Gospodarka Mięsna nr 04.2024

Spis treści

OD REDAKCJI

2 Czy innowacje są potrzebne?

WIADOMOŚCI

4 Gobarto podało wyniki; Branża mięsna w ministerstwie; Nowy Główny Lekarz Weterynarii

5 Lidl troszczy się o dobrostan kurczaków; Plukon Food Group przejmuje firmę Algas; Wirus ptasiej grypy zaatakował bydło i ludzi

ROZMOWA MIESIĄCA

6 Zależy nam na świadomych konsumentach – rozmowa z Mariettą Stefaniak, wiceprezesem zarządu Zakładów Mięsnych Silesia

SONDA

10 Branża mięsna czeka na zmiany

HANDEL

12 Zakupy kiełbas – gdzie, jakie, za ile

PRAWO

16 Zmiany w klasyfikacji poubojowej tusz wieprzowych w systemie SEUROP

18 Zdrowie w centrum uwagi od dekad – zmiany w prawie żywieniowym

FINANSE

20 Co może ujawnić audyt?

22 Czas przydatności tradycyjnego składania zamówień niedługo minie

TECHNOLOGIE

24 Wykorzystanie odpadów poubojowych

32 Produkcja roślinnych alternatyw mięsnych przy wykorzystaniu techniki inżynierii tkankowej

NAUKA

34 MARIAN PANASIEWICZ,  JACEK MAZUR

Postępowanie z odpadami poubojowymi – kierunki zagospodarowania i unieszkodliwiania

40 ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, ANETA CEGIEŁKA, EDYTA LIPIŃSKA, KAMIL PIWOWAREK

Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie

mięsa

WYDARZENIA

44 Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy;Kulinarny Puchar dla uczniów szkół gastronomicznych

Reklama

Partnerzy

Skip to content