Gospodarka Mięsna nr 01.2024

4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Nostradamus czy Jackowski? DODATKI NATURALNE 10 JERZY WAJDZIK Przyprawy warzywne 15 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Dodatki funkcjonalne na bazie białek wykorzystywane w technologii przetwórstwa mięsa 20 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA, MARTA CHMIEL, KAMIL PIWOWAREK Nanoemulsje – alternatywa dla stosowania czystych olejków eterycznych w przetwórstwie mięsa PEKLOWANIE 24 ADAM […]

X Forum Sektora Wołowiny

pt. „Produkcja zrównoważona – szanse i zagrożenia” Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizują Forum Sektora Wołowiny. W tym roku odbędzie się jubileuszowa X edycja wydarzenia. Wydarzenie odbywa się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Udział w X edycji Forum zapowiedział Komisarz UE ds. […]

Konferencja naukowo – techniczna „SZANSE I ZAGROŻENIA ROZWOJU PRZEMYSŁU ROLNO – SPOŻYWCZEGOW W WOJEWÓDZTWIE KUJAWSKO – POMORSKIM”

Połączona z uroczystością podsumowania XVII edycji konkursu „NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCÓW POMORZA I KUJAW 2023 ROKU” Dwa ważne wydarzenia, połączone merytorycznie i organizacyjnie, odbyły się w Centrum Targowym PARK w Toruniu.                                                                                                                                                            Były one wynikiem dużego zaangażowania technicznego i merytorycznego Oddziału Toruńskiego Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego  Przemysłu Spożywczego . W tym miejscu należy podkreślić, iż tradycyjnie głównym […]

Gospodarka mięsna nr 12.2023

12          WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 16          EWA KAKIET-SPRINGER                 Te wystane w mrozie szynki SUROWIEC 20          KATARZYNA TKACZ, MONIKA MODZELEWSKA-KAPITUŁA                 Czynniki wpływające na powstawanie zapachu knura, regulacje prawne, metody wykrywania DODATKI 26          ADAM KOSTECKI                 Wpływ kultur bakterii denitryfikujących na barwę peklowniczą w kiełbasie śląskiej MASZYNY I TECHNOLOGIE 30          MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR                 Mechanizacja, […]

Gospodarka mięsna nr 11.2023

SPIS TREŚCI 4             WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6             EWA KAKIET-SPRINGER                 Jednorożce, czyli jak stworzyć coś czego nie ma OSŁONKI 10           JERZY WAJDZIK                 Charakterystyka i przydatność technologiczna osłonek naturalnych 15           PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK                 Folie kolagenowe DODATKI 18           ADAM KOSTECKI                 Ocena możliwości tworzenia barwy peklowniczej z wykorzystaniem suszy owocowo-                 warzywnych OCENA JAKOŚCI […]

EFEKTYWNOŚĆ ŁAŃCUCHA DOSTAW W SEKTORZE MIĘSNYM

Przedstawiciele branży mięsnej zmagają się obecnie z wieloma wyzwaniami. Do najważniejszych z nich należą rosnące ceny paliwa, energii, braki kadrowe, zmieniające się preferencje klientów oraz kwestie środowiskowe. Otwieranie nowych rynków eksportowych oraz rozwijanie współpracy na już istniejących jest także niezwykle ważnym elementem strategii wielu polskich producentów w branży mięsnej. Warto nadmienić, że nadal głównym odbiorcą […]

Skip to content