Bezpłatne Webinarium PFPŻ ZP

Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spożywczego 28 stycznia 2022 r. W imieniu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, kwartalnika „Food-Lex” i Fundacji Climate Strategies Poland zapraszamy na webinarium nt. śladu węglowego firm i jego znaczenia dla rozwoju firm sektora przetwórstwa spożywczego i ich konkurencyjności, które odbędzie się w dniu 28 […]

Czy efekt motyla załamie gospodarkę żywnościową?

Od ponad 20 lat można zaobserwować systematyczny wzrost eksportu polskiej żywności. W ubiegłym roku osiągnął on wartość ok. 36 mld euro. Nadwyżka eksportu nad importem to ok. 12 mld euro, tj. ponad 55 mld zł. Tym samym, jest ona kluczowym elementem stabilizującym finanse państwa. Bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z najważniejszych elementów naszej gospodarki, o czym […]

Gospodarka Mięsna nr 12.2021

SPIS TREŚCI 14 WIADOMOŚCI•WYDARZENIA     JUBILEUSZ 16 85-lat dr inż. Adama Olszewskiego     RYNEK PRZYSZŁOŚCI 18 „Is America back” – odrodzenie czy zmierzch „Amerykańskiego Stulecia”?     EWA KAKIET-SPRINGER     TRENDY 24 Rynek żywności ekologicznej     ANETA CEGIEŁKA, KACPER SUDRA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, MARTA CHMIEL    JAKOŚĆ 32 Barwa mięsa jako jeden z determinantów atrakcyjności i jakości […]

Rekordowe inwestycje i dobre wyniki

Sokołów podsumowuje rok Mimo pełnej wyzwań sytuacji rynkowej, firma Sokołów wypracowała w mijającym roku dobre wyniki. Na szczególną uwagę zasługuje wyższy poziom masy sprzedaży oraz znaczący wzrost nakładów inwestycyjnych. Zgodnie z długofalową strategią firmy, zrealizowano wiele działań z zakresu społecznej odpowiedzialności, w szczególności inicjatywy wspierające ochronę środowiska. Jak podkreśla Bogusław Miszczuk – Prezes Zarządu, te […]

Optymalizacja łańcuchów dostaw to
sposób na poprawę wydajności

Wobec wyzwań, jakie niesie ze sobą silnie konkurencyjny polski rynek, jakrównież trudna post-pandemiczna rzeczywistość, krajowi producenciszukają sposobów na poprawę efektywności na każdym etapie swojejdziałalności. Dla firmy Animex istotnym sposobem na poprawęwydajności jest wdrażanie rozwiązań optymalizacyjnych w ramach całegołańcucha dostaw. Na przykładzie współpracy z firmą CHEP prezentujemy,jak podnoszenie skuteczności procesów logistycznych idzie w parzez ograniczaniem kosztów […]

Gospodarka Mięsna nr 11.2021

SPIS TREŚCI 8 WIADOMOŚCI•WYDARZENIA PERSONALIA 10 Wojciech Wtulich – były dyrektor Zakładów Mięsnych SOKOŁÓW SA Oddział w Czyżwie ZARZĄDZANIE 12 Jak rekrutować najlepszych pracowników WOJCIECH MOSZCZYŃSKI UBÓJ 14 Organizacja uboju i obróbki poubojowej a jakość produkowanego mięsa JERZY WAJDZIK CHŁODNICTWO 18 Urządzenia do chłodzenia, mrożenia i rozmrażania IWONA CHWASTOWSKA-SIWIECKA NADZIEWANIE 24 Nadziewarki – charakterystyka, nowości […]

Przejdź do treści