Gospodarka Mięsna nr 01.2024
4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Nostradamus czy Jackowski? DODATKI NATURALNE 10 JERZY WAJDZIK Przyprawy warzywne 15 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Dodatki funkcjonalne na bazie białek wykorzystywane w technologii przetwórstwa mięsa 20 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA, MARTA CHMIEL, KAMIL PIWOWAREK Nanoemulsje – alternatywa dla stosowania czystych olejków eterycznych w przetwórstwie mięsa PEKLOWANIE 24 ADAM […]
X Forum Sektora Wołowiny
pt. „Produkcja zrównoważona – szanse i zagrożenia” Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizują Forum Sektora Wołowiny. W tym roku odbędzie się jubileuszowa X edycja wydarzenia. Wydarzenie odbywa się pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Udział w X edycji Forum zapowiedział Komisarz UE ds. […]
Konferencja naukowo – techniczna „SZANSE I ZAGROŻENIA ROZWOJU PRZEMYSŁU ROLNO – SPOŻYWCZEGOW W WOJEWÓDZTWIE KUJAWSKO – POMORSKIM”
Połączona z uroczystością podsumowania XVII edycji konkursu „NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCÓW POMORZA I KUJAW 2023 ROKU” Dwa ważne wydarzenia, połączone merytorycznie i organizacyjnie, odbyły się w Centrum Targowym PARK w Toruniu. Były one wynikiem dużego zaangażowania technicznego i merytorycznego Oddziału Toruńskiego Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Przemysłu Spożywczego . W tym miejscu należy podkreślić, iż tradycyjnie głównym […]
Gospodarka mięsna nr 12.2023
12 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 16 EWA KAKIET-SPRINGER Te wystane w mrozie szynki SUROWIEC 20 KATARZYNA TKACZ, MONIKA MODZELEWSKA-KAPITUŁA Czynniki wpływające na powstawanie zapachu knura, regulacje prawne, metody wykrywania DODATKI 26 ADAM KOSTECKI Wpływ kultur bakterii denitryfikujących na barwę peklowniczą w kiełbasie śląskiej MASZYNY I TECHNOLOGIE 30 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Mechanizacja, […]
Gospodarka mięsna nr 11.2023
SPIS TREŚCI 4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Jednorożce, czyli jak stworzyć coś czego nie ma OSŁONKI 10 JERZY WAJDZIK Charakterystyka i przydatność technologiczna osłonek naturalnych 15 PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK Folie kolagenowe DODATKI 18 ADAM KOSTECKI Ocena możliwości tworzenia barwy peklowniczej z wykorzystaniem suszy owocowo- warzywnych OCENA JAKOŚCI […]
EFEKTYWNOŚĆ ŁAŃCUCHA DOSTAW W SEKTORZE MIĘSNYM
Przedstawiciele branży mięsnej zmagają się obecnie z wieloma wyzwaniami. Do najważniejszych z nich należą rosnące ceny paliwa, energii, braki kadrowe, zmieniające się preferencje klientów oraz kwestie środowiskowe. Otwieranie nowych rynków eksportowych oraz rozwijanie współpracy na już istniejących jest także niezwykle ważnym elementem strategii wielu polskich producentów w branży mięsnej. Warto nadmienić, że nadal głównym odbiorcą […]