Konferencja on-line PFPŻ ZP

„Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” 28 lipca 2022 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”, która odbędzie się w dniu 28 lipca 2022 r. w godz. 10:00-14:15 na platformie ZOOM. Program: Produkty zbożowe pełnoziarniste – wymagania […]
TARGI SIAL PARIS 2022

ODBĘDĄ SIĘ OD 15 DO 19 PAŹDZIERNIKA W CENTRUM WYSTAWOWYM PARIS NORD VILLEPINTE. TEGOROCZNA EDYCJA UPŁYNIE POD ZNAKIEM NOWOŚCI. SIAL Paris, międzynarodowe targi żywności, partner biznesu, proponują podczas najbliższej edycji odkrywanie trendów, które elektryzują sektor food i prezentacje najlepszych innowacji z czterech stron świata. NAJWAŻNIEJSZE SPOTKANIE Targi Sial Paris rozpoczynają debatę wokół tematu Own the […]
Piknik z Kuroniami w towarzystwie polskiego mięsa drobiowego

Sezon na majówki w pełni! Nasze grille są rozpalone od kulinarnych emocji,a na ruszcie coraz częściej gości polski drób. Potwierdzili to uczestnicy„Pikniku z Kuroniami”, który odbył się w ramach IV edycji kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”. Gościem specjalnym wydarzenia była aktorka – Anna Mucha. Kampanię popularyzującą wiedzę na temat polskiego mięsa drobiowego oraz wieprzowego […]
Gospodarka Mięsna nr 05.2022

SPIS TREŚCI 5 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 8 EWA KAKIET-SPRINGER Efekt fali, czyli ekonomiczne twarze wojny w Ukrainie GRILLOWANIE 14 JAKUB RUTKOWSKI, KATARZYNA TKACZ Innowacje w marynowaniu – naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające 18 AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN, AGATA BLICHARZ-KANIA Analiza czynników wpływających na profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w […]
ZAPRASZAMY NA
V ŚWIATOWY ZJAZD POLSKICH INŻYNIERÓW
I XXVII KONGRES TECHNIKÓW POLSKICH
„Inżynierowie dla zdrowej planety”
23–25 CZERWCA 2022, GLIWICE

Zbliża się V Światowy Zjazd Polskich Inżynierów (SLIP), który już tradycyjnie organizujemy wspólniez kolejnym Kongresem Techników Polskich (XXVII KTP). Jest to powrót do tradycji, sięgającej jeszczezaborów, kiedy na swoje zjazdy przyjeżdżali polscy inżynierowie z trzech zaborów oraz przebywającyna emigracji. Wszystkich łączyło przekonanie, że Polska się odrodzi i będzie jej potrzebna wiedzaoraz umiejętności twórców techniki. Rewolucje […]
Gospodarka Mięsna nr 04.2022

SPIS TREŚCI 8 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 10 EWA KAKIET-SPRINGER Plutokracja, oligarcha, despota czy szaleniec? TECHNOLOGIA 20 JERZY WAJDZIK Najważniejsze aspekty nadziewania SPOŻYCIE 28 IWONA CHWASTOWSKA-SIWIECKA, LIDIA CICHOSZ Analiza preferencji konsumenckich dotycząca zakupu i spożycia mięsa wołowego TRENDY 38 AGNIESZKA SKRZYPCZYK, MIROSŁAW SŁOWIŃSKI, JADWIGAHAMUŁKA Dieta roślinna a tradycyjny sposób żywienia 44 SPRAWOZDANIE Działalność Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego w latach 2017-2021