Gospodarka Mięsna nr 03.2025

Donald Trump!!?

Nawet nie minął pierwszy kwartał prezydentury Donalda Trumpa, gdy zniknął ład   handlu. Nakładane i w ostatniej chwili odwoływane cła na import do Stanów Zjednoczonych różnych towarów, odpowiedzi na to krajów, których te decyzje dotykają, wprowadziły spore zamieszanie. I jeszcze niechęć prezydenta do Unii Europejskiej oraz cła na import różnych unijnych produktów, w tym spożywczych, dopełniają obraz obecnego stanu globalnej wymiany handlowej. Stany Zjednoczone nie są dużym importerem przetworów mięsnych z Polski, więc branża mięsna w małym stopniu odczuje ewentualne cła. Ale na celowniku amerykańskiego prezydenta znalazły się też Chiny. Ponieważ to niezwykle atrakcyjny rynek, rozpoczęła się dyskusja nad potencjalnymi możliwościami eksportu polskiego mięsa w miejsce amerykańskiego. Sytuacja zmienia się dynamicznie i być może spełnią się te oczekiwania. Eksport ma ogromne znaczenie dla polskiej branży mięsnej, o czym można przeczytać w artykule (Analiza) podsumowującym 2024 rok.

Amerykanie szukają jajek na całym świecie, również w Polsce, a nawet w Danii, której Donald Trump chciałby zabrać Grenlandię. W okresie przed Wielkanocą jajka i ewentualny ich brak stały się głównym tematem również u nas. Ptasia grypa spowodowała, że dotąd bardzo cenione jajka od kur z wolnego chowu stały się passé. Bo aby uniknąć zarażenia ptasią grypą i rzekomym pomorem drobiu, najbezpieczniejsza jest hodowla w zamkniętych budynkach. Tłumaczy to Sławomir Kawalec, wiceprezes zarządu Wipaszu, w Rozmowie miesiąca.

W świątecznym wydaniu „Gospodarki Mięsnej” oczywiście nie mogło zabraknąć artykułów na temat wędzenia (dział Nauka) oraz peklowania (Technologie).

Zapraszam do lektury.
Barbara Mikusińska, redaktor naczelna


Spis treści

2 OD REDAKCJI

4 WIADOMOŚCI

ROZMOWA MIESIĄCA

10 Zamknięte hodowle mają mniejsze ryzyko zarażenia – mówi Sławomir Kawalec, wiceprezes zarządu Wipaszu

ANALIZA

14 Znaczenie mięsa w eksporcie produktów rolno-spożywczych

RYNEK

16 Polacy o spożywaniu i zakupach mięsa

22 Produkty mięsne high protein

TECHNOLOGIE

26 Dodatki wspomagające proces peklowania

NAUKA

32 K. Dasiewicz: Korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania wędzenia i preparatów dymu wędzarniczego

38 M. Panasiewicz, J. Mazur: Wytwarzanie i stosowanie upostaciowanych preparatów białka roślinnego jako zamienników i analogów wyrobów mięsnych

44 D. Opat, K. Dasiewicz: Analiza świadomości konsumentów w zakresie przekąsek mięsnych

WYDARZENIA

48 Konferencja o wyzwaniach związanych z ASF;

IFFA: innowacje, sprzedaż, rozwój

Reklama

Przejdź do treści