracy w całym procesie.

ZDROWIE

Walory

  • Unikalny skład chemiczny, wartość odżywcza oraz zawartość pełnowartościowego białka sprawiają, że mięso jest niezbędnym składnikiem każdej racjonalnej diety. Białko pochodzące z mięsa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, potrzebne do syntezy białek ustrojowych w organizmie człowieka.
  • Aminokwasy zawarte w mięsie mają zdolność pokonywania bariery krew/płyn mózgowo-rdzeniowy. Tryptofan, fenyloalanina i kwas glutaminowy są prekursorami neuroprzekaźników regulujących funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. To od ich poziomu zależy m.in. nasz stan emocjonalny i nastrój.
  • Mięso drobiowe charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niskokaloryczne. Drób jest również lekkostrawny i łatwo przyswajalny, co sprawia, że znajduje zastosowanie w diecie nawet bardzo małych dzieci ii rekonwalescentów.
  • W mięsie wieprzowym następuje zmiana profilu kwasów tłuszczowych, co jest efektem zmian w sposobie hodowli zwierząt. Lepsze żywienie i mniejsze otłuszczenie świń prowadzą do zwiększania się udziału korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w mięsie.

Witaminy

  • Drób pomaga w profilaktyce wielu chorób. W mięsie drobiowym znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D, K oraz rozpuszczalne w wodzie: B1, B2 i B12. Substancje te biorą czynny udział w syntezie białek krwi, które przyspieszają powrót do zdrowia u osób po przebytych chorobach układu krążenia i chorobach cywilizacyjnych takich jak: zawał serca, udar mózgu i nadciśnienie tętnicze.
  • Wieprzowina to doskonałe źródło witaminy E. Zawiera jej dwa razy więcej niż dotychczas sądzono. Mięso wieprzowe to także bogactwo witaminy B1, która reguluje pracę tarczycy, układu nerwowego i wspiera procesy metaboliczne oraz witaminy B6, której najwięcej znajduje się w karkówce.

Mikroelementy

  • Mięso jest nieocenionym źródło żelaza – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. W przeciwieństwie do produktów roślinnych, zawiera żelazo hemowe, które doskonale się wchłania. Wystarczy jeden średni kotlet wieprzowy, żeby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. Aby dostarczyć sobie taką samą ilość żelaza ze szpinaku, należałoby go zjeść aż 30 kg!
  • Drób i wieprzowina charakteryzują się podobną zawartością potasu, wapnia i magnezu – odpowiednio 2,2-2,9 K, 0,12 Ca i 0,22-0,27 Mg g/kg. Dodatkowo wieprzowina cechuje się obniżoną zawartością sodu oraz wyższą zawartością fosforu i selenu. Z kolei drób dostarcza miedź, pierwiastek niezbędny w powstawaniu krwinek czerwonych oraz cynk, który bierze udział w procesach gojenia i regulacji ciśnienia krwi.