Tradycja i jakość
Rozstrzygnięto właśnie konkurs na najlepsze pod względem jakości wyroby mięsne, zorganizowany przez IBPRS-PIB. Wzięło w nim udział kilkudziesięciuproducentów z całej Polski, którzy działają w lokalnej lub regionalnej skali. Wiele ich produktów świadczy o tym, że kontynuują tradycje związane z rodzajem i smakiem wędlin, charakterystycznymi dla regionów. Przy tym, jak wynika z oceny jurorów konkursu, charakteryzują się najwyższą jakością zarówno pod względem sensorycznym, jak i wysoką oceną przeprowadzoną w laboratorium chemicznym organizatora konkursu. Szkoda, że w celu spróbowania tych wyrobów trzeba udać się w różne strony kraju. Jedyną okazją do ich skosztowania było ogłoszenie wyników konkursu piszemy o nim w Wydarzeniach, podczas którego długi stół pełen był nagrodzonych produktów.
Zarówno lokalni producenci, jak i najwięksi, będą mieć doskonałą okazję do zaprezentowania konsumentom swoich produktów. Zbliża się wiatowy Dzień
Mięsa czerwca, o czym przypomina w Rozmowie miesiąca Jacek Strzelecki,
prezes Związku Polskie Mięso. Tego dnia odbędzie się kongres, podczas którego poruszone będą najważniejsze tematy dotyczące sytuacji branży mięsnej i wyzwań, które przed nią stoją. To m.in. wciąż aktualna umowa z krajami Mercosur, konkurencja ze strony ukraińskich producentów mięsa, a także niestabilna sytuacja polityczna i gospodarcza w skali globalnej. To powoduje, że producentom coraz trudniej planować inwestycje. Mogą to robić co najwyżej w krótkim okresie, który przecież nie jest wystarczający, gdy chce się zbudować nową fermę albo rozbudować zakład. Jednak wydaje się, że branży mięsnej nie opuszcza optymizm, o czym świadczą tłumy gości zainteresowanych nowoczesnymi maszynami i technologiami, zaprezentowanymi podczas ostatniej edycji targów IFFA, o czym piszemy w artykule podsumowującym to wydarzenie.
Barbara Mikusińska
redaktor naczelna
SPIS TREŚCI
2 OD REDAKCJI
ROZMOWA MIESIĄCA
HANDEL
10 Miejsca zakupów wędlin i świeżego mięsa dokonywanych przez gospodarstwa domowe
RYNEK
13 Stanowcze „nie” dla mięsa z laboratorium
14 Co czwarty hodowca trzody zamierza ograniczyć skalę produkcji
TARGI
16 Targi IFFA: AI, automatyzacja, robotyzacja i… dania gotowe
17 Trendy na IFFA: co przykuło uwagę branży mięsnej
TECHNOLOGIE
NAUKA
27 E. Hać-Szymańczuk, A. Cegiełka,
M. Chmiel, E. Lipińska, A. Homa,
K. Piwowarek: Problematyczne wirusy w hodowli zwierząt rzeźnych i ptaków
32 K. Reder, K. Dasiewicz, M. Chmiel:
Charakterystyka przypraw, mieszanek funkcjonalnych i przyprawowych stosowanych w przemyśle mięsnym
WYDARZENIA