SPIS TREŚCI
14 WIADOMOŚCI•WYDARZENIA
JUBILEUSZ
16 85-lat dr inż. Adama Olszewskiego
RYNEK PRZYSZŁOŚCI
18 „Is America back” – odrodzenie czy zmierzch „Amerykańskiego Stulecia”?
EWA KAKIET-SPRINGER
TRENDY
24 Rynek żywności ekologicznej
ANETA CEGIEŁKA, KACPER SUDRA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, MARTA CHMIEL
JAKOŚĆ
32 Barwa mięsa jako jeden z determinantów atrakcyjności i jakości produktu spożywczego
DAGMARA DRÓŻDŻ
WZORCOWY SKLEP MIĘSNY
38 Dobre praktyki w sklepie mięsnym – dokumentacja systemu HACCP w sklepie mięsnym
KATARZYNA GODLEWSKA
EKONOMIA
44 Analiza przemian w rolnictwie województwa podkarpackiego w latach 2008-2020
ADAM OLSZEWSKI
CIEKAWOSTKI
49 Mięso i krew jako tabu pokarmowe
JANUSZ R. MROCZEK
53 SPIS TREŚCI ROCZNIKA 2021