Gospodarka mięsna nr 12.2023
12 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 16 EWA KAKIET-SPRINGER Te wystane w mrozie szynki SUROWIEC 20 KATARZYNA TKACZ, MONIKA MODZELEWSKA-KAPITUŁA Czynniki wpływające na powstawanie zapachu knura, regulacje prawne, metody wykrywania DODATKI 26 ADAM KOSTECKI Wpływ kultur bakterii denitryfikujących na barwę peklowniczą w kiełbasie śląskiej MASZYNY I TECHNOLOGIE 30 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Mechanizacja, […]
Gospodarka mięsna nr 11.2023
SPIS TREŚCI 4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Jednorożce, czyli jak stworzyć coś czego nie ma OSŁONKI 10 JERZY WAJDZIK Charakterystyka i przydatność technologiczna osłonek naturalnych 15 PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK Folie kolagenowe DODATKI 18 ADAM KOSTECKI Ocena możliwości tworzenia barwy peklowniczej z wykorzystaniem suszy owocowo- warzywnych OCENA JAKOŚCI […]
EFEKTYWNOŚĆ ŁAŃCUCHA DOSTAW W SEKTORZE MIĘSNYM
Przedstawiciele branży mięsnej zmagają się obecnie z wieloma wyzwaniami. Do najważniejszych z nich należą rosnące ceny paliwa, energii, braki kadrowe, zmieniające się preferencje klientów oraz kwestie środowiskowe. Otwieranie nowych rynków eksportowych oraz rozwijanie współpracy na już istniejących jest także niezwykle ważnym elementem strategii wielu polskich producentów w branży mięsnej. Warto nadmienić, że nadal głównym odbiorcą […]
Konferencja online PFPŻ ZP „Greenwashing – nowe wyzwania” 5 grudnia 2023 r.
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji pt.: Greenwashing – nowe wyzwania, która odbędzie się w dniu 5 grudnia 2023 r. w formule on-line na platformie ZOOM. Program: Agnieszka Oleksyn-Wajda, Radca prawny, Dyrektor Instytutu Zrównoważonego Rozwoju i Środowiska Uczelni Łazarskiego Piotr Kwiecień, Dyrektor Generalny Związku Stowarzyszeń Rada Reklamy […]
SÜFFA 2023: Targi o dużym znaczeniu dla branży mięsnej – podkreślają wystawcy i uczestnicy.
Brązowe medale polskiej drużyny młodzieżowej w konkursie dla uczniów szkół rzeźnickich! Po trzech ekscytujących i przede wszystkim udanych dniach targowych, 26-tej edycji targów dla branży mięsnej SÜFFA, wystawcy i organizatorzy zgadzają się, że odwiedzający prezentowali wysoki poziom i że panowały dobre warunki inwestycyjne. „Udało nam się jeszcze bardziej zoptymalizować sprawdzony koncept targowy” powiedział Stefan Lohnert, […]
Nowość! Bulion wołowo-warzywny wolno gotowany Sokołów Esencjonalny, aromatyczny, naturalny
Sokołów wprowadza wyjątkową nowość, jaką jest Bulion wołowo-warzywny. To w pełni naturalny produkt, który powstaje na bazie wolno gotowanego wywaru wołowego i warzywnego. Jest aromatyczny i esencjonalny. Doskonale podkreśla smak różnych dań, a przy tym znacząco skraca czas ich przygotowania. Świetnie sprawdzi się zarówno w domowych kuchniach, jak i w hotelach czy restauracjach. Smacznie, szybko […]