ŚWIĘTA I NOWY ROK
Magicznych Świąt oraz dużo szczęścia w nowym 2025 roku życzy redakcja GOSPODARKI MIĘSNEJ
Gospodarka Mięsna nr 12.2024
Podsumowania i wyzwania Jak co roku grudzień wydaje się najbardziej pracowitym miesiącem. Przede wszystkim dlatego, że dokonujemy podsumowania kończącego się roku, ale również myślimy o tym, co może wydarzyć się w następnym. Na pewno branża mięsna (i nie tylko ona) będzie kontynuowała wywieranie nacisku na załatwienie sprawy nazewnictwa roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych produktów. Nie udało […]
Nie tylko branża mięsna domaga się ochrony nazw produktów
Z apelem do Czesława Siekierskiego, szefa resortu rolnictwa, zwróciły się organizacje reprezentujące kilka branż. Apel przytaczamy w całości. Zwracamy się do Pana z prośbą o podjęcie działań w istotnej dla branży rolno-spożywczej w kwestii tj.: wprowadzenia ochrony określeń tradycyjnie stosowanych dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej stwarza wyjątkową okazję do zainicjowania […]
Rewolucja w przetwórstwie mięsa: Quantum Flex +®
Markus Jentner, dyrektor sprzedaży Bettcher GmbH na Europę tłumaczy, w jaki sposób nowy trymer Quantum Flex Plus® kształtuje rynek przetwórstwa mięsa. Bettcher wprowadził nowy trymer QUANTUM FLEX+. Czym się wyróżnia na tle innych dostępnych na rynku? Markus Jentner: QUANTUM FLEX+ został zaprojektowany z myślą o „długowieczności”, przy użyciu wysokiej jakości i trwałych komponentów, które pomagają […]
Rewolucja smaków– Robert Sowa odkrywa polskie mięso na nowo
Wybitny szef kuchni Robert Sowa na potrzeby kampanii „Polskie mięso w dobrej formie” przygotował dwa wyjątkowe przepisy, które idealnie pokazują różnorodność i potencjał polskich mięs w nowoczesnej kuchni. Kurczak i wieprzowina to symbole polskiej kuchni, które dzięki odpowiedzialnej produkcji i dbałościo każdy etap hodowli, odznaczają się nie tylko doskonałym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. […]
Gospodarka Mięsna nr 11.2024
Jesień sezonem konferencji Ostatnie dwa miesiące tego roku obfitowały w konferencje poświęcone rynkowi mięsa. 10 października 2024 r. odbyła się pierwsza edycja Biało-Czerwonej Konferencji Branży Mięsnej, którą zorganizowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Praktycznie każdy z prelegentów wskazywał na wyzwania, przed którymi stoi branża, głównie wynikające z wprowadzenia zasad Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP). Temperaturę dyskusji […]