GRYPA PTAKÓW WŚRÓD KOTÓW, CZYLI MODELOWY PRZYKŁAD DEZINFORMACJI ŻYWNOŚCIOWEJ

Od ponad dwóch tygodni pojawiają się w mediach tradycyjnych, social mediach i na forach internetowych informacje o tajemniczej chorobie zabijającej koty. Przeprowadzone badania wiążą śmiertelną chorobę kotów z wirusem H5N1, znanym jako grypa ptaków.   Pojawiają się różne możliwości zakażenia. Najbardziej prawdopodobnym źródłem jest zakażenie poprzez styczność z dzikim ptactwem lub ich odchodami. Wymieniane jest […]

Gospodarka Mięsna nr 7.2023

SPIS TREŚCI 2             WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 4             EWA KAKIET-SPRINGER                 A co właściwie zrobił ci mój koń? CHŁODNICTWO 7             MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MRÓZ Wymagania oraz uwarunkowania związane ze schładzaniem i zamrażaniem surowców pochodzenia zwierzęcego TECHNOLOGIA 14           AGNIESZKA STAREK- WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN, AGATA BLICHARZ-KANIA                 Piece konwekcyjno-parowe z funkcją wędzenia naturalnym dymem 18           JERZY WAJDZIK                 […]

Ekologiczne chłodnictwo dla przemysłu mięsnego

Zaostrzenie branżowych przepisów F-gazowych, stopniowe wycofywanie tradycyjnych czynników chłodniczych, o wysokim współczynniku GWP1 i ich rosnąceceny – zmuszają producentów urządzeń chłodniczych do poszukiwania alternatywnych rozwiązań i wprowadzania zmian w stosowanych technologiach chłodzeniai mrożenia. Jednym z głównych współczesnych trendów jest wprowadzanie czynników chłodniczych o GWP poniżej 750. Producenci urządzeń chłodniczychzwracają się ku naturalnym czynnikom, takim jak: […]

Gospodarka Mięsna nr 6.2023

SPIS TREŚCI 4             WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6             EWA KAKIET-SPRINGER                 Listy do AI TECHNOLOGIA 9             JERZY WAJDZIK                 Wędzenie, parzenie i pieczenie TECHNIKA 14           MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Ergonomiczne wymogi i specyfika oświetlenia hal oraz pomieszczeń w zakładach przetwórstwa mięsnego TRENDY 20           ADAM KOSTECKI, JOLANTA MODZELEWSKA                 Produkty vege EKONOMIA 24           MARCIN WROŃSKI                 Handel […]

Finał II edycji Sokoliki Cup rozegrany

Sokołów wspólnie z Łukaszem Fabiańskim promuje sport wśród najmłodszych „Graj o marzenia” – pod takim hasłem odbywała się II edycja Sokoliki Cup. To turniej piłki nożnej dla dzieci, którego organizatorem jest Mazowiecki Związek Piłki Nożnej, a sponsorem firma Sokołów – producent linii przekąsek mięsnych Sokoliki. Zwieńczeniem rozgrywek był wielki finał, rozegrany w minioną niedzielę 11 […]

Webinarium PFPŻ ZP „Nowe obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi opakowaniami i odpadami – zmiana obowiązujących przepisów w związku z ustawą implementującą dyrektywę SUP”

Data wydarzenia: 21 czerwca 2023 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają bezpłatnie firmy członkowskie do udziału w webinarium pt.: „Nowe obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi opakowaniami i odpadami – zmiana obowiązujących przepisów w związku z ustawą implementującą dyrektywę SUP”, które odbędzie się w dniu 21 czerwca 2023 r. na […]

Skip to content