Projekt InnoMeatEdu

Szanowni Państwo, nasi Partnerzy w Międzynarodowym Projekcie Edukacyjnym InnoMeatEdu Projekt InnoMeatEdu opiera się na współpracy uniwersytetów oraz instytucji naukowych z przedsiębiorstwami i organizacjami związanymi z branżą mięsną. Projekt łączy społeczność akademicką z przedsiębiorstwami branży mięsnej, którzy uczestniczą w projekcie jako partnerzy stowarzyszeni. Obecnie w programie uczestniczy ponad 30 partnerów stowarzyszonych. Nasi Polscy Partnerzy to zakłady […]

Targi Marek Własnych w Kielcach już 15 i 16 listopada. Wystawcy i kupcy z Polski i zagranicy, branżowa wiedza i prestiżowy konkurs

Produkty z Polski, Europy, a nawet USA będą poznawać przedstawiciele dużych sieci handlowych z kraju i zagranicy przez dwa dni listopada, w kieleckim ośrodku wystawienniczym. Biznesowy charakter wydarzenia wzmocnią konkurs „Smak Jakości” z prezentacją produktów przedstawicielom dużych sieci oraz Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego. Wyzwania dla branży omówią eksperci podczas Forum Marek Własnych […]

Najlepsi hodowcy 2023 w Polsce z nagrodami Gobarto

– Współpracują z nami najlepsi hodowcy trzody chlewnej w Polsce. W ramach programu Gobarto500 wspólnie dążymy do tego, aby konsumenci dziśi w przyszłości mieli dostęp do najlepszej jakości, polskiego mięsa – podkreślił Marcin Śliwiński, prezes Gobarto S.A. wręczając nagrody laureatom rankingu Gobarto500. Gala odbyła się 4 października 2023 r. w Pabianicach, podczas kolejnej edycji Balu […]

Konferencja PFPŻ ZP
Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego 25 października 2023 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji pt.: Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego, która odbędzie się w dniu 25 października 2023 r. w godzinach 10.00-13.00 w formule on-line na platformie ZOOM. Partnerem merytorycznym konferencji jest Polska Grupa Biogazowa S.A. Koszt udziału dla prenumeratorów „Food-Lex” jedynie 100zł […]

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Ogrom wrażeń, niemal 200 wystawców z ponad 30 krajów, dziesiątki godzin rozmów biznesowych. Do tego konkurs kulinarny, piekarski, festiwal kawy oraz debaty, szkolenia i prelekcje. To wszystko przez trzy dni, podczas targów POLAGRA, które tradycyjnie odbyły się w Poznaniu. POLAGRA 2023 przeszła do historii. Tegoroczna edycja zgromadziła niemal 200 wystawców i niemal 10,5 tys. zwiedzających. […]

Gospodarka Mięsna nr 9.2023

SPIS TREŚCI 4             WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6             EWA KAKIET-SPRINGER                 Odcisk naszej stopy PRZECHOWYWANIE 10           KATARZYNA ŚMIECIŃSKA, DOROTA KUBIAK                 Metody przechowywania chłodniczego i ich wpływ na jakość mięsa TECHNOLOGIA 16           AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, JOANNA PAWŁAT                 Zimna plazma – nietermiczna technologia do konkretnych zastosowań w przemyśle mięsnym ANALIZA BIAŁEK 20           JUSTYNA BUCHOLSKA Analiza porównawcza wybranych […]

Skip to content