Wielkanoc braci Zawieruchów

Warsztaty były częścią V ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje” Związku Polskie Mięso. Jej tegoroczne hasło brzmi: „Polskie mięso karmi zmysły”. Ambasador tej edycji kampanii – Grzegorz Zawierucha – w warszawskiej Villi Foksal pokazał, jak przygotować́ dania na Wielkanoc z polskiego mięsa wieprzowegoi drobiowego, które tradycyjnie gości na polskich, świątecznych stołach. Warsztaty miały […]

POLSKIE MIĘSO KARMI ZMYSŁY

Rusza kolejna, piąta już, edycja ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” organizowana przez Związek Polskie Mięso. W tym roku zostanie przeprowadzona pod hasłem: POLSKIE MIĘSO KARMI ZMYSŁY. Poza promocyjnymi działaniami skierowanymi do konsumentów, jej częścią będzie również cykl spotkań oraz konferencja naukowa. Związek Polskie Mięso promuje odżywcze wartości mięsa drobiowego i wieprzowego […]

Gospodarka Mięsna nr 3.2023

SPIS TREŚCI 8             WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 10           EWA KAKIET-SPRINGER                 Sztuczna Inteligencja – przyjaciel czy wróg? SUROWIEC 14           ROBERT PALKA                 Wady jakościowe mięsa drobiowego TECHNOLOGIA 20           JERZY WAJDZIK                 Mięsne przysmaki wielkanocne 30           MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR                 Procesy pasteryzacji i sterylizacji surowca mięsnego WĘDZENIE 36           HALINA MAKAŁA Emisyjność wędzenia z wykorzystaniem aromatów dymu […]

„Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego”

KONFERENCJA ON-LINE23 marca 2023 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” do udziału w konferencji on-line pt.: „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego”, która odbędzie się w dniu 23 marca 2023 r. w godz. 10:00-14:00 na platformie ZOOM. Partnerem merytorycznym konferencji jest Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR. Informacja […]

Prawo podatkowe – aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.

Konferencja ON LINE 16 marca 2023 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Prawo podatkowe – aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.”, która odbędzie się w dniu 16 marca 2023 r. w godz. 10:00-13:00 na platformie ZOOM. Program: Anna Mytyk, zastępca […]

Gospodarka Mięsna nr 2.2023

SPIS TREŚCI 4          WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6          EWA KAKIET-SPRINGER             Uciec przed klimatem TRANSPORTI LOGISTYKA 10        PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK             Transport wewnętrzny surowca 14        TOMASZ ROKICKI             Zakłócenia w łańcuchu dostaw w wyniku pandemii COVID-19 TRENDY 18        MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR             Mobilne samochody i przyczepy gastronomiczne typu food truck jako bary szybkiej obsługi […]

Skip to content