Gospodarka Mięsna nr 04.2025

Dwa święta Początek maja to święto innowacji, postępu, najnowszych rozwiązań dla branży mięsnej, a także dla producentów wyrobów z białek innych niż zwierzęcych. Chodzi o targi IFFA, które niewątpliwie przyciągną wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się, w jaki sposób i co produkować, oszczędzając przy tym środowisko, spełniając coraz bardziej restrykcyjne wymagania unijnych regulatorów, a co ważne […]
Obecność wieprzowiny na polskich stołach Wieprzowina na co dzień i od święta

Dzisiejsza polska wieprzowina to zupełnie inny produkt, a przez lata selekcji zwierząt nie tylko zmniejszyło się otłuszczenie, ale również zmienił się profil kwasów tłuszczowych. Obecnie wieprzowina zawiera ok 15% kwasów tłuszczowych z grupy wielonienasyconych (PUFA) maksymalnie do 42% kwasów tłuszczowych z grupy nasyconych (SFA), a więc i korzystniejszą proporcję kwasów PUFA/SFA ( poniżej 10:1) Ponadto […]
Gospodarka Mięsna nr 03.2025

Donald Trump!!? Nawet nie minął pierwszy kwartał prezydentury Donalda Trumpa, gdy zniknął ład handlu. Nakładane i w ostatniej chwili odwoływane cła na import do Stanów Zjednoczonych różnych towarów, odpowiedzi na to krajów, których te decyzje dotykają, wprowadziły spore zamieszanie. I jeszcze niechęć prezydenta do Unii Europejskiej oraz cła na import różnych unijnych produktów, w tym […]
Mięso króluje na polskich stołach

Mięso i wędliny pozostają kluczowym segmentem rynku FMCG. W 2024 roku polskie gospodarstwa domowe wydały na nie ponad 34 mld zł, co oznacza wzrost o 3,6% względem roku poprzedniego. Średnie roczne wydatki na te produkty przekroczyły 2500 zł na gospodarstwo domowe. Konsumenci najczęściej kupują mięso w dyskontach i coraz chętniej wybierają produkty pakowane. Takie wnioski […]
„STÓŁ WIELKANOCNY DLA DZIENNIKARZY POLSKICH I ZAGRANICZNYCH. PROMOCJA POLSKIEJ WIEPRZOWINY”

Wiadomo, że w okresie przedświątecznym, odbywają się liczne imprezy odwołujące się z jednej strony do rodzimych obyczajów, z drugiej zaś promujące polskie mięso i jego przetwory. W zamyśle autorów tego projektu ten właśnie okres sprzyja – jak żaden inny w ciągu roku – do popularyzacji idei żywienia człowieka w oparciu o mięso, bowiem Wielkanoc uchodzi […]
Gospodarka Mięsna nr 02.2025

Wyzwania przed branżą Skutki wykrycia pryszczycy w Niemczech (dotąd nie stwierdzono rozprzestrzenienia się wirusa) sięgnęły polskiego rynku mięsa i przetworów z niego. Zamknięcie się krajów pozaeuropejskich na import zwierząt i mięsa od naszych zachodnich sąsiadów wywołało obawy polskich rolników, głównie dotyczących wieprzowiny. Już apelują oni do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zmiany przepisów […]