Provisur, producent urządzeń do przemysłowego przetwarzania żywności z siedzibą w Chicago, z biurami i centrami innowacji na całym świecie, zaprezentował nowe urządzenia formujące podczas ostatniej edycji targów Anuga FoodTec. Wszechstronna maszyna NovaMax® 400 marki FORMAX została zaprojektowana do formowania delikatnych hamburgerów wołowych i nuggetsów z kurczaka, ale oferuje również specjalistyczne formowanie wielu innych produktów. Ponadto odwiedzający targi Anuga FoodTec mogli z bliska zapoznać się z technologią formowania obrotowego Tender-Form® zastosowaną w maszynie formującej VerTex® 660.
NovaMax® 400: maksymalna wszechstronność
NovaMax® 400 to wszechstronna maszyna formująca, przeznaczona dla małych i średnich firm. Tworzy szeroką gamę stylów burgerów i może być również używana do nuggetsów z kurczaka, alternatywnych białek, produkcji karmy dla zwierząt domowych i nie tylko. Może produkować wiele różnych kształtów, od gwiazd po dinozaury, w rzeczywistości każdy kształt oczekiwany przez producenta. Dzięki szybkiej i łatwej wymianie płyt formujących, dostosowanie maszyny np. z nuggetsów do burgerów jest procesem wydajnym i oszczędzającym czas.
NovaMax ma hydrauliczny system kompresji, który umożliwia precyzyjną kontrolę przepływu produktu podczas każdego cyklu napełniania. Zapewnia to dokładne napełnianie, stałą kontrolę wagi i jednolite kształtowanie: nuggetsy z kurczaka są idealnie uformowane; burgery wołowe są precyzyjnie wytwarzane z papierem lub bez. Śruba podająca zapobiega przewracaniu lub nadmiernej obróbce i zachowuje idealną teksturę każdego produktu. Pojedynczy pionowy tłok działa pojedynczo dla dużych pasztecików, ale obsługuje również kilka nadzień dla mniejszych pasztecików i nuggetsów.
VerTex® 660 z Tender-Form®: delikatne burgery we wszystkich rozmiarach
VerTex® 660 marki FORMAX to wysokowydajna maszyna, która nadaje się do formowania wszystkich rodzajów i tekstur burgerów lub innych produktów. Maszyna oferuje o 30-40% większą wydajność niż maszyny w swojej kategorii, z łatwością przewyższając większe maszyny.
Zastosowana w VerTex® 660 technologia formowania obrotowego Tender-Form® pozwala uzyskać burgery o delikatnej, soczystej konsystencji. Zapobiega ona powstawaniu gęstej lub suchej konsystencji oraz nadaje mięsu smak i aromat domowych burgerów. System został zaprojektowany z myślą o współczesnych gustach w zakresie produktów z mielonej wołowiny. Zalety systemu Tender-Form® obejmują bardziej równomierną obróbkę termiczną, stałą temperaturę wewnętrzną, lepsze kształty i doskonałą teksturę.
Łatwa obsługa, prosta konserwacja, niższe koszty
Zgodnie z mottem firmy „Pushing Boundaries”, Provisur pracuje nad zwiększeniem wydajności bez zwiększania powierzchni i ogólnych kosztów maszyn. Zarówno NovaMax® 400, jak i VerTex® 660 mają mniej zużywających się części, co minimalizuje koszty konserwacji i naprawy, a także są wyjątkowo solidne i wytrzymałe. Łatwość obsługi jest charakterystyczna dla wszystkich urządzeń do formowania Provisur. – Projektujemy nasze maszyny tak, aby były łatwe w obsłudze, aby uniknąć długich i kosztownych procesów szkoleniowych i wdrożeniowych – mówi Fons Jacobs, Sales Manager Further Processing EMEA w Provisur. – Nasi klienci naprawdę doceniają to, jak szybko i łatwo ich operatorzy uczą się efektywnie obsługiwać maszyny. Od bardzo intuicyjnego ekranu dotykowego przez bezpieczne elementy sterujące, po łatwo wyjmowane części, które umożliwiają szybkie czyszczenie, gwarantujemy intuicyjną obsługę i serwis – dodaje.
Więcej informacji pod adresem www.provisur.com.