Od redakcji
Nauka dla przemysłu
Nie planowaliśmy poświęcenia wrześniowego numeru „Gospodarki Mięsnej” współpracy nauki i przemysłu mięsnego, choć jestem pewna, że temat jest interesujący i zasługuje na szerszą obecność na łamach naszego czasopisma. Jednak o wynikach takiej współpracy można przeczytać już w tym wydaniu. W artykule pt. „Nowa technologia zagospodarowania wieprzowych pozostałości ubojowych” w dziale Nauka dr inż. Joanna Markowska z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi wraz z przedstawicielami spółki Mitmar opisała innowacyjną metodę przetwarzania i utrwalania pozostałości głowy wieprzowej. Rozwiązanie pozwala na pełne zagospodarowanie pozostałości porozbiorowej głowy przy zniwelowaniu ilości odpadu i niższym zużyciu energii. O współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu poinformowała Renata Nowak, główna technolog w Cedrob Foods. Uczelnia wykonała badania dotyczące zawartości witamin i składników mineralnych w próbkach podczas opracowywania procesu produkcji nowej, wysokobiałkowej linii dań gotowych Duda High Protein. Jak podkreśla Renata Nowak, dzięki tym badaniom proces jest bardzo dokładnie zweryfikowany i stanowi gwarancję uzyskania wyrobów o najwyższej jakości. To istotne, gdyż wymagania dotyczące procesu technologicznego były bardzo wysokie, a chodziło o zachowanie w jak największym stopniu składników odżywczych naturalnie występujących w mięsie i warzywach. Więcej o pracach nad innowacyjnym procesem technologicznym – w Rozmowie miesiąca. Dystrybucja nowej linii produktów stopniowo poszerza się i można je już od początku tego roku zobaczyć na półkach sklepów, głównie należących do sieci.
Dystrybucji poświęciliśmy artykuł opisujący sklepy mięsne. Co istotne, ostatnio ich liczba ustabilizowała się, choć wyrósł im poważny konkurent. To tradycyjna lada z mięsem i wędlinami w prawie 1200 sklepach Biedronki. O asortymencie w tej ladzie i hitach sprzedażowych mówi przedstawiciel sieci dyskontowej.
Zapraszam do lektury.
Barbara Mikusińska, redaktor naczelna
SPIS TREŚCI
2 OD REDAKCJI
6 WIADOMOŚCI
ROZMOWA MIESIĄCA
8 Sztuką jest właściwe połączenie składników – mówi Renata Nowak, główna technolog, Cedrob Foods
ANALIZA
12 Wyniki finansowe branży mięsnej w I kwartale 2024 roku
HANDEL
14 Sprzedaż paczkowanych kabanosów w sklepach
16 Sklepy mięsne: decydują jakość i świeżość
RYNEK
19 Branża mięsna potrzebuje zielonego światła
TECHNOLOGIE
20 Mieszanki funkcjonalne. Część 1
NAUKA
24 D. Lisiak, K. Borzuta, E. Grześkowiak, Ł. Samardakiewicz, B. Lisiak: Przyżyciowe i technologiczne czynniki wycieku soku mięsnego wieprzowiny w handlu mięsem
28 J. Markowska, R. Słonina, Ł. Majczak, A. Bednarek, P. Boniecki: Nowa technologia zagospodarowania wieprzowych pozostałości ubojowych
WYDARZENIA
38 75 lat „Gospodarki Mięsnej”