Gospodarka Mięsna nr 5.2023
SPIS TREŚCI 4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Oswajanie Chatboota 10 SUROWIEC DARIUSZ LISIAK, PIOTR WŁODAWIEC, KAROL BORZUTA, EUGENIA GRZEŚKOWIAK-LISIAK, PIOTR JANISZEWSKI Masa mięsa netto – analiza prawna i metodologiczna 16 GRILLOWANIE JERZY WAJDZIK Technologiczne aspekty przygotowania mięsa na grilla 21 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA, MARTA CHMIEL, EDYTA LIPIŃSKA, KAMIL […]
Mocny i zrównoważony łańcuch dostawpodstawą nowoczesnej gospodarki
Braki surowcowe, zagrożenia energetyczne, transport, koszty pracy, inflacja, zmiany klimatu to wyzwania, z jakimi mierzy się współczesna logistyka. Ostatnie miesiące to swego rodzaju sprawdzian dla firm. Ten czas pełen był wyzwań, z którymi do tej pory świat biznesu jeszcze się nie mierzył. Powyższe wyzwania zmieniają dotychczasowy ustalony porządek o 180 stopni i wymuszają zmianę strategii […]
Poczuj Chill – zdrowe grillowanie w Ogrodach Wisła
Do Ogrodów Wisła, malowniczej nadrzecznej przestrzeni Warszawy, Związek Polskie Mięso zaprosił swoich gości na grillowy piknik pod hasłem Poczuj Chill. Gospodarzem wydarzenia był ambasador kampanii „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” – Grzegorz Zawierucha, znany i lubiany szef kuchni.W towarzystwie influencerów – Natalii Maszkowskiej i Piotra Ogińskiego, Grzegorz pokazywał, jak przygotować zdrowego i smacznego grilla […]
Oświadczenie Agri Plus w sprawie zakupu zbóż importowanych z Ukrainy
Agri Plus funkcjonuje na polskim rynku od ponad 20 lat, rozwijając zaplecze surowcowe dla zakładów mięsnych Animex Foods. Działalność spółki obejmuje produkcję roślinną oraz paszową zintegrowaną z hodowlą trzody chlewnej i drobiu. Firma współpracuje w tym zakresie z ok. 1200 indywidualnymi gospodarstwami rolnymi, stanowiącymi fundament jej działalności. Wieloletnie działania spółki inspirowane są doświadczeniem oraz pełnym […]
Akademia Prawa Żywnościowego
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w Akademii Prawa Żywnościowego, która odbędzie się w dniach 17-18 maja 2023 r. w formule on-line na platformie ZOOM. W programie: oraz aktualne problemy interpretacyjne związane z dodatkami do żywności i jej wpływ na branżę spożywczą Gwarantujemy najbardziej aktualne informacje dotyczące przepisów regulujących […]
Gospodarka Mięsna nr 4.2023
SPIS TREŚCI 4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Zatrudnij się sam czyli rekrutacja XXII wieku NASTRZYKIEWANIE I MASOWANIE MIĘSA 12 JERZY WAJDZIK Uplastycznianie mięsa jako zabieg kształtujący jakość wędzonek parzonych DODATKI 18 JUSTYNA OSIECKA, ADAM KOSTECKI, LECH ADAMCZAK Karageny jako składnik preparatów funkcjonalnych DEFINICJA POJĘĆ 20 JOANNA BOGUCKA, KAROL SOCHA […]