Przejdź do treści

Gospodarka Mięsna nr 06.2025

Czy epizootia rządzi rynkiem mięsa?

W tym roku wiosenna pogoda wielu z nas rozczarowała, chociaż w czerwcu mogłoby być cieplej. Natomiast w branży mięsnej temperatura dyskusji jest wciąż wysoka, na co wpływ mają coraz to nowe wydarzenia. Główna uwaga skupiona jest na tych, które mogą negatywnie wpłynąć na prowadzenie biznesu przez hodowców i producentów mięsa. O wszystkich rozmawiano podczas wielu konferencji, w które obfitowała tegoroczna wiosna.

Niektóre tematy powtarzały się, bo część wyzwań i zagrożeń dotyka całą

branżę, nie tylko poszczególne sektory. Umowa z krajami Mercosur, Ukraina jako znaczący producent i eksporter mięsa, a przede wszystkim choroby zwierząt. Podczas kongresu Światowy Dzień Mięsa zadano panelistom bardzo dobre pytanie: czy epizootia rządzi rynkiem mięsa Chociaż nikt zdecydowanie nie odpowiedział na nie „tak”, jednak przykład Brazylii, która z powodu wystąpienia HPAI z dnia na dzień utraciła kilka istotnych rynków dla swojego eksportu drobiu, pokazuje, jak duży wpływ mają choroby zwierząt na gospodarkę. Jednym z krajów, które szybko zareagowały na sytuację w Brazylii, była Japonia. Zajmuje ona pierwsze miejsce na świecie pod względem importu mięsa drobiowego. Jest też globalnym wiceliderem w produkcji mięsa wieprzowego. Z japońską wieprzowiną związany jest biznes

Michała Taberskiego, który m.in. z tego surowca, ale z polskimi przyprawami, produkuje w Japonii kiełbasy i inne wędliny. Historię jego zakładu i produktów pod marką Polmeat opisujemy w artykule w dziale Rynek. Okazuje się, że mamy w Japonii eksperta doskonale znającego ten wyspiarski rynek mięsa.

W tym wydaniu „Gospodarki Mięsnej” poruszamy ważny problem klasyfikacji tusz wieprzowych. W artykule w dziale Technologie wskazujemy powody, dla których dotychczasowy system przestaje być wystarczający do wycen tusz, oraz jaka metoda może go zastąpić.

Zapraszam do lektury.

Barbara Mikusińska
redaktor naczelna


SPIS TREŚCI

4 WIADOMOŚCI

RYNEK

8 Polskie wędliny made in Japan

ANALIZA

10 Perspektywy produkcji drobiu na świecie i w Polsce

HANDEL

12 Rozwój rynku karmy i przysmaków dla psów i kotów w Polsce

TECHNOLOGIE

14 Mięsność tak, ale…

NAUKA

18 M. Panasiewicz; J. Mazur: Techniczno-technologiczne uwarunkowania dotyczące zdejmowania skór zwierzęcych, ich obróbki i wykorzystania

24 A. Szosland-Fałtyn: Zarządzanie ryzykiem Listeria monocytogenes w przemyśle mięsnym – wyzwania, nowoczesne strategie i bezpieczeństwo mikrobiologiczne

WYDARZENIA

29 UPEMI: jaka będzie przyszłość branży mięsnej?

30 Kongres Światowy Dzień Mięsa 2025

31 Od ziarna do stołu

32 Nowe technologie i regulacje dla branży mięsnej

Reklama