wtorek, 16 kwietnia, 2024

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Ogrom wrażeń, niemal 200 wystawców z ponad 30 krajów, dziesiątki godzin rozmów biznesowych. Do tego konkurs kulinarny, piekarski, festiwal kawy oraz debaty, szkolenia i prelekcje. To wszystko przez trzy dni, podczas targów POLAGRA, które tradycyjnie odbyły się w Poznaniu.

POLAGRA 2023 przeszła do historii. Tegoroczna edycja zgromadziła niemal 200 wystawców i niemal 10,5 tys. zwiedzających. Czekały na nich produkty, maszyny i urządzenia, nowoczesne technologie i rozwiązania. Nic dziwnego, że pawilon nr 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich wypełnił się po brzegi. Trzy dni, 27–29 września okazały się bowiem czasem niebanalnych spotkań i biznesowych rozmów. Było to też miejsce dla nowoczesnych produktów, urządzeń i technologii. 23 najlepsze z nich otrzymały – tradycyjnie już – Złote Medale Grupy MTP. 18 trafiło w ręce wystawców salonu Food, pięć przyznano wystawcom salonu Foodtech. Do tego grona dołączyli laureaci statuetek Acanthus Aureus przyznawanych za najlepsze stoiska.

Tych z pewnością na targach POLAGRA nie brakowało. Swoje rozwiązania i produkty oferowały firmy specjalizujące się w produkcji, przetwórstwie, dystrybucji żywności, a także rozwiązań dla gastronomii.

Po raz pierwszy swoje stoisko zaprezentowała Polska Izba Mleka i jej partnerzy. Swoją obecność mocno zaznaczyła też branża mięsna. Jej reprezentanci gościli na stoisku „Mięso z Polski”, na którym przez trzy dni trwały degustacje potraw stworzonych przez szefów kuchni.

Rzeczowe rozmowy, ekspercka wiedza

Tegoroczna POLAGRA stała się miejscem inspirujących rozmów i debat. O sytuacji na rynku spożywczym rozmawiali m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik, Paweł Meyer – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii i Witold Choiński – prezes Związku Polskie Mięso.

Kolejna z debat dotyczyła bezpieczeństwa żywności w logistyce, transporcie i gastronomii. Rozmawiano również o mięsie komórkowym, pozyskiwaniu funduszy na rozwój przemysłu spożywczego.

Sceny służyły także za miejsce szkoleń. Cztery z nich – dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności, recyklingowi opakowań ich oznakowaniu oraz urzędowych kontrolach żywności – przeprowadzili przedstawiciele kancelarii prawnych. Pięć kolejnych eksperci poświęcili praktycznym i ekonomicznym elementom funkcjonowania firm branży gastronomicznej.

Mistrzowie w swoim fachu

Kulinarne emocje sięgnęły zenitu w czwartek, 28 września, podczas uroczystej gali Kulinarnego Pucharu Polski. 21. edycja tego konkursu trwała dwa dni, a uczestniczyło w niej sześć kucharskich duetów.

Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2023 zostali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.

Po dwóch dniach ciężkiej pracy, godzinach stresu i niepewności, w piątek, 29 września poznaliśmy najlepsze prace uczestniczek i uczestników Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Kategorię zawodowców wygrał Michał Hajnrych, drugi był Juliusz Gozdek, a trzeci Bartosz Wróblewski. Profesjonalizmem i umiejętnościami wykazali się także uczniowie. W tej kategorii zwyciężył Robert Szczabła. Drugie miejsce zajęła Natalia Pintera, a trzecie Oliwier Rączka.

Przez dwa dni trwało także Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo. To miejsce spotkań mistrzów piekarstwa, pokazów, połączone z degustacją i edukacją na temat zdrowego pieczywa.

O zwycięstwie w kategorii amatorów zdecydowało. Pierwsze miejsce zajął Marcin Pawlikowski, a drugie Daria Wasielewska. Miejsce na podium uzupełnił Wieńczysław Nabrzyski.

Bardzo interesującą kategorią są Koła Gospodyń Wiejskich. Jak udowodniły poprzednie edycje konkursu, startują w niej nie tylko panie. Pierwsze miejsce wywalczyła Krystyna Michalczuk, drugie Barbara Płonka, a trzecie Marek Bobin.

Nowościami i – jak się okazało – doskonałym uzupełnieniem tegorocznych targów POLAGRA były strefa herbaty i Festiwal Kawy, które przyciągnęły pasjonatów i amatorów trunków, których zapach unosił się przez trzy targowe dni.

POLAGRA 2023 przeszła więc do historii. Kolejną edycję zaplanowano na 25–27 września 2024 r.

Gospodarka Mięsna nr 9.2023

SPIS TREŚCI

4             WIADOMOŚCI

RYNEK PRZYSZŁOŚCI

6             EWA KAKIET-SPRINGER

                Odcisk naszej stopy

PRZECHOWYWANIE

10           KATARZYNA ŚMIECIŃSKA, DOROTA KUBIAK

                Metody przechowywania chłodniczego i ich wpływ na jakość mięsa

TECHNOLOGIA

16           AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, JOANNA PAWŁAT

                Zimna plazma – nietermiczna technologia do konkretnych zastosowań w przemyśle mięsnym

ANALIZA BIAŁEK

20           JUSTYNA BUCHOLSKA

Analiza porównawcza wybranych sekwencji parwalbumin z mięsa w aspekcie możliwości uwalniania z nich bioaktywnych peptydów

ZAGROŻENIA

24           HALINA MAKAŁA

                Fałszowanie żywności. Cz. 2

Kongresy dla branży żywnościowej

19 października 2023 r. w Warszawie  w Hotelu Arche, Al. Krakowska 237 odbędą się: X Kongres Bezpieczeństwa Żywności, V Kongres Logistyczny oraz III Kongres Produkcji Podstawowej. Udział w kongresach jest bezpłatny. Uczestnicy jednej imprezy będą mogli korzystać z pozostałych.

Więcej informacji na stronach:

https://foodcongress.org/

https://conferencecscmp.org/

https://primaryproductioncongress.org/

Sokołów S.A. z nowym Prezesem Zarządu

W związku z odejściem na emeryturę Bogusława Miszczuka, który przez 22 lata piastował funkcję Prezesa Zarządu firmy Sokołów S.A., stanowisko to obejmie Przemysław Gostkiewicz – doświadczony prezes jednego z największych polskich koncernów rolno-spożywczych BZK Bakoma. Pracę w nowej roli w firmie Sokołów rozpocznie 1 listopada.

Zmiana na stanowisku Prezesa Zarządu Sokołów S.A. oznacza koniec pewnej ery, ponieważ obecny Prezes Bogusław Miszczuk kierował firmą przez ostatnie 22 lata. Swoją karierę w Sokołowie rozpoczął  50 lat temu jako praktykant. Dzięki ciężkiej pracy, ambicji i chęci nieustannego rozwoju, piął się po szczeblach kariery. Przeszedł kolejne stanowiska w dziale produkcji, zdobywając cenne doświadczenie i wiedzę. Następnie awansował do pionu handlu i marketingu, gdzie również osiągał sukcesy. W 2001 roku został powołany na stanowisko Prezesa Zarządu Sokołów S.A.

Pod jego kierownictwem, Sokołów dynamicznie się rozwijał i umacniał swoją pozycję. – Najbardziej jestem dumny z tego, że po 22 latach piastowania przeze mnie funkcji prezesa, firma jest prawie 10 razy większa niż w momencie, w którym ją przejmowałem – mówi Bogusław Miszczuk. – To wszystko dzięki ludziom, których potrafiłem skupić wokół siebie. Zarząd złożony z profesjonalistów otaczał się  najwyższej klasy specjalistami na każdym poziomie, a praca zaangażowanej i niezwodnej załogi przyniosła takie efekty, że Sokołów stał się najsilniejszą i najbardziej rozpoznawalną marką na rynku.

W 2001 roku do Grupy Sokołów należało 5 oddziałów, natomiast obecnie dysponuje ona 8 nowoczesnymi zakładami. Nastąpił również znaczący wzrost zatrudnienia – od ok. 4,5 tysiąca osób w 2001 roku do ok. 9,5 tysiąca w roku 2023. Wartość sprzedaży w ciągu tych 22 lat wzrosła o 872%. Warto też podkreślić znaczący rozwój dystrybucji i sprzedaży detalicznej – od 6 centrów dystrybucji i 18 sklepów w 2001 roku, do 39 centrów dystrybucji i 300 sklepów w 2023 roku. W ten sposób Sokołów stał się liderem w Polsce pod względem dystrybucji i sprzedaży detalicznej.

W związku z przejściem Bogusława Miszczuka na emeryturę, międzynarodowa agencja rekrutacyjna przeprowadziła konkurs na stanowisko Prezesa firmy Sokołów. W jego wyniku, decyzją Zarządu Grupy Danish Crown, do której firma Sokołów należy, nowym Prezesem Zarządu Sokołów S.A. został mianowany Przemysław Gostkiewicz.

Na początku kariery Przemysław Gostkiewicz pracował dla firmy P&G. Następnie piastował różne stanowiska wysokiego szczebla w globalnych korporacjach, takich jak Danone i SC Johnson. W 2022 roku został wybrany na stanowisko CEO w firmie Bakoma. Jego bogate doświadczenie zawodowe obejmuje zarówno rynki krajowe, jak i międzynarodowe, co czyni go doświadczonym liderem w świecie handlu.

Produkty z linii Sokoliki w nowych opakowaniach Sokołów zachęca do zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Przekąski mięsne z linii Sokoliki są dostępne w opakowaniach w nowej szacie graficznej. Znana i lubiana postać Sokolika pojawia się na nich w różnych formach aktywności fizycznej, co ma stanowić dla najmłodszych dodatkową zachętę do codziennego ruchu. Firma Sokołów, producent linii Sokoliki, nie tylko propaguje zbilansowaną, pełnowartościową dietę dzieci i młodzieży, ale też poprzez realizowane cyklicznie akcje promuje wśród nich sport i aktywne spędzanie czasu.

Dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu niezbędna jest właściwie skomponowana dieta, bogata w białko i inne składniki odżywcze. Drugim, równie ważnym filarem zdrowego dorastania jest codzienna aktywność fizyczna. Sokołów nie tylko dostarcza wartościowe i smakujące najmłodszym produkty, ale też zachęca ich do zaangażowania się w ulubione formy sportu. Firma sponsoruje i aktywnie wspiera turniej piłki nożnej dla dzieci Sokoliki Cup, wspierany przez znakomitego bramkarza Łukasza Fabiańskiego, ambasadora Akademii Sokolika. Kolejnym przykładem takiej cyklicznej akcji jest prawdziwa gratka dla młodych adeptów koszykówki, czyli Marcin Gortat Camp – program treningów z Marcinem Gortatem, sponsorowany przez Sokołów.

Do codziennej aktywności fizycznej, w formach szczególnie lubianych przez dzieci, zachęca także wesoła postać Sokolika, zamieszczona na opakowaniach produktów w nowej szacie graficznej. Sokoliki to wędliny, które sprawdzą się w odpowiednio zbilansowanej diecie najmłodszych. Powrót do szkoły będzie doskonałą okazją, by wprowadzić je do codziennych posiłków – zarówno tych spożywanych w domu, jak i tych zabieranych w lunch boxie do szkoły.

Wszystkie produkty z linii Sokoliki wyróżnia czysta etykieta” – krótki i dobry skład, bez dodatku sztucznych konserwantów. Ich ważnym atutem jest także wysoka mięsność. Stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędnym elementem diety dzieci. Dzięki odpowiednio dobranym, delikatnym przyprawom mają lubiany przez dzieci smak. Posiadają certyfikat „Przekreślonego Kłosa” i mogą być spożywane przez osoby eliminujące gluten.

Dodatkowo, do opakowań parówek Sokoliki, dołączone są kolorowe tatuaże z wesołą postacią Sokolika.

ABP Poland z inicjatywą na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce

Firma ABP Poland uruchomiła pierwsze w Polsce pilotażowe gospodarstwo w Chełminku w województwie wielkopolskim. W ramach projektu wykorzystane zostaną rozwiązania do analizy danych, mające na celu poprawę produktywności, rentowności i zrównoważonego rozwoju polskich gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła. W ciągu najbliższych dwóchtrzech lat 40-hektarowe gospodarstwo stanie się stadem doświadczalnym dla innowacyjnych rozwiązań technologicznych.

Projekt realizowany jest we współpracy z MSD Animal Health, światowym liderem w dziedzinie ochrony zdrowia zwierząt i producentem szerokiej gamy farmaceutyków weterynaryjnych, szczepionek i rozwiązań w dziedzinie opieki zdrowotnej. Przedsięwzięcie wykorzystuje kompleksowy zestaw rozwiązań technologicznych, które obejmują identyfikację zwierząt oraz monitoring. Gospodarstwo uczestniczące w projekcie zajmuje się hodowlą bydła mlecznego oraz opasaniem zwierząt – zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych, które po osiągnięciu odpowiedniej wagi trafiają do przetwórstwa w pobliskim zakładzie ABP w Pniewach. Systemy monitorowania wdrożone w gospodarstwie w Chełminku gromadzą informacje o dobrostanie zwierząt, które są następnie przesyłane do komputera lub urządzenia mobilnego. Technologia śledzi wzorce zachowań (m.in. aktywność ruchową zwierząt, spożycie wody i paszy, przeżuwanie). Zebrane dane są dostępne w czasie rzeczywistym. Na podstawie zebranych informacji hodowcy mogą wykrywać rozwijające się problemy zdrowotne, szybko oceniać reakcję na różne zabiegi weterynaryjne, a także śledzić problemy zdrowotne zwierząt w okresach wysokiego ryzyka i błyskawicznie na nie reagować. Gospodarstwa mogą również skorzystać z optymalizacji wskaźników rozrodu i procesów podejmowania decyzji dotyczących zdrowia całego stada. Co więcej, hodowcy mogą lepiej zrozumieć wpływ czynników środowiskowych na dobrostan zwierząt i skutecznie rozwiązywać zaistniałe problemy. Inne obszary, wokół których koncentruje się działalność pilotażowego gospodarstwa, obejmują profilaktykę zdrowotną zwierząt, w tym opracowywanie protokołów szczepień oraz zarządzania siarą. Ma to na celu ograniczenie stosowania antybiotyków i poprawę wydajności zwierząt w obu kierunkach produkcji mlecznej, jak i mięsnej. Zdaniem Piotra Romaszewskiego, członka zespołu ds. zrównoważonego rolnictwa w ABP, pilotażowe gospodarstwo w Chełminku to dopiero początek wdrażania przez firmę innowacyjnych rozwiązań. Mamy nadzieję, że odegra ono kluczową rolę we wspieraniu hodowców w całym kraju, aby stali się światowymi liderami zrównoważonej produkcji wołowiny – podkreśla P. Romaszewski. Dotychczasowe wyniki uzyskane na farmach demonstracyjnych ABP w Irlandii i Wielkiej Brytanii dowodzą, że możliwe jest ulepszenie genetyki cieląt mieszańców bydła mlecznego z mięsnym, przy jednoczesnym pozytywnym wpływie na produkcję mleka oraz środowisko naturalne. Od momentu rozpoczęcia gromadzenia danych z polskiego gospodarstwa, czyli od początku 2023 r. – pojawiły się pierwsze wskaźniki, które wskazują na poprawę zdrowia i reprodukcji w stadzie. Podczas realizacji projektu w Polsce firma zamierza opracować profilaktyczne proaktywne protokoły zdrowotne, które zostaną udostępnione hodowcom współpracującym z ABP Poland w ramach programu wsparcia i zapewniania jakości

Konferencja on-line PFPŻ ZP
Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne
13 września 2023 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne”, która odbędzie się w dniu 13 września 2023 r. na platformie ZOOM.

Partnerem merytorycznym konferencji jest Kancelaria prawna KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.

Informacja na temat webinarium kliknij tutaj

Formularz rejestracyjny kliknij tutaj

Program:

  • Zafałszowania żywności z perspektywy GIJHARS
  • Zafałszowania w praktyce – konkluzje nt. trendów w postępowaniach na gruncie prawa żywnościowego
  • Relacje z dostawcami i odbiorcami – kluczowe punkty dla bezpieczeństwa prawnego producenta

Konferencja jest przeznaczone dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych!

Zapraszamy do udziału!

Kontakt:

Monika Jonczak – dyrektor ds. marketingu

e-mail: m.jonczak@pfpz.pl


e-mail: m.jonczak@pfpz.pl

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

ul. Cybernetyki 19B, 02-677 Warszawa

Gospodarka Mięsna nr 8.2023

SPIS TREŚCI

6             WIDOMOŚCI

RYNEK PRZYSZŁOSCI

8             EWA KAKIET-SPRINGER

                Zgadnij, kto przychodzi na kolację?

INFORMACJE

11           ABP Poland z inicjatywą na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce

OPAKOWANIE

12           ALEKSANDRA BRYK, HALINA PODSIADŁO

                Przyszłość opakowań na artykuły spożywcze

20           ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe folii stosowanych do pakowania mięsa i przetworów mięsnych

ZNAKOWANIE

26           ANETA CEGIEŁKA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, MIROSŁAW SŁOWIŃSKI

                Ochrona oznaczeń geograficznych krajowych produktów mięsnych

ANALIZA BIAŁEK

34           JUSTYNA BUCHOLSKA

Wykorzystanie analizy komputerowej w badaniu sekwencji miozyn wybranych gatunków zwierząt jako potencjalnego źródła biologicznie aktywnych peptydów

ZAGROŻENIA

40           HALINA MAKAŁA

                Fałszowanie żywności. Cz. 1

GRYPA PTAKÓW WŚRÓD KOTÓW, CZYLI MODELOWY PRZYKŁAD DEZINFORMACJI ŻYWNOŚCIOWEJ

Od ponad dwóch tygodni pojawiają się w mediach tradycyjnych, social mediach i na forach internetowych informacje o tajemniczej chorobie zabijającej koty. Przeprowadzone badania wiążą śmiertelną chorobę kotów z wirusem H5N1, znanym jako grypa ptaków.  

Pojawiają się różne możliwości zakażenia. Najbardziej prawdopodobnym źródłem jest zakażenie poprzez styczność z dzikim ptactwem lub ich odchodami. Wymieniane jest również surowe mięso drobiowe z niezidentyfikowanego źródła lub karma dla kotów. Do teraz nie ustalono, jakie jest źródło zakażeń. Nie ma więc żadnych dowodów naukowych, które pozwalają stwierdzić, że mięso drobiowe jest źródłem zakażenia kotów domowych grypą ptaków H5N1. Jednak Gazeta Wyborcza i autorka wszystkich tekstów na ten temat Anna Lipińska, mimo jednoznacznych deklaracji naukowców oraz służb weterynaryjnych, uparcie forsuje nieprawdziwe tezy i stwierdzenia.

Pierwsze artykuły ukazały się 4 lipca br. Ich tytuły nie pozostawiały wątpliwości:

 

„Wyborcza ujawnia: Ptasia grypa w mięsie drobiowym ze sklepów”

 

„Prof. Pyrć o mięsie z wirusem z ptasią grypą, która zabija koty: Jest ryzyko przeniesienia się na ludzi”

Publikacje miały bardzo duży oddźwięk w społeczeństwie, w mediach, na forach internetowych. Wywołały też wiele nieporozumień i obaw wśród konsumentów. Oba artykuły stanowią modelowy przykład manipulacji i nadinterpretacji danych naukowych. Dziennikarka przedstawia w nich badania nad wirusem grypy H5N1 prowadzone przez prof. dr. hab. Krzysztofa Pyrcia, dr. hab. Macieja Grzybka oraz
dr. Łukasza Rąbalskiego. Wstępne wyniki analizy genetycznej i molekularnej zostały

przedstawione przez Gazetę Wyborczą jako dowód, że mięso drobiowe jest przyczyną zachorowań kotów na H5N1.

Gazeta Wyborcza donosiła m.in., że:

Naukowcy z Krakowa i Gdańska wykryli groźnego dla człowieka wirusa ptasiej grypy H5N1 w mięsie drobiowym sprzedawanym w sklepach.

Zakażone mięso nigdy nie powinno trafić do sprzedaży.

To, w jaki sposób mięso zakażonego drobiu mogło się dostać do handlu mogą teraz zbadać tylko sanepid oraz Inspekcja Weterynaryjna.”

„Ministerstwo Rolnictwa bagatelizuje wirusa grypy w mięsie. To on zabija koty.”

Na nieprawdziwe informacje od razu zareagowali sami naukowcy, którzy odcięli się od publikacji podkreślając, że sprawa wymaga dalszych badań, a artykuł wypacza sens uzyskanych wyników i może prowadzić do paniki oraz strat zarówno ekonomicznych, jak i wizerunkowych.

Podczas konferencji prasowej w MRiRW została wyemitowana wypowiedź prof. Krzysztofa Pyrcia o treści: „Ukazał się materiał prasowy, który sugeruje, że wyniki przeprowadzonych przez nasze zespoły naukowe badań wykazały, że koty w ostatnich tygodniach zakażają się wirusem ptasiej grypy H5N1 poprzez skażone mięso pochodzące z drobiu polskiego. Chciałem powiedzieć, że jest to nieprawda, my tego nie wykazaliśmy”.

Fakty są takie, że naukowcy przebadali pięć próbek mięsa drobiowego i w jednej stwierdzono obecność wirusa H5N1. Nie daje to jednak żadnej podstawy do

wyciągania tak daleko idących wniosków, jak uczyniła to Gazeta Wyborcza. Mechanizm zakażenia nie jest bowiem jednoznaczny. Podczas, gdy niektóre koty były wychodzące i mogły mieć kontakt z dzikim ptactwem i jego odchodami – rezerwuarem grypy ptaków, inne nie tylko nie wychodziły, ale też nie były karmione surowym mięsem drobiowym.

Naukowcy kwestionują także sposób pobrania i dostarczenia próbek przez właścicieli kotów. Podkreślają, że zrobiły to osoby nieupoważnione do takich czynności, bez zachowania aseptyki i metodologii, co mogło doprowadzić do kontaminacji próbki wirusem obecnym w środowisku.  Próbki nadające się do badań mogą pobierać tylko autoryzowane służby państwowe, które robią to zgodnie z naukowymi standardami oraz przestrzegając podstawowych zasad metodyki i procedur. Naukowcy podkreślają także, że jedynym licencjonowanym laboratorium, które mogłoby potwierdzić obecność H5N1 w mięsie drobiowym jest Krajowe Laboratorium Referencyjne PIWet w Puławach.

Mimo to Gazeta Wyborcza w dalszym ciągu bezrefleksyjnie próbuje forsować tezę, iż przyczyną śmierci kotów jest mięso drobiowe, co nie ma poparcia w wynikach aktualnych badań i wprowadza opinię publiczną w błąd. W wydaniu z 14 lipca widzimy kolejny krzykliwy tytuł: „Skąd pochodzi mięso, które zabiło koty? Służby powoli szukają źródła ptasiej grypy”. Sprawa jest o tyle bulwersująca, że już 4 lipca Gazeta Wyborcza przepraszała prof. Krzysztofa Pyrcia za nieprecyzyjne i nieautoryzowane cytowanie jego wypowiedzi oraz nadinterpretowanie wyników jego badań.

Jak podkreśla Główny Inspektorat Weterynarii, na chwilę obecną nie ma żadnych dowodów, a w szczególności wyników badań laboratoryjnych, które mogłyby stanowić przesłankę do twierdzenia, że zarażenia kotów wirusem grypy ptaków nastąpiły po

zjedzeniu surowego mięsa jakiegokolwiek gatunku zwierzęcia rzeźnego, znajdującego się w legalnym obrocie, a pozyskanego w zatwierdzonych rzeźniach, w których przeszły badania przed – i poubojowe.

Informacje służb weterynaryjnych od początku sugerowały, że źródłem zakażenia mogą być dzikie ptaki. Znalazło to swój wyraz w komunikacie GIW z 17 lipca, w którym stwierdzono, że analizy wskazują, że u kotów wystąpił wirus H5N1 genotypu CH – ten sam, który został wykryty u bociana białego na początku czerwca br.

Nie kwestionujemy prawa dziennikarzy do szukania prawdy i jej opisywania, jednakże podkreślamy, że przy tworzeniu powyższych artykułów nie zachowano należytej rzetelności dziennikarskiej. Rozpowszechnianie niepotwierdzonych informacji
w kontekście związku między chorobą a mięsem drobiowym jest krzywdzące dla całego sektora drobiarskiego w Polsce. Propagowanie takich treści wzbudza nieuzasadniony niepokój wśród konsumentów tych produktów i bezpodstawnie obniża ich zaufanie do legalnych producentów wyrobów mięsnych.

Apelujemy do Państwa o rozwagę i rzetelność w przyszłych publikacjach dotyczących zarówno tematu ptasiej grypy kotów, jak i całej naszej branży. Zachęcamy do dialogu
z ekspertami, rzetelnej analizy i zadawania pytań – jesteśmy zawsze otwarci na współpracę z mediami.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza                         Związek Polskie Mięso

Gospodarka Mięsna nr 7.2023

SPIS TREŚCI

2             WIADOMOŚCI

RYNEK PRZYSZŁOŚCI

4             EWA KAKIET-SPRINGER

                A co właściwie zrobił ci mój koń?

CHŁODNICTWO

7             MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MRÓZ

Wymagania oraz uwarunkowania związane ze schładzaniem i zamrażaniem surowców pochodzenia zwierzęcego

TECHNOLOGIA

14           AGNIESZKA STAREK- WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN, AGATA BLICHARZ-KANIA

                Piece konwekcyjno-parowe z funkcją wędzenia naturalnym dymem

18           JERZY WAJDZIK

                Wykorzystanie przerobowe mięsa mielonego

TRENDY

22           MONIKA BOGUSŁAWSKA-TRYK, JOANNA BOGUCKA

Technologia produkcji karmy dla psów – wpływ procesu ekstruzji na składniki pokarmowe diety

KRONIKA

26           XV Wystawa Technologii Pakowania

27           XVII Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym PROMAR OPEN 2023

28           Branża Mięsna Szanse i Wyzwania – konferencja UPEMI