Gospodarka Mięsna nr 10.2025

Nowe rynki tak, ale ważna regionalizacja

W Rozmowie miesiąca Adam Sojka, prezes Grupy Drosed, odniósł się do entuzjastycznych komentarzy dotyczących informacji o otwarciu rynku chińskiego na polski drób. Zaleca cierpliwość, bo pokonanie biurokratycznych barier może zająć więcej czasu niż sądzą optymiści. Najważniejsze, że stronie polskiej udało się wynegocjować regionalizację obejmującą 73 regiony, a nie województwa, jak proponował Pekin. Zdaniem Adama Sojki przyjęcie chińskiej wersji oznaczałoby zatrzymanie całego eksportu w przypadku wystąpienia gdzieś ogniska ptasiej grypy.

W 2024 roku Grupa Drosed przejęła Indykpol i Konspol. Czy oznacza to, że polski sektor drobiarski będzie się szybko konsolidował? Na to pytanie prezes Grupy odpowiedział przecząco. Uzasadnienie takiej odpowiedzi można przeczytać w wywiadzie na str. 12.

Biedronka nieoczekiwanie pojawia się w tym wydaniu w kilku miejscach. W ostatnich dniach przed zamknięciem numeru do naszej redakcji (i wielu innych) dotarł komunikat prasowy o zarzutach stawianych Jerónimo Martins Polska, właścicielowi Biedronki, przez Henryka Kanię. Następny był jego list otwarty do prezesa portugalskiego koncernu, co opisaliśmy w Wiadomościach. Własne marki sieci zawsze wzbudzały kontrowersje, zwłaszcza wtedy, gdy producenci zbyt angażowali się we współpracę z jedną firmą. Z drugiej strony trudno nie współpracować z dynamicznie rozwijającą się siecią, gdy jest do tego okazja. Po raz dugi piszemy o Biedronce w dziale Handel. Porównujemy lady tradycyjne z mięsem i wędlinami w tej sieci dyskontowej oraz w Dino.

Tarczyński jest spółką giełdową, więc systematycznie publikuje swoje wyniki. Przytaczamy je w artykule w dziale Rynek. Co ważne, producent stawia na eksport, ale też na nowe kategorie. Pamiętamy jego „ożywcze” działania na rynku parówek, teraz koncentruje się na salami, choć zapowiada, że najważniejsze kategorie to kabanosy i parówki.

Zapraszam do lektury

Barbara Mikusińska


Spis treści

2 OD REDAKCJI

6 WIADOMOŚCI

ROZMOWA MIESIĄCA

12 Nie zakładamy jednego modelu rozwoju – zarówno rozwój organiczny, jak i przejęcia są możliwe – mówi Adam Sojka, prezes zarządu Grupy Drosed

ANALIZA

16 Perspektywy rynku mięsa czerwonego na świecie

HANDEL

18 Tradycyjne lady w Biedronce i Dino

RYNEK

20 Tarczyński zwiększa eksport i inwestuje w nowe kategorie produktów

NAUKA

24 M. Panasiewicz; J. Mazur: Posadzki i systemy w zakładach mięsnych

30 M. Trymers; K. Tkacz;  M. Modzelewska-Kapituła: Zastosowanie tłuszczów roślinnych i nowoczesnych technik ich stabilizacji w produktach mięsnych

34 P. Janiszewski:  Metody oceny dobrostanu zwierząt w obrocie przedubojowym i jego wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa oraz uregulowania prawne

37 WYDARZENIA

Reklama