piątek, 17 maja, 2024

OMRON otwiera laboratorium innowacji w Tychach

W jaki sposób możliwe jest zwiększenie efektywności produkcji dzięki automatyzacji procesów? W otwartym właśnie Laboratorium OMRON Innovation Lab w Tychach, firmy z różnych gałęzi przemysłu oraz ich menedżerowie będą mogli sami przekonać się w jaki sposób zaawansowana technologia pozwala optymalizować produkcję i wdrażać innowacje. Laboratorium zostało wyposażone w całkowicie zrobotyzowane i zautomatyzowane środki produkcji odtwarzające realia inteligentnej fabryki.

Jako element realizacji globalnej strategii dla rynku automatyki przemysłowej, OMRON rozwinął sieć laboratoriów innowacji – Innovation Lab. Inspiracją dla tej inicjatywy były doświadczenia zebrane podczas realizacji projektów proof-of-concept w Automation Technology Center w Barcelonie i centrum kompetencji robotycznych w Dortmundzie. Częścią tej globalnej sieci jest najnowsze laboratorium innowacji, Omron Innovation Lab, otwarte 18 października w Tychach, na terenie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Podobnie jak w przypadku pozostałych jednostek, laboratorium w Tychach ma za zadanie umożliwić zaprezentowanie funkcjonalności oraz korzyści wynikających z automatyzacji i robotyzacji procesów produkcyjnych, w środowisku możliwie zbliżonym do realiów prawdziwej fabryki.

Dr. Klaus Kluger, General Manager Central Eastern Europe Omron Electronics GmbH, tak skomentował otwarcie tyskiego Innovation Lab: „Budowanie bliskich relacji z naszymi klientami i partnerami biznesowymi z branży spożywczej, motoryzacyjnej, farmaceutycznej, kosmetycznej oraz dóbr szybko rotujących, jest dla nas szczególnie istotne. Innovation Lab stwarza wyjątkowe możliwości rozwijania takich kontaktów na poziomie zarówno kadry inżynierskiej jak i menedżerskiej. Nasze doświadczenia potwierdzają, że możliwość wspólnej pracy nad innowacyjnymi projektami, dzielenie się wiedzą, testowanie nowych pomysłów i weryfikacja rozwiązań przed ich wdrożeniem jest kluczowe i przekłada się na długofalowe relacje biznesowe na których nam zależy“. 

Otwarcie Omron Innovation Lab w Tychach jest ważnym krokiem w umacnianiu obecności firmy Omron w Polsce. Ambicją firmy jest również wspieranie rozwoju technicznego i gospodarczego regionu poprzez transfer wiedzy oraz ułatwianie dostępu do zaawansowanych rozwiązań robotyki i sterowania przemysłowego dla lokalnych fabryk i producentów maszyn. „Misją firmy Omron jest to improve life and contribute to a better society. Otwarcie Innovation Lab jest wyrazem tego dążenia. W praktyce oznacza to wsparcie lokalnych firm, osadzonych w lokalnych społecznościach, aby mogły szybciej się rozwijać, wchodzić na nowe rynki, a w konsekwencji przysparzać korzyści dla pracowników i ich rodzin.” powiedział dr Klaus Kluger.

„Klienci mogą i powinni mieć możliwość prowadzenia testów i weryfikacji na ile zrobotyzowane systemy produkcyjne są w stanie odpowiedzieć na ich specyficzne wyzwania. Z pomocą Innovation Lab pragniemy uzupełnić lukę między teorią i praktyką, czyniąc interakcję różnych rozwiązań automatyki przemysłowej bardziej namacalną i lepiej zrozumiałą. Dzięki starannie dobranym rozwiązaniom sprzętowym i programowym, różnego rodzaju robotom, elastycznym podajnikom, w które wyposażyliśmy Innovation Lab, uzyskaliśmy niespotykane dotąd możliwości opracowywania innowacyjnych rozwiązań dla Przemysłu 4.0.” kontynuował dr. Kluger.

OMRON odtworzył w laboratorium w Tychach kompletne zautomatyzowane i zrobotyzowane środowisko produkcyjne zgodne z wizją zwinnej i autonomicznej produkcji. Innovation Lab został wyposażony w system automatyki Omron Sysmac, sterujący pracą układów bezpieczeństwa oraz przenośników. Pierwsza cela robotyczna laboratorium w Tychach została wyposażona w elastyczny system montażowy AnyFeeder, składający się z robota SCARA, systemu wizyjnego i podajnika wibracyjnego, zintegrowanych za pomocą dedykowanego oprogramowania narzędziowego. Druga cela ma za zadanie umożliwić testowanie współpracy dwóch robotów, w tym przypadku typu delta i SCARA, w ramach rozwiązania PackXpert. Trzecie stanowisko zostało przygotowane z wykorzystaniem robota 6-osiowego współpracującego z systemem wizyjnym realizującym całkowicie zautomatyzowane zadanie kontroli jakości.

Laboratorium innowacji w Tychach jest przykładem promowanej przez Omron koncepcji inteligentnej fabryki jutra, w której postawiono nacisk na jak największą elastyczność. Wykorzystane zrobotyzowane cele produkcyjne pozwalają adaptować maszyny do różnych produktów. Swobodna reorganizacja cel, możliwość wykorzystania robotów mobilnych do realizacji transferu materiałów i półproduktów zapewnia kolejny stopień elastyczności. Wreszcie za sprawą tej samej floty robotów transportujących gotowe produkty do magazynów, możliwe jest uzyskanie najwyższego poziomu adaptowalności środowiska produkcyjnego, pozwalającego na zmianę nie tylko gamy wytwarzanych produktów, ale i całego modelu biznesowego, a także relokacji całej fabryki.

OMRON koncentruje swoje działania na rynku przetwórstwa przemysłowego. Szczególną role w strategii pełnią rynki: spożywczy, motoryzacyjny oraz rynek dóbr szybko rotujących. Ponadto Omron dostarcza rozwiązania dla farmacji i przemysłu kosmetycznego. Nowo otwarte laboratorium innowacji w Tychach jest kolejnym, ósmym już punktem na mapie Europy, w którym klienci mają możliwość bliskiego obcowania z technologią Omron. Łączne nakłady na rozwój siatki laboratoriów przekroczyły już  sześć milionów euro i jak zapewniają przedstawiciele Omron nie jest to ostatnie słowo firmy z Japonii.

TechFood Practic

Zakończyła się II edycja warsztatów TechFood Practic. W tym roku podjęliśmy temat efektywności energetycznej w przemyśle spożywczym. Rosnące ceny mediów oraz zaostrzające się przepisy środowiskowe zmuszają producentów do optymalizacji procesów produkcyjnych. Kontrola kosztów i podnoszenie efektywności energetycznej staje się jedyną ścieżką do osiągnięcia korzyści ekonomicznych bez znacznych inwestycji. Jak się do tego zabrać?

       Istotę audytów i efektywności oraz aktualnych trendów rynku energetycznego przybliżył dr inż. Piotr Danielski – wiceprezes zarządu DB Energy. Pełne wystąpienie pod linkiem: https://prezi.com/view/RjfO5OcLl1VQzJd38iAj/

Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego dla przemysłu to temat kolejnego wystąpienia: „Kogeneracja, trigeneracja i poligeneracja” zaprezentowanego przez: Andrzeja Plutę z CES i Dariusza Bliźniaka z TRMEW Obrót. Obydwie firmy ściśle współpracują gwarantując swoim klientom sprawdzone, kompleksowe rozwiązania.

Natomiast Robert Gozdalik z ELEKTRONIKA SA zainteresował uczestników „Energooszczędną pompą na CO2” z powodzeniem stosowaną w przemyśle. Q-ton to wysokowydajna pompa ciepła powietrze-woda, produkująca c.w.u. nawet do 90oC (https://www.mhi.info.pl/pompy-ciepla/pompa-ciepla-q-ton).

      Optymalizacja energetyczna wiąże się nie tylko z wytwarzaniem, ale i odpadem po produkcji. Porównania opłacalności dwóch metod oczyszczania ścieków dokonał Tomasz Kijowski z ENPROTECH.

Tomasz Kijowski i Marcin Jakubiak, DELTAP TECH

Aspektami wymiany ciepła zajął się ekspert w kwestii wymienników – firma KELVION. Michał Łukaszewicz i Marek Gumułczyński omówili ulepszenia wymienników płytowych oraz płaszczowo-rurowych, a także zaprezentowali ekonomizery i podgrzewacze powietrza.

Monitoring mediów najlepiej pozostawić specjalistom automatykom. W tym temacie swoje sukcesy zaprezentował Tomasz Prusinowski z ATER Logic. Wszystko, co mierzalne można poprawić, a to przynosi efekty ekonomiczne.

Duże zainteresowanie wzbudziła prezentacja firmy ACTIVTEK. Marcin Chłopek przedstawił nową generację filtrów elektrostatycznych do oczyszczania powietrza w kanałach wentylacyjnych. Natomiast Technologia RCI oparta na urządzeniach typu INDUCT doskonale sprawdza się w dezynfekcji powietrza w przemyśle spożywczym.

Innowacyjną optymalizację kosztów mycia układów zamkniętych zaprezentowała firma KERSIA (HYPRED). Maciej Szczepanik i Krzysztof Czaczkowski przedstawili nowy preparat alkaliczny DEPTAL MP, zastępujący w stacjach CIP dwa etapy mycia (kwaśny i zasadowy). Oszczędność energii elektrycznej poprzez wdrożenie nowych systemów pompowych to temat prezentacji firmy DeltaP Tech. Marcin Jakubiak omówił konkretne przykłady realizacji, które skutkowały obniżeniem zapotrzebowania na moc elektryczną.

Marta Marjanowska i Zygmunt Zander 
 

Natomiast ekonomiką czyszczenia zbiorników, przy użyciu głowic myjących AWH, zainteresował wszystkich Marcin Kmiotek z NEUMO.

        Jak istotną rolę w przemyśle spożywczym odgrywa woda mamy wszyscy świadomość. Jan Marjanowski – właściciel MARCOR pokazał przykłady realizacji z zakresu recyklingu i odzysku wód poprocesowych. Omówił również technologie, które pozwalają na obniżenie kosztów wynikających z nowych przepisów Ustawy „Prawo wodne”.

Możliwe źródła finansowania inwestycji i udoskonaleń to domena firmy BIG-POL. Wiesław Wasilewski omówił rodzaje dotacji dla przemysłu spożywczego.

Nad sprawnym przebiegiem całości czuwał prof. Zygmunt Zander.

Uroczysta kolacja

A gdy innowacja spotyka historię? Scenariusz jest tylko jeden: odrobina retrospekcji – uroczysta kolacja na dziedzińcu Zamku Gniew. Doświadczona, rycerska załoga twierdzy bawiła gości w konkurencjach wymagających sprawności wokalnej i fizycznej. Była też drobna loteria. Wszystko przy dużej dawce aury historycznej i doskonałego poczucia humoru.

Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom za udział i zaangażowanie.

Pozdrawiam i do następnego roku!

Marta Marjanowska

www.techfoodpractic.pl

Polska wołowina na japońskim stole

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) zorganizowała w październiku br. seminarium poświęcone potencjałowi eksportu polskiej wołowiny do Japonii.

Uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się ze specyfiką rynku japońskiego. Szczególne wymagania stawiane polskim eksporterom wołowiny omówił gość specjalny, Omito Ota, reprezentujący firmę Toyota Tsusho Foods Corporation, będącą jednym z dużych importerów wołowiny na rynek japoński.

            W gronie prelegentów znaleźli się również m.in.: Monika Tyska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rozwoju; Jacek Kucharski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii; Iwona Mroczek-Wardzińska, przedstawiciel powołanej przez rząd japoński organizacji JETRO, koncentrującej się na przyciąganiu zagranicznych inwestycji do Japonii oraz wspieraniu japońskich firm z sektora małych i średnich przedsiębiorstw w ich globalnej działalności eksportowej.

            Podczas seminarium można było się dowiedzieć jak wygląda aktualna sytuacja w zakresie importu wołowiny na rynek japoński, jakie są wymogi importowe dla polskich firm oraz na jakie aspekty różnic kulturowych powinny zwracać uwagę polskie firmy w Japonii.

UPEMI poinformowała również i zaprosiła do udziału w planowanej misji biznesowej do Japonii połączonej z wizytą na targach Supermarket Trade Show w lutym 2019 r.

Zrestrukturyzowana Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu

W ostatnich dniach ukonstytuowały się nowe władze Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Sięgając do bogatej tradycji polskiej gastronomii oraz widząc konieczność skupienia branży gastronomicznej w obronie własnych interesów, kreowania planów działań i trendów na przyszłość, ukonstytuowano nowe władze Rady.

Przewodniczącym Rady został Hieronim Jurga właściciel grupy ABC Kuchni skupiającej: dwie restauracje 3 kolory, firmę cateringową ABC Kuchni, a także projekty gastronomiczne Kolekcja smaków oraz JOY Natural Ice Cream. Funkcję Prezesa Zarządu powierzono Juliuszowi Podolskiemu, osobie związanej z branżą gastronomiczną od wielu lat, dziennikarzowi i publicyście kulinarnemu działającemu m.in. w ramach Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Zgodnie uznano, że KRGiC w swoich działaniach będzie skupiała się przede wszystkim na promocji polskich produktów za pośrednictwem polskiej gastronomii i cateringu. Do najważniejszych zadań Rady należeć będzie: opracowywanie opinii w zakresie spraw gospodarczych dotyczących m.in. występowania do władz ustawodawczych i wykonawczych w sprawach gastronomii; reprezentowanie wspólnych interesów i problemów branży na terenie Polski i poza jej granicami  oraz  współpraca z organizacjami pokrewnymi innych państw; opracowywanie, przyjmowanie i wprowadzanie w życie wszelkich działań mogących przyczynić się do rozwoju polskiej gastronomii i cateringu; przygotowywanie szkoleń dedykowanych pracownikom firm związanych z branżą; współpraca z organizacjami zagranicznymi w zakresie wykorzystania i upowszechniania wiedzy z obszaru działania Rady.

KRGiC będzie dążyć do pełnienia roli organu opiniotwórczego dla administracji, tj.: ministerstw, organów kontrolnych i innych agend rządowych.

Rada działa przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, a organem prasowym jest „Przegląd Gastronomiczny”, najstarsze pismo branżowe liczące 72 lata.

Pierwsze działania Rady miały miejsce już pod koniec września. Podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu była patronem Sceny Smaku, którą zorganizowano wspólnie z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników, Wędliniarzy, Kucharzy pod hasłem 3 razy W: Wielkopolscy kucharze, Wielkopolskie gotowanie, Wielkopolska biała!

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu uczestniczyła również w Kulinarnym Pucharze Polski.

Imprezy odbyły się w Poznaniu w dniach 29 września – 3 października 2018 r.

Kongres eksportu spożywczego

We wrześniu br. odbył się Kongres Eksportu Spożywczego. Organizatorem wydarzenia była firma Fischer Trading Group Spółka z o.o. Celem Kongresu było umożliwienie polskim producentom żywności nawiązania, bądź odświeżenia kontaktów biznesowych związanych z eksportem. To również niepowtarzalna możliwość zdobycia w jednym miejscu fachowej i wartościowej wiedzy o rynku eksportowym, perspektywicznych kierunkach eksportu, ale również o zagrożeniach związanych z handlem zagranicznym.

Kongres skierowany był zarówno do firm, które z powodzeniem realizują sprzedaż eksportową, ale też dla tych producentów sektora rolno-spożywczego, którzy zamierzają skierować swoją ofertę handlową do kontrahentów zagranicznych. Podczas tegorocznego Kongresu odbyły się liczne panele dyskusyjne, wystąpienia ekspertów, spotkania biznesowe oraz wystawa produktów eksportowych. 

Polska Federacja Producentów Żywności zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej

Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa

11 października 2018 r., Hotel Marriott, Warszawa

25% zniżki dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”

W programie m.in.:

  • Podawanie w oznakowaniu wyrobów informacji, że produkt nadaje się dla wegetarian/wegan
  • Aktualne kwestie dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
  • Skąd się biorą informacje na etykiecie produktu spożywczego – krótko o badaniach laboratoryjnych
  • Projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych
  • Podawanie na etykietach produktów spożywczych informacji o dodatkach do żywności z uwzględnieniem zasady przenoszenia

Kto powinien wziąć udział w konferencji?

Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych – pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnych za sprawy legislacyjne.

Więcej informacji na stronie: www.pfpz.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:

Monika Jonczak, Dyrektor  ds. marketingu

tel.: +48 22 830 70 55, email: m.jonczak@pfpz.pl

PROMAR z nowoczesną silosownią

20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego.

Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni o powierzchni ponad 360 m2. Będzie w niej ulokowane 12 silosów o objętości 50 m3 każdy. Pozwoli to Promar na składowanie w odpowiednich warunkach ponad 400 ton surowców. Dodatkowo automatyczny system naważania i transportu surowców bezpośrednio do mieszalników znakomicie usprawni i przyspieszy proces produkcji.

Akt Erekcyjny, po uroczystym podpisaniu przez zarząd i wykonawcę, został symbolicznie wmurowany w fundamenty budowy.

www.promar.pl

Smurfit KAPPA na TAROPAKU w Poznaniu

Smurfit Kappa Polska zaprezentuje swoją specjalistyczną wiedzę i doświadczenie w zakresie rozwiązań opakowaniowych podczas międzynarodowych targów techniki pakowania i etykietowania TAROPAK w Poznaniu 1-4 października br.

         Głównym motywem tematycznym ekspozycji Smurfit Kappa będą rozwiązania opakowaniowe dla przemysłu oraz rozwijającego się dynamicznie kanału e-commerce. Na stoisku nr 3 zlokalizowanym w pawilonie 7A będzie również możliwość wzięcia udziału w Warsztatach eSmart pokazujących jak kreatywne myślenie zwiększa sprzedaż i minimalizuje koszty branży opakowaniowej.

Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK, to największe kompleksowe wydarzenie obejmujące wszystkie branże opakowań.

Targi TAROPAK 2018 odbędą się w Poznaniu w dniach 1-4.10.2018 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.