Czy epizootia rządzi rynkiem mięsa?
W tym roku wiosenna pogoda wielu z nas rozczarowała, chociaż w czerwcu mogłoby być cieplej. Natomiast w branży mięsnej temperatura dyskusji jest wciąż wysoka, na co wpływ mają coraz to nowe wydarzenia. Główna uwaga skupiona jest na tych, które mogą negatywnie wpłynąć na prowadzenie biznesu przez hodowców i producentów mięsa. O wszystkich rozmawiano podczas wielu konferencji, w które obfitowała tegoroczna wiosna.
Niektóre tematy powtarzały się, bo część wyzwań i zagrożeń dotyka całą
branżę, nie tylko poszczególne sektory. Umowa z krajami Mercosur, Ukraina jako znaczący producent i eksporter mięsa, a przede wszystkim choroby zwierząt. Podczas kongresu Światowy Dzień Mięsa zadano panelistom bardzo dobre pytanie: czy epizootia rządzi rynkiem mięsa Chociaż nikt zdecydowanie nie odpowiedział na nie „tak”, jednak przykład Brazylii, która z powodu wystąpienia HPAI z dnia na dzień utraciła kilka istotnych rynków dla swojego eksportu drobiu, pokazuje, jak duży wpływ mają choroby zwierząt na gospodarkę. Jednym z krajów, które szybko zareagowały na sytuację w Brazylii, była Japonia. Zajmuje ona pierwsze miejsce na świecie pod względem importu mięsa drobiowego. Jest też globalnym wiceliderem w produkcji mięsa wieprzowego. Z japońską wieprzowiną związany jest biznes
Michała Taberskiego, który m.in. z tego surowca, ale z polskimi przyprawami, produkuje w Japonii kiełbasy i inne wędliny. Historię jego zakładu i produktów pod marką Polmeat opisujemy w artykule w dziale Rynek. Okazuje się, że mamy w Japonii eksperta doskonale znającego ten wyspiarski rynek mięsa.
W tym wydaniu „Gospodarki Mięsnej” poruszamy ważny problem klasyfikacji tusz wieprzowych. W artykule w dziale Technologie wskazujemy powody, dla których dotychczasowy system przestaje być wystarczający do wycen tusz, oraz jaka metoda może go zastąpić.
Zapraszam do lektury.
Barbara Mikusińska
redaktor naczelna
SPIS TREŚCI
4 WIADOMOŚCI
RYNEK
8 Polskie wędliny made in Japan
ANALIZA
10 Perspektywy produkcji drobiu na świecie i w Polsce
HANDEL
12 Rozwój rynku karmy i przysmaków dla psów i kotów w Polsce
TECHNOLOGIE
14 Mięsność tak, ale…
NAUKA
18 M. Panasiewicz; J. Mazur: Techniczno-technologiczne uwarunkowania dotyczące zdejmowania skór zwierzęcych, ich obróbki i wykorzystania
24 A. Szosland-Fałtyn: Zarządzanie ryzykiem Listeria monocytogenes w przemyśle mięsnym – wyzwania, nowoczesne strategie i bezpieczeństwo mikrobiologiczne
WYDARZENIA
29 UPEMI: jaka będzie przyszłość branży mięsnej?
30 Kongres Światowy Dzień Mięsa 2025
31 Od ziarna do stołu
32 Nowe technologie i regulacje dla branży mięsnej