Rewolucja w przetwórstwie mięsa: Quantum Flex +®
Markus Jentner, dyrektor sprzedaży Bettcher GmbH na Europę tłumaczy, w jaki sposób nowy trymer Quantum Flex Plus® kształtuje rynek przetwórstwa mięsa. Bettcher wprowadził nowy trymer QUANTUM FLEX+. Czym się wyróżnia na tle innych dostępnych na rynku? Markus Jentner: QUANTUM FLEX+ został zaprojektowany z myślą o „długowieczności”, przy użyciu wysokiej jakości i trwałych komponentów, które pomagają […]
Rewolucja smaków– Robert Sowa odkrywa polskie mięso na nowo
Wybitny szef kuchni Robert Sowa na potrzeby kampanii „Polskie mięso w dobrej formie” przygotował dwa wyjątkowe przepisy, które idealnie pokazują różnorodność i potencjał polskich mięs w nowoczesnej kuchni. Kurczak i wieprzowina to symbole polskiej kuchni, które dzięki odpowiedzialnej produkcji i dbałościo każdy etap hodowli, odznaczają się nie tylko doskonałym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. […]
Gospodarka Mięsna nr 11.2024
Jesień sezonem konferencji Ostatnie dwa miesiące tego roku obfitowały w konferencje poświęcone rynkowi mięsa. 10 października 2024 r. odbyła się pierwsza edycja Biało-Czerwonej Konferencji Branży Mięsnej, którą zorganizowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Praktycznie każdy z prelegentów wskazywał na wyzwania, przed którymi stoi branża, głównie wynikające z wprowadzenia zasad Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP). Temperaturę dyskusji […]
Od chipsów z kurczaka przez wina i piwa po… tempeh. Targi Marek Własnych zaskoczą różnorodnością!
6 i 7 listopada w Targach Kielce wystawcy z 14 krajów pokażą unikatowe produkty z przeznaczeniem dla sieci handlowych, hurtowni, restauracji, hoteli, czy stacji paliw. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny po rejestracji. W dni targów obowiązują bilety. Targi Marek Własnych połączone z branżowym forum tworzą wydarzenie w 100 % skupione na tej branży. Do […]
Gospodarka Mięsna nr 10.2024
Wszystkie ręce na pokład To hasło nawiązujące do wezwania wszystkich marynarzy, aby stawili się na pokładzie w celu ratowania statku przed katastrofą doskonale pasuje do sytuacji, w której znalazła się polska branża mięsna. Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody oraz ZD Stasin, w Rozmowie miesiąca przekonuje, że ratunkiem dla naszej wieprzowiny jest eksport. Jeśli otworzą się […]
Gospodarka Mięsna nr 9.2024
Od redakcji Nauka dla przemysłu Nie planowaliśmy poświęcenia wrześniowego numeru „Gospodarki Mięsnej” współpracy nauki i przemysłu mięsnego, choć jestem pewna, że temat jest interesujący i zasługuje na szerszą obecność na łamach naszego czasopisma. Jednak o wynikach takiej współpracy można przeczytać już w tym wydaniu. W artykule pt. „Nowa technologia zagospodarowania wieprzowych pozostałości ubojowych” w dziale […]