Od chipsów z kurczaka przez wina i piwa po… tempeh. Targi Marek Własnych zaskoczą różnorodnością!
6 i 7 listopada w Targach Kielce wystawcy z 14 krajów pokażą unikatowe produkty z przeznaczeniem dla sieci handlowych, hurtowni, restauracji, hoteli, czy stacji paliw. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny po rejestracji. W dni targów obowiązują bilety. Targi Marek Własnych połączone z branżowym forum tworzą wydarzenie w 100 % skupione na tej branży. Do […]
Gospodarka Mięsna nr 10.2024
Wszystkie ręce na pokład To hasło nawiązujące do wezwania wszystkich marynarzy, aby stawili się na pokładzie w celu ratowania statku przed katastrofą doskonale pasuje do sytuacji, w której znalazła się polska branża mięsna. Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody oraz ZD Stasin, w Rozmowie miesiąca przekonuje, że ratunkiem dla naszej wieprzowiny jest eksport. Jeśli otworzą się […]
Gospodarka Mięsna nr 9.2024
Od redakcji Nauka dla przemysłu Nie planowaliśmy poświęcenia wrześniowego numeru „Gospodarki Mięsnej” współpracy nauki i przemysłu mięsnego, choć jestem pewna, że temat jest interesujący i zasługuje na szerszą obecność na łamach naszego czasopisma. Jednak o wynikach takiej współpracy można przeczytać już w tym wydaniu. W artykule pt. „Nowa technologia zagospodarowania wieprzowych pozostałości ubojowych” w dziale […]
Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” organizują konferencję on-line pt.: Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców, któraodbędzie się 22 października 2024 r. na platformie Zoom. Program konferencji: Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości […]
Frizo Polish Food Cup
Zbliża się data Frizo Polish Food Cup, które odbędzie się w dniach 6-8 września 2024 roku w Ostródzie. Turniej tenisowy Frizo Polish Food Cup jest znaczącym wydarzeniem dla branży spożywczej, w tym mięsnej. Jest wydarzeniem sportowym, ale przede wszystkim platformą do budowania relacji i nawiązywania nowych kontaktów. Frizo Polish Food Cup jest kontynuacją cenionej 19-letniej […]
InnoMeatEdu – spotkanie grupy roboczej
W Olsztynie, w dniach 9-10.09.2024 r., odbędzie się czwarte spotkanie robocze grupy realizującej projekt InnoMeatEdu. Spotkanie koordynuje Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. InnoMeatEdu jest projektem ERAZMUS+KA2, który rozpoczął się w 2022 r. Realizuje go kilka europejskich uniwersytetów z Włoch, Grecji, Hiszpanii, Portugalii i Polski, a także ośrodki badawcze oraz agencja konsultingowa. Celem projektu jest opracowanie zintegrowanych […]