Dobrostan zwierząt – na celowniku
Przyglądając się sklepowym półkom i ladom chłodniczym, nie w każdej kategorii spożywczej można dostrzec ekologiczną ofertę. Głównie dotyczy ona owoców, warzyw, jajek i produktów suchych, takich jak kasze, mąki oraz przekąsek (orzechy, suszone owoce) i rzadziej przetworów z owoców i warzyw. Tylko w niewielu, bardzo wyspecjalizowanych sklepach można znaleźć ekologiczną ofertę mięsa i jego przetworów. Analizę przyczyn takiej sytuacji na rynku przedstawiły autorki artykułu pt. „Ekologiczne mięso wieprzowe – aspekty produkcji i jakości”. Ich wnioski: wzrost produkcji ekologicznej wymaga wsparcia systemowego, edukacji konsumentów i rozwoju infrastruktury sprzedaży. Zwłaszcza edukacja konsumentów może odegrać znaczącą rolę w czasie, gdy trwa dyskusja na temat dobrostanu zwierząt, na który kładzie się duży nacisk w ekologicznej hodowli.
O dobrostanie zwierząt i dotyczących go nowych rozporządzeniach Komisji Europejskiej wypowiada się Dariusz Goszczyński, prezes KRD-IG. Z czterech nowych rozporządzeń w ramach Zielonego Ładu Komisja wycofała się z trzech, a do czwartego, dotyczącego warunków transportu zwierząt, zgłoszono ok. 3 tys. poprawek. Nie wiadomo więc, czy to rozporządzenie wejdzie w życie. Bydłu zagraża choroba niebieskiego języka, świniom ASF, natomiast drób dziesiątkowany jest przez ptasią grypę i rzekomy pomór drobiu. Sektor drobiarski podejmuje wiele działań, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się tych chorób. Czy skutecznie – można przeczytać w artykule będącym tematem miesiąca.
Podobnie jak w przypadku poprzedniego numeru „Gospodarki Mięsnej”, zachęcam do przeczytania artykułu na temat wędlin surowych dojrzewających, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Tym razem autor Jerzy Wajdzik tłumaczy, jak mikroflora i kultury startowe wpływają na jakość tych wędlin.
Jednym z interesujących wniosków analizy sytuacji finansowej branży mięsnej dokonanej przez eksperta Banku Pekao (w artykule w dziale Analiza) jest duży wzrost inwestycji w maszyny i urządzenia producentów przetworów mięsnych. Według autora artykułu to najprawdopodobniej próba neutralizacji skutków wzrostu kosztów pracy poprzez automatyzację procesów produkcyjnych. Oznacza to dobry czas dla producentów i dostawców technologii i urządzeń dla przemysłu mięsnego.
Zapraszam do lektury „Gospodarki Mięsnej”
Barbara Mikusińska
SPIS TREŚCI
2. OD REDAKCJI
4. WIADOMOŚCI
TEMAT MIESIĄCA
6. Dariusz Goszczyński, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej o sukcesach branży drobiarskiej i wyzwaniach, które przed nią stoją
ANALIZA
10. Wyniki finansowe branży mięsnej
HANDEL
12. Zmiany cen wędlin paczkowanych w sklepach małego formatu i w supermarketach
RYNEK
14. Więcej świń w dużych stadach
16. Preferencje konsumenckie w sektorze mięsa, wędlin i dań gotowych –kierunki rozwoju i nowe możliwości dla zakładów mięsnych
TECHNOLOGIE
18. Wpływ dojrzewania na właściwości wędlin surowych. Część 2
22. Przełom w technologii oszałamiania świń – wyniki projektu PigStun
NAUKA
26. M. Modzelewska-Kapituła, A. Lewandowska: Ekologiczne mięso wieprzowe – aspekty produkcji i jakości
30. E. Hać-Szymańczuk, A. Homa, K. Piwowarek, A. Cegiełka, M. Chmiel: (Nie)znane zagrożenia: wybrane bakterie zoonotyczne występujące u zwierząt rzeźnych