ABP Poland z inicjatywą na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce

Firma ABP Poland uruchomiła pierwsze w Polsce pilotażowe gospodarstwo w Chełminku w województwie wielkopolskim. W ramach projektu wykorzystane zostaną rozwiązania do analizy danych, mające na celu poprawę produktywności, rentowności i zrównoważonego rozwoju polskich gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła. W ciągu najbliższych dwóchtrzech lat 40-hektarowe gospodarstwo stanie się stadem doświadczalnym dla innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Projekt realizowany […]

Konferencja on-line PFPŻ ZP
Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne
13 września 2023 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania prawne”, która odbędzie się w dniu 13 września 2023 r. na platformie ZOOM. Partnerem merytorycznym konferencji jest Kancelaria prawna KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński. Informacja na temat webinarium kliknij tutaj Formularz rejestracyjny kliknij […]

Gospodarka Mięsna nr 8.2023

SPIS TREŚCI 6             WIDOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOSCI 8             EWA KAKIET-SPRINGER                 Zgadnij, kto przychodzi na kolację? INFORMACJE 11           ABP Poland z inicjatywą na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce OPAKOWANIE 12           ALEKSANDRA BRYK, HALINA PODSIADŁO                 Przyszłość opakowań na artykuły spożywcze 20           ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA Właściwości przeciwdrobnoustrojowe folii stosowanych do pakowania mięsa i przetworów […]

GRYPA PTAKÓW WŚRÓD KOTÓW, CZYLI MODELOWY PRZYKŁAD DEZINFORMACJI ŻYWNOŚCIOWEJ

Od ponad dwóch tygodni pojawiają się w mediach tradycyjnych, social mediach i na forach internetowych informacje o tajemniczej chorobie zabijającej koty. Przeprowadzone badania wiążą śmiertelną chorobę kotów z wirusem H5N1, znanym jako grypa ptaków.   Pojawiają się różne możliwości zakażenia. Najbardziej prawdopodobnym źródłem jest zakażenie poprzez styczność z dzikim ptactwem lub ich odchodami. Wymieniane jest […]

Gospodarka Mięsna nr 7.2023

SPIS TREŚCI 2             WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 4             EWA KAKIET-SPRINGER                 A co właściwie zrobił ci mój koń? CHŁODNICTWO 7             MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MRÓZ Wymagania oraz uwarunkowania związane ze schładzaniem i zamrażaniem surowców pochodzenia zwierzęcego TECHNOLOGIA 14           AGNIESZKA STAREK- WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN, AGATA BLICHARZ-KANIA                 Piece konwekcyjno-parowe z funkcją wędzenia naturalnym dymem 18           JERZY WAJDZIK                 […]

Ekologiczne chłodnictwo dla przemysłu mięsnego

Zaostrzenie branżowych przepisów F-gazowych, stopniowe wycofywanie tradycyjnych czynników chłodniczych, o wysokim współczynniku GWP1 i ich rosnąceceny – zmuszają producentów urządzeń chłodniczych do poszukiwania alternatywnych rozwiązań i wprowadzania zmian w stosowanych technologiach chłodzeniai mrożenia. Jednym z głównych współczesnych trendów jest wprowadzanie czynników chłodniczych o GWP poniżej 750. Producenci urządzeń chłodniczychzwracają się ku naturalnym czynnikom, takim jak: […]

Skip to content