SPIS TREŚCI
4 WIADOMOŚCI
RYNEK PRZYSZŁOŚCI
6 EWA KAKIET-SPRINGER
Komu bije TikTok?
UBÓJ
12 WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK
Przetwarzanie nieosłonkowych jadalnych ubocznych surowców rzeźnych
UTYLIZACJA
16 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR
Problemy techniczno-technologiczne i środowiskowe dotyczące wstępnej obróbki oraz oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych
MIKROBIOLOGIA
22 ELŻBIETA ROSIAK
Wykorzystanie dostępnych on-line programów prognostycznych oraz bazy danych ComBase do oceny bezpieczeństwa mikrobiologicznego mięsa
SUROWIEC
24 IWONA CHWASTOWSKA-SIWIECKA, TOMASZ DROŻBA, EWA BURCZYK
Ocena jakości mięśni piersiowych poddanych obróbce metodą sous-vide
EKONOMIA
33 ROBERT MROCZEK
Rynek mięsny w Polsce – podstawowe informacje