VII Narodowy Kongres Żywieniowy jest oczekiwanym wydarzeniem merytorycznym związanym z tematyką żywności, żywienia czy edukacji żywieniowej. Sesje tematyczne skierowane są zarówno do profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, naukowców) jak i osób, które na co dzień niezwiązane są zawodowo z tematyką, ale pragną pogłębić swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Bezpłatne wydarzenie online odbędzie się 26 listopada w godz. 10-15.00 i będzie dostępne po rejestracji na stronie: https://kongres-zywieniowy.waw.pl/
Do udziału w Kongresie organizator wydarzenia – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB – zaprasza wszystkie osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
W dniu wydarzenia prowadzone będą dwie jednoczesne transmisje na żywo:
- W strefie merytorycznej prowadzone będą wykłady ekspertów z zakresu zdrowia, żywienia i bezpieczeństwa żywności. Wśród tematów pojawią się zagadnienia związane z rolą warzyw i owoców dla zdrowia oraz wspierania leczeniachorób w tym neurodegeneracyjnych czy nowotworowych czy też wpływu polifenoli zawartych w nich na mikrobiotę jelitową. Eksperci omówią również kwestie związane z bezpieczeństwem żywności, wskażą fakty i mity m.in. dotyczące pozostałości pestycydów w żywności. Omówione zostaną ponadto dobre praktyki promowania spożycia warzyw i owoców.
- W strefie kulinarnej specjaliści od żywienia, dietetycy i znani praktycy kulinarni poprowadzą warsztaty o bardzo szerokim zakresie tematycznym – będą zdrowe kiszonki, tanie gotowanie, ryby w towarzystwie owoców i warzyw. Również rodzice będą mogli dowiedzieć się więcej na temat zdrowej diety dla swoich dzieci, m.in. podczas sesji „Nieoczywiste pomysły na owoce w diecie dziecka”. Wiele pokazów kulinarnych będzie nawiązywało do trendu zero waste. Opiekunem strefy kulinarnej jest Grzegorz Łapanowski.
Szczegóły i rejestracja: https://kongres-zywieniowy.waw.pl/
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
Serdecznie zapraszamy do udziału w Kongresie!