Grupa Penta Investments wyraziła zgodę na sprzedaż firmy Mecom Group, w skład której wchodzą zakłady mięsne na Słowacji i Węgrzech, w tym największy na Słowacji zakład przetwórstwa mięsnego, zlokalizowany w miejscowości Humenné.
Nabywcą jest jeden ze światowych liderów branży mięsnej, amerykański koncern Smithfield Foods. Strony ustaliły, iż kwota transakcji nie zostanie ujawniona, a finalizacja zakupu Mecom Group jest uzależniona od uzyskania stosownych zgód kompetentnych urzędów regulacyjnych na Słowacji
i Węgrzech. Poprzez zawarcie umowy kupna ze Smithfield Foods, firma Carnibona Holdings należąca do grupy Penta Investments, z sukcesem zakończyła postępowanie przetargowe,
do którego przystąpiło wielu inwestorów zainteresowanych nabyciem przedmiotowej firmy.
„Pragnę wyrazić radość z faktu, iż zaufanie do wysokiej jakości i zdolności operacyjnych zakładów Mecom zostało uznane i potwierdzone dużym zainteresowaniem akwizycją pośród światowych liderów branży uczestniczących w przetargu. Kluczowe dla osiągniecia sukcesu były wyjątkowe zaangażowanie, motywacja i wiedza branżowa zespołu menadżerów, kierowanego przez Ladislava Čechoviča. W ciągu ostatnich 13 lat przekształciliśmy Mecom Group w dochodowe przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego, czego potwierdzeniem jest wiodąca pozycja firmy
na słowackim i węgierskim rynku.“ – podkreśla Marián Slivovič, partner w Penta Investments, odpowiedzialny zadziałalność grupy w sektorze mięsnym.
„Dzisiejsze ogłoszenie tak istotnej dla nas informacji potwierdza zaangażowanie Smithfield Foods w dążenie do poszerzenia naszego portfolio marek oraz do dalszych inwestycji w Europie. Grupa Mecom charakteryzuje się wysoką jakością wytwarzanych produktów, a także doskonałym zespołem pracowników, co dobrze wpisuje się w plan naszego rozwoju w Europie i uzupełnia listę naszych marek.” –zaznacza Luis Cerdan, Prezes Smithfield Foods w Europie.
O Mecom Group
Mecom Group posiada dwa zakłady mięsne na Słowacji, w miejscowościach Lucenec oraz Humenné, które w skali miesiąca wytwarzają łącznie 5 tysięcy ton produktów mięsnych. Do grupy należą także dwa mniejsze podmioty zlokalizowane na Węgrzech. Zakład w miejscowości Szolnok, gdzie produkowanych jest miesięcznie 220 ton wędlin, w tym tradycyjne salami pleśniowe oraz zakład w miejscowości Bekescsaba. Tamtejszy podmiot produkuje 350 ton salami miesięcznie pod tradycyjną marką Csabai. Blisko 54% produkcji Grupy Mecom kierowane jest na rynki zagraniczne, a wśród głównych odbiorców znajdują się Węgry, Czechy i Niemcy. Grupa Mecom zatrudnia ponad 1400 osób, a jej przychody w ubiegłym roku wyniosły ponad 138 milionów euro.
O Smithfield Foods
Ulokowana w miejscowości Smithfield (stan Wirginia) w Stanach Zjednoczonych i działająca od 1936 roku firma branży spożywczej o rolniczych korzeniach i globalnym zasięgu. Codzienna produkcja, zgodnie z hasłem „Dobra żywność. Odpowiedzialnie.”, jest możliwa dzięki wsparciu 40 tysięcy pracowników w USA oraz 14 tysiącom zatrudnionych osób w Europie, co uczyniło Smithfield Foods jednym z wiodących, zintegrowanych pionowo przedsiębiorstw branży mięsnej. Od ponad dwóch dekad Smithfield Foods jest pionierem w zakresie standardów zrównoważonego rozwoju, w tym także nowatorskich rozwiązań dla sektora żywnościowego, takich jak m.in. ambitne zobowiązanie do redukcji emisji dwutlenku węgla o 25% do 2025 roku. Nadrzędną wartością Smithfield Foods jest dążenie do eliminacji braku dostępu do żywności, czego efektem jest przekazanie setek milionów posiłków dla potrzebujących regionów. Smithfield Foods może pochwalić się bogatym portfolio rozpoznawalnych marek wysokiej jakości produktów, takich jak m.in. Smithfield®, Eckrich® and Nathan’s, a także Berlinki i Morliny.
O Penta
Środkowoeuropejska grupa inwestycyjna założona w 1994 roku i operująca w głównej mierze
w obszarze opieki zdrowotnej, usług finansowych, produkcji, handlu detalicznego, a także rozwoju nieruchomości. Łącznie w grupie pracuje ponad 46 tysięcy osób, a aktywa Penty osiągnęły w 2019 roku ponad 11 miliardów euro. Grupa Penta, działając w ponad 10 krajach europejskich, posiada swoje biura m.in. w Pradze, Bratysławie, Warszawie oraz Monachium i zarządza inwestycjami
w różnych obszarach gospodarki, w tym w sektorze żywnościowym.