Kongresy dla branży żywnościowej
19 października 2023 r. w Warszawie w Hotelu Arche, Al. Krakowska 237 odbędą się: X Kongres Bezpieczeństwa Żywności, V Kongres Logistyczny oraz III Kongres Produkcji Podstawowej. Udział w kongresach jest bezpłatny. Uczestnicy jednej imprezy będą mogli korzystać z pozostałych. Więcej informacji na stronach: https://foodcongress.org/ https://conferencecscmp.org/ https://primaryproductioncongress.org/
Sokołów S.A. z nowym Prezesem Zarządu
W związku z odejściem na emeryturę Bogusława Miszczuka, który przez 22 lata piastował funkcję Prezesa Zarządu firmy Sokołów S.A., stanowisko to obejmie Przemysław Gostkiewicz – doświadczony prezes jednego z największych polskich koncernów rolno-spożywczych BZK Bakoma. Pracę w nowej roli w firmie Sokołów rozpocznie 1 listopada. Zmiana na stanowisku Prezesa Zarządu Sokołów S.A. oznacza koniec pewnej […]
Produkty z linii Sokoliki w nowych opakowaniach Sokołów zachęca do zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
Przekąski mięsne z linii Sokoliki są dostępne w opakowaniach w nowej szacie graficznej. Znana i lubiana postać Sokolika pojawia się na nich w różnych formach aktywności fizycznej, co ma stanowić dla najmłodszych dodatkową zachętę do codziennego ruchu. Firma Sokołów, producent linii Sokoliki, nie tylko propaguje zbilansowaną, pełnowartościową dietę dzieci i młodzieży, ale też poprzez realizowane […]
ABP Poland z inicjatywą na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce
Firma ABP Poland uruchomiła pierwsze w Polsce pilotażowe gospodarstwo w Chełminku w województwie wielkopolskim. W ramach projektu wykorzystane zostaną rozwiązania do analizy danych, mające na celu poprawę produktywności, rentowności i zrównoważonego rozwoju polskich gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła. W ciągu najbliższych dwóchtrzech lat 40-hektarowe gospodarstwo stanie się stadem doświadczalnym dla innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Projekt realizowany […]
Konferencja on-line PFPŻ ZP
Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne
13 września 2023 r.
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne”, która odbędzie się w dniu 13 września 2023 r. na platformie ZOOM. Partnerem merytorycznym konferencji jest Kancelaria prawna KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński. Informacja na temat webinarium kliknij tutaj Formularz rejestracyjny kliknij […]
Gospodarka Mięsna nr 8.2023
SPIS TREŚCI 6 WIDOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOSCI 8 EWA KAKIET-SPRINGER Zgadnij, kto przychodzi na kolację? INFORMACJE 11 ABP Poland z inicjatywą na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce OPAKOWANIE 12 ALEKSANDRA BRYK, HALINA PODSIADŁO Przyszłość opakowań na artykuły spożywcze 20 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA Właściwości przeciwdrobnoustrojowe folii stosowanych do pakowania mięsa i przetworów […]