IX Forum Sektora Wołowiny
pt. „Zrównoważona wołowina – wysoka jakość, dobrostan zwierząt, czyste środowisko” Już po raz kolejny, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizują Forum Sektora Wołowiny. Udział w IX edycji Forum zapowiedzieli Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk […]
Sokołów inspiruje świątecznie
Bożonarodzeniowe warsztaty kulinarne Świąteczne warsztaty kulinarne w Akademii Sokołów są już tradycją. Tym razem zaproszeni influencerzy mieli możliwość odkrywania zupełnie nowych smaków bożonarodzeniowych dań – a to za sprawą gościa specjalnego, którym był David Gaboriaud. Wspólnie z uczestnikami spotkania przygotował on wyjątkowe, świąteczne potrawy rodem z Francji. Nie zabrakło też tradycyjnych dań polskich w nowej […]
Gospodarka Mięsna nr 12.2022
SPIS TREŚCI 7 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 14 EWA KAKIET-SPRINGER Mądry Christmas TECHNOLOGIA 20 JERZY WAJDZIK Tradycyjne wędzonki na święta 28 MARIAN PANASIEWICZ, RAFAŁ NADULSKI, JACEK MAZUE Procesy cieplne w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego 36 ANETA CEGIEŁKA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK Nowe koncepcje w przedłużaniu trwałości mięsa i produktów mięsnych MIKROBIOLOGIA 40 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, […]
Gospodarka Mięsna nr 11.2022
SPIS TREŚCI 4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Komu bije TikTok? UBÓJ 12 WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK Przetwarzanie nieosłonkowych jadalnych ubocznych surowców rzeźnych UTYLIZACJA 16 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Problemy techniczno-technologiczne i środowiskowe dotyczące wstępnej obróbki oraz oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych MIKROBIOLOGIA 22 ELŻBIETA ROSIAK Wykorzystanie dostępnych on-line programów prognostycznych oraz bazy danych […]
VII Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: „Warzywa i owoce dla zdrowia”
VII Narodowy Kongres Żywieniowy jest oczekiwanym wydarzeniem merytorycznym związanym z tematyką żywności, żywienia czy edukacji żywieniowej. Sesje tematyczne skierowane są zarówno do profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, naukowców) jak i osób, które na co dzień niezwiązane są zawodowo z tematyką, ale pragną pogłębić swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu. Bezpłatne wydarzenie online odbędzie się 26 listopada w godz. […]
Sokołów otwiera wydział produkcji vege w zakładzie w Kole
W zakładzie Sokołów S.A. w Kole został uruchomiony nowy wydział vege, w którym odbywać się będzie produkcja szerokiego asortymentu roślinnego z linii Z Gruntu Dobre. Nowa inwestycja jest działaniem realizowanym w ramach strategii Grupy Sokołów, która zakłada wzmacnianie potencjału produkcyjnego i wychodzenie naprzeciw aktualnym trendom żywieniowym. Sokołów poszerzył swoje portfolio o wyroby roślinne już w […]