piątek, 29 marca, 2024

Gospodarka Mięsna nr 04.2019

Już teraz zaprenumeruj archiwalne wydanie naszego czasopisma.

Gospodarka Mięsna nr 04.2019

Gospodarka Mięsna nr 03.2019

Już teraz zaprenumeruj archiwalne wydanie naszego czasopisma.

Gospodarka Mięsna nr 03.2019

Gospodarka mięsna nr 02.2019

Już teraz zaprenumeruj archiwalne wydanie naszego czasopisma.

Gospodarka Mięsna nr 02.2019 [ Kliknij]

Sprawne działanie w przemyśle przetwórstwa mięsnego

Trymer Quantum® X1500 firmy Bettcher – elastyczność, trwałość, wydajność.

Wysokowydajne urządzenia tnące dla przemysłu przetwórstwa mięsnego i rybnego. Bettcher Industries Inc. z siedzibą w Ohio, USA. W Europie, firma jest reprezentowana przez Bettcher GmbH z siedzibą w Dierikon, Szwajcaria.

Trymer Bettcher Industries X1500 jest doskonałym urządzeniem do odtłuszczania mięsa wieprzowego. Ten unikalny, opatentowany trymer sprawia, że proces odtłuszczania jest bardziej dokładny, prowadząc w efekcie do zwiększenia wydajności i uzysku. Dodatkowo, opcjonalny, regulowany ogranicznik głębokości zapewnia jeszcze większą elastyczność i precyzję.

Trymery zostały zaprojektowane tak, aby zwiększyć wydajność całego procesu i umożliwić operatorom dokładniejsze i bardziej efektywne okrawanie mięsa przy mniejszym wysiłku. Lekka, ergonomiczna konstrukcja umożliwia precyzyjną i efektywną pracę, co niejednokrotnie nie jest możliwe przy użyciu innych urządzeń. Najczęstsze zastosowania trymerów przy obróbce mięsa obejmują odtłuszczanie schabu z kością, uzysk boczku wieprzowego, a także odtłuszczanie łopatki i szynki wieprzowej.

Wszechstronność: możliwość podłączenia do dowolnego silnika – cała gama trymerów została zaprojektowana z myślą o maksymalnej elastyczności i łatwości obsługi. Trymer Quantum Flex można podłączyć do każdego silnika Bettcher – Quantum S® motor, Series II UltraDrive® motor, UN-84 motor lub Whizard Quantum® motor. Urządzenie i silnik współpracują ze sobą tworząc idealną jednostkę.

Ergonomia, amortyzacja wibracji – wymienne uchwyty w różnych rozmiarach są wykonane z materiału absorbującego wibracje, co zapewnia dodatkowy komfort i pozwala operatorom na utrzymanie cieplejszych dłoni. Dwukierunkowa konstrukcja uchwytu ułatwia obsługę urządzenia poprzez zwiększenie przyczepności do dłoni operatora.

„Łatwość obsługi, przyjazność dla użytkownika i ergonomia zawsze były naszym głównym celem w rozwoju produktów”, wyjaśnia Russ Stroner, wiceprezes ds. globalnej sprzedaży Bettcher Industries Inc. „Trymery Bettcher wykorzystują na przykład pochylone ostrza, które zapewniają operatorom zachowanie prawidłowej postawy podczas trybowania – nadgarstek jest utrzymywany w neutralnej pozycji, a przedramię jest mniej obciążone. Russ Stroner dodaje: „Bettcher jest szczególnie dumny z rozwoju paska na rękę z mikrowgłębieniami: stabilny pasek nośny pozwala użytkownikowi odciążyć palce pomiędzy poszczególnymi chwytami i zachować przy tym pełną kontrolę nad urządzeniem. Oszczędza to energię, a także zapobiega nadmiernemu zmęczeniu”.

Bettcher projektuje urządzenia, które umożliwiają prostą, czystą i ergonomiczną pracę na liniach produkcji mięsa i ryb. Umożliwiają one zwiększyć uzysk mięsa i osiągnąć lepszy wynik ekonomiczny na tak wysoce konkurencyjnym rynku.

O firmie Bettcher Industries

Bettcher Industries jest firmą produkcyjną zintegrowaną pionowo, posiadającą certyfikat ISO 9001:2015, ogólnoświatową bazę klientów oraz oddziały sprzedaży bezpośredniej i obsługi klienta w ponad 70 krajach. Wraz z przejęciem Gainco, Cantrell, Tarheel Distributors i utworzeniem Exsurco Medical, przedsiębiorstwo jest wiodącym projektantem i producentem innowacyjnych urządzeń dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, przemysłu spożywczego, medycznego i innych operacji.

Firma została założona w 1944 roku i od 75 lat z powodzeniem wprowadza na rynek swoje innowacje. Bettcher posiada prawie 100 aktywnych amerykańskich i międzynarodowych patentów.

Więcej informacji na stronie www.bettcher.com.

Silniki – Quantum Flex® pasuje do każdego silnika Bettcher – nie ma potrzeby wymiany istniejącego silnika. Od lewej do prawej: Quantum S® motor, Series II UltraDrive® motor, UN-84 motor i Whizard Quantum® motor (Zdjęcie: Bettcher GmbH)

Gospodarka Mięsna nr 01.2019

Już teraz zaprenumeruj archiwalne wydanie naszego czasopisma.

Gospodarka Mięsna nr 01.2019 [ Kliknij]

Biała kiełbasa z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol doskonała na Wielkanoc

Biała kiełbasa to jeden z produktów, które są niezastąpione w tradycyjnym, wielkanocnym menu.  Podajemy ją do barszczu białego, polskiego tradycyjnego żuru, który jest nieodłącznym daniem na wielkanocnym stole. Biała kiełbasa marki ZM Pekpol w naturalnym jelicie została przygotowana aż z 95 proc. mięsa z szynki wieprzowej. Nie zawiera glutenu, a swój charakterystyczny smak i aromat zyskała dzięki dodatkowi takich naturalnych przypraw jak: majeranek, czosnek i pieprz. Biała kiełbasa z szynki wyśmienicie smakuje też zapiekana z dodatkiem cebulki i buraczków z chrzanem. Sprawdzi się także na grilla w kompozycji ze świeżym, chrupiącym pieczywem i musztardą.

www.pekpol.pl

Sokołów Pomaga. Ogólnopolskie działania na szeroką skalę.

Ponad 10 ton produktów od Sokołowa trafi do potrzebujących seniorów w ramach akcji Sokołów Pomaga. Dzięki współpracy z Caritas Polska żywność zostanie przekazana do podopiecznych organizacji w całym kraju. Ponadto firma Sokołów wspiera też powstańców warszawskich. Działając razem z Fundacją Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego przekaże 2 400 szt. produktów. Sokołów zaangażował się również w pomoc dla lekarzy, pielęgniarek i ratowników medycznych. Za pośrednictwem Fundacji TVN, przekazał 300 000 zł na wsparcie placówek zdrowotnych. Firma dołączyła także do specjalnego, charytatywnego bloku reklamowego w Telewizji Polsat, z którego przychód przekazany zostanie potrzebującym ośrodkom medycznym.

Trwająca epidemia COVID-19 wywarła wpływ na większość obszarów naszego codziennego funkcjonowania. Ta szczególna sytuacja w ogromnym stopniu dotyka osoby starsze, które maksymalnie powinny ograniczyć wszelką, pozadomową aktywność. To właśnie do tej grupy trafi zaplanowana na dużą skalę pomoc żywnościowa od firmy Sokołów.  – Zarząd Sokołów S.A. podjął decyzję o udzieleniu wielopoziomowej pomocy, widząc, jak wielkie jest zapotrzebowanie na nią w aktualnej sytuacji – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Nasze wsparcie kierujemy do seniorów, współpracując w tym zakresie z Caritas Polska oraz Fundacją Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego. Akcja Sokołowa obejmuje również pomoc dla służby zdrowia – przekazujemy na ten cel środki finansowe, dzięki którym realizowane będą pilne potrzeby placówek medycznych. Już dziś mogę zadeklarować, że planujemy realizację kolejnych działań wspierających walkę z koronawirusem.

Sokołów zawsze wspierał społeczności lokalne w miejscach funkcjonowania zakładów firmy. Tam też trafi żywność przekazana na rzecz akcji Caritas Polska #PomocDlaSeniora. Dziewięć wybranych diecezji Caritas otrzyma od Sokołowa w sumie ponad 10 ton żywności. Produkty Sokołów dotrą również do powstańców warszawskich, dzięki współpracy z Fundacją Pamięci o Bohaterach Powstania Warszawskiego. Nie jest to działanie jednorazowe. Przez kilka tygodni Sokołów będzie regularnie dostarczał produkty żywnościowe dla wszystkich podopiecznych Fundacji oraz Domu wsparcia dla Powstańców Warszawskich.

Pomoc firmy Sokołów trafi również do pracowników medycznych stojących na pierwszej linii walki z koronawirusem za pośrednictwem Fundacji TVN-u i Polsatu. Sokołów przekazał kwotę 300 000 zł na zbiórkę Fundacji TVN, z przeznaczeniem celowym na zakup dla szpitali i placówek medycznych środków ochrony, dezynfekcyjnych oraz innych niezbędnych w tym zakresie działań. Firma dołączyła także do inicjatywy Telewizji Polsat – specjalnego bloku reklamowego, który został wyemitowany 2 kwietnia. Cały dochód z niego, za pośrednictwem Fundacji Polsat, zostanie przeznaczony na pomoc szpitalom i instytucjom zaangażowanym w walkę z koronawirusem.

Koronawirus, a procedury bezpieczeństwa w Centrach Dystrybucji Gobarto

Trzyzmianowość pracy, szkolenia z zakresu bezpieczeństwa pracy w obliczu epidemii czy wyposażenie placówek w środki dezynfekcyjne – to tylko niektóre działania, które Centra Dystrybucyjne Gobarto podjęły w związku z sytuacją epidemiczną na terenie kraju.

Bezpieczeństwo i ochrona zdrowia pracowników i kontrahentów oraz zachowanie ciągłości dostaw to priorytety dla segmentu dystrybucyjnego należącego do Grupy Gobarto. Dlatego niezwłocznie podjęto działania, których celem jest zapobieganie rozprzestrzenianiu się COVID-19.

Każde Centrum Dystrybucyjne zostało kompleksowo wyposażone w środki ochrony osobistej, takiej jak maseczki czy rękawiczki. Firma wdrożyła także regularne szkolenia z bezpieczeństwa pracy w związku z trwającą epidemią. Przed rozpoczęciem pracy każdy z pracowników przechodzi kontrolę stanu zdrowia. Zgodnie z zaleceniami wstrzymano wszelkie spotkania z przedstawicielami handlowymi i wprowadzono tryb pracy zdalnej dla stanowisk, które to umożliwiają. Wdrożono także trzyzmianowość pracy oraz procedury, które zapewniają brak kontaktu pomiędzy pracownikami z poszczególnych zmian. W obiektach prowadzona jest również akcja informacyjna na temat zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego, skierowana zarówno do pracowników, jak i klientów.

Centra Dystrybucyjne Gobarto podejmują także działania logistyczne, które zapewniają ciągłość dostaw. W trosce o zdrowie klientów, wprowadzono specjalne procedury dotyczące zakupów. Zmieniono godziny sprzedaży stacjonarnej, wprowadzono limit klientów, którzy w jednym czasie mogą dokonywać zakupów oraz zamknięto dostęp do strefy mięsa świeżego. Zapewniono dostęp do płynów dezynfekujących przy wejściu do każdego z Centrów oraz przy kasach. Klienci proszeni są o zachowanie bezpiecznych odległości.

– Sytuacja, w której się znaleźliśmy nie miała nigdy wcześniej miejsca w historii naszej spółki. Wymaga to od nas mobilizacji i podejmowania szybkich działań. Wprowadzenie rygorystycznych zasad bezpieczeństwa pozwoliło nam kontynuować pracę i zapewnić możliwość zaopatrzenia punktów sprzedaży w produkty żywnościowe.
Śledząc sytuację na rynkach zagranicznych, jeszcze przed okresem rozprzestrzeniania się wirusa zam
ówiliśmy środki ochrony dla pracowników naszych Centrów Dystrybucji. Ograniczyliśmy bezpośredni kontakt naszych pracowników z przedstawicielami handlowymi oraz przesłaliśmy wytyczne dotyczące procedur bezpieczeństwa do naszych dostawców.
Na bieżąco informujemy k
lientów o podjętych procedurach. Bezpieczeństwo oraz zapewnienie ciągłości dostaw to dla nas priorytety – mówi Katarzyna Nowak, Dyrektor Działu Logistyki i Sprzedaży Detalicznej, Gobarto SA.     

Gobarto posiada 12 centrów dystrybucji oraz współpracuje ze 160 ogólnopolskimi oraz lokalnymi producentami, zapewniając produkty głównie do własnej sieci dystrybucji liczącej ponad 6,8 tys. punktów sprzedaży.

Animex Foods oraz Agri Plus wspólnie pomagają w walce z wirusem SARS-CoV-2

Animex Foods oraz Agri Plus wspólnie pomagają w walce z wirusem SARS-CoV-2.

Obie firmy przekażą łącznie 1,5 mln złotych i planują kolejne działania.

Animex Foods oraz Agri Plus, solidaryzując się z potrzebującymi, wsparły finansowo ogólnopolską walkę z koronawirusem. 1,5 mln złotych zostanie skierowane do szpitali zlokalizowanych w regionach działalności obu firm. Dotacje dla placówek są pierwszym z elementów pomocy w czasie zagrożenia epidemicznego.

Środki przekazane szpitalom przeznaczone będą na zapewnienie niezbędnego sprzętu personelowi medycznemu zmagającemu się z wirusem SARS-CoV-2.

– Jesteśmy dumni, że możemy włączyć się w ogólnokrajową pomoc tym, którzy stoją na pierwszej linii walki z epidemią. Naszym obowiązkiem wobec lokalnych społeczności jest wsparcie szpitali znajdujących się w pobliżu zakładów należących do spółki – mówi Prezes Animex Foods, Jacek Dziełak.

Dotacje finansowe są pierwszym z elementów wsparcia udzielanego przez Animex Foods i Agri Plus. W kolejnym etapie obie firmy rozpoczną przekazywanie środków zabezpieczających, tj. maseczek, gogli oraz rękawiczek jednorazowych. Ekwipunek trafi do personelu medycznego oraz pacjentów zmagających się z koronawirusem.

 – Nasza siła tkwi w ludziach, z którymi na co dzień współpracujemy. Realizując strategię odpowiedzialnych firm nie możemy pozostawać obojętni na wysiłek, który każdego dnia podejmują pracownicy szpitali w trosce o dobro pacjentów – podkreśla Dyrektor Zarządzająca Agri Plus, Monika Ejchart.

Dotacje finansowe oraz przekazywanie niezbędnego wyposażenia są elementem szeroko zakrojonej strategii pomocy lokalnym społecznościom, prowadzonej przez Animex Foods i Agri Plus. Ponadto firmy pozostają w stałym kontakcie z bankami żywności, których celem jest wsparcie osób objętych kwarantanną, głównie seniorów. 

Piękny gest znanej marki

Firma Grot podpisała umowę darowizny z Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalem im. dr. Wł. Biegańskiego, z siedzibą w Łodzi, przy ul. Kniaziewicza 1/5 na przekazanie kwoty 100.000 zł (sto tysięcy złotych) na cele statutowe szpitala, w szczególności zakup sprzętu i materiałów medycznych wspierających leczenie pacjentów w związku z epidemią koronawirusa. Szpital jest – oczywiście – przygotowany na przyjęcie pacjentów. W trosce o bezpieczeństwo konsumentów i pracowników, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot wdrożył szczególne środki ostrożności w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz sprzedaży swoich wyrobów, między innymi: zmniejszenie ilości klientów wewnątrz sklepów, zachowanie bezpiecznych odległości pomiędzy osobami oczekującymi w kolejce, sprzedaż produktów wyłącznie w kawałkach. Zwiększono również ilość produktów pakowanych próżniowo, tak aby klient mógł kupić wędliny w oryginalnym opakowaniu. Firma GROT zadbała także o swoich pracowników, skracając godziny pracy, wprowadzając system rotacyjny w cyklach tygodniowych oraz zabezpieczając odpowiednią ilość środków ochrony indywidualnej.