Spis treści
OD REDAKCJI
2 Czy innowacje są potrzebne?
WIADOMOŚCI
4 Gobarto podało wyniki; Branża mięsna w ministerstwie; Nowy Główny Lekarz Weterynarii
5 Lidl troszczy się o dobrostan kurczaków; Plukon Food Group przejmuje firmę Algas; Wirus ptasiej grypy zaatakował bydło i ludzi
ROZMOWA MIESIĄCA
6 Zależy nam na świadomych konsumentach – rozmowa z Mariettą Stefaniak, wiceprezesem zarządu Zakładów Mięsnych Silesia
SONDA
10 Branża mięsna czeka na zmiany
HANDEL
12 Zakupy kiełbas – gdzie, jakie, za ile
PRAWO
16 Zmiany w klasyfikacji poubojowej tusz wieprzowych w systemie SEUROP
18 Zdrowie w centrum uwagi od dekad – zmiany w prawie żywieniowym
FINANSE
20 Co może ujawnić audyt?
22 Czas przydatności tradycyjnego składania zamówień niedługo minie
TECHNOLOGIE
24 Wykorzystanie odpadów poubojowych
32 Produkcja roślinnych alternatyw mięsnych przy wykorzystaniu techniki inżynierii tkankowej
NAUKA
34 MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR
Postępowanie z odpadami poubojowymi – kierunki zagospodarowania i unieszkodliwiania
40 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA, EDYTA LIPIŃSKA, KAMIL PIWOWAREK
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie
mięsa
WYDARZENIA
44 Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy;Kulinarny Puchar dla uczniów szkół gastronomicznych