Wielkanoc braci Zawieruchów
Warsztaty były częścią V ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje” Związku Polskie Mięso. Jej tegoroczne hasło brzmi: „Polskie mięso karmi zmysły”. Ambasador tej edycji kampanii – Grzegorz Zawierucha – w warszawskiej Villi Foksal pokazał, jak przygotować́ dania na Wielkanoc z polskiego mięsa wieprzowegoi drobiowego, które tradycyjnie gości na polskich, świątecznych stołach. Warsztaty miały […]
POLSKIE MIĘSO KARMI ZMYSŁY
Rusza kolejna, piąta już, edycja ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” organizowana przez Związek Polskie Mięso. W tym roku zostanie przeprowadzona pod hasłem: POLSKIE MIĘSO KARMI ZMYSŁY. Poza promocyjnymi działaniami skierowanymi do konsumentów, jej częścią będzie również cykl spotkań oraz konferencja naukowa. Związek Polskie Mięso promuje odżywcze wartości mięsa drobiowego i wieprzowego […]
Gospodarka Mięsna nr 3.2023
SPIS TREŚCI 8 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 10 EWA KAKIET-SPRINGER Sztuczna Inteligencja – przyjaciel czy wróg? SUROWIEC 14 ROBERT PALKA Wady jakościowe mięsa drobiowego TECHNOLOGIA 20 JERZY WAJDZIK Mięsne przysmaki wielkanocne 30 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Procesy pasteryzacji i sterylizacji surowca mięsnego WĘDZENIE 36 HALINA MAKAŁA Emisyjność wędzenia z wykorzystaniem aromatów dymu […]
„Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego”
KONFERENCJA ON-LINE23 marca 2023 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” do udziału w konferencji on-line pt.: „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego”, która odbędzie się w dniu 23 marca 2023 r. w godz. 10:00-14:00 na platformie ZOOM. Partnerem merytorycznym konferencji jest Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR. Informacja […]
Prawo podatkowe – aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.
Konferencja ON LINE 16 marca 2023 r. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji on-line pt.: „Prawo podatkowe – aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.”, która odbędzie się w dniu 16 marca 2023 r. w godz. 10:00-13:00 na platformie ZOOM. Program: Anna Mytyk, zastępca […]
Gospodarka Mięsna nr 2.2023
SPIS TREŚCI 4 WIADOMOŚCI RYNEK PRZYSZŁOŚCI 6 EWA KAKIET-SPRINGER Uciec przed klimatem TRANSPORTI LOGISTYKA 10 PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK Transport wewnętrzny surowca 14 TOMASZ ROKICKI Zakłócenia w łańcuchu dostaw w wyniku pandemii COVID-19 TRENDY 18 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR Mobilne samochody i przyczepy gastronomiczne typu food truck jako bary szybkiej obsługi […]