Po pierwsze koszty
Rok 2024 zakończył się mocnym akcentem – podpisaniem umowy Unii Europejskiej z krajami Mercosur. Branża mięsna zaprotestowała, bo import mięsa z Ameryki Południowej zagraża jej pozycji na europejskich rynkach. O tym, jak kosztowna może być jej realizacja dla polskich producentów mięsa, wyjaśniają analitycy banku Credit Agricole w artykule w dziale Analiza. Do umowy odnosi się w Rozmowie miesiąca Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładów Mięsnych Wierzejki. Jego zdaniem próby jej zablokowania przez polski rząd nie odniosą skutku i wejdzie w życie.
Będzie to kolejne wyzwanie, z którym branża mięsna będzie musiała zmierzyć się w tym roku. Ich lista jest bardzo długa, bo do tych, z którymi nie uporano się w ub.r., dochodzą kolejne, a to dopiero styczeń. Przykład – Adam Zdanowski wskazuje w wywiadzie na ustawę o cyberbezpieczeństwie, w kontekście której branżę mięsną zaliczono do kluczowych, co będzie skutkowało dla niej wysokimi obciążeniami. Jak podkreśla, gdy chodzi o ponoszenie kosztów, branża mięsna jest kluczowa, a w sprawie dofinansowania już nie.
Początek stycznia nowego roku i już wszystkich zelektryzowało doniesienie o wystąpieniu pryszczycy w Niemczech, niedaleko granicy z Polską. Z niepokojem śledzimy sytuację, a na reakcję nie trzeba było długo czekać. Korea Południowa, a za nią kolejne kraje poza Unią Europejską wstrzymują import zwierząt i mięsa z Niemiec, co skutkuje ogromnymi stratami rolników i producentów w tym kraju. Z pierwszych szacunków wynika, że mogą przekroczyć 1 mld euro. O miejsce na rynkach krajów trzecich, które zakazały importu z Niemiec, konkurują teraz unijni przedsiębiorcy z tymi z Ameryki Południowej i USA. Natomiast polska branża mięsna obawia się zalewu naszego rynku tanią wieprzowiną od zachodnich sąsiadów (co umożliwi regionalizacja).
Mimo wielu niepokojących wydarzeń, można też wymienić pozytywne. Adam Zdanowski wskazuje na zmianę zachowania konsumentów coraz życzliwiej traktujących mięso, bo jest zdrowym źródłem białka. Nasi rozmówcy cytowani w Sondzie podkreślają, że polska branża mięsna ma jeszcze duży potencjał, który z pewnością wykorzysta, poza tym wciąż inwestuje, jest nowoczesna i potrafi elastycznie reagować na dynamicznie zmieniające się warunki rynkowe. Zapraszam do lektury.
Barbara Mikusińska, redaktor naczelna
Spis treści
2 OD REDAKCJI
WIADOMOŚCI
4 Czy pryszczyca się rozprzestrzeni?
5 Sokołów podsumował rok; Roślinne alternatywy mięsa i nabiału
w nowej klasyfikacji PKD
ROZMOWA MIESIĄCA
6 Działamy na dynamicznie zmieniającym się rynku i w naszej branży nie można się nudzić – mówi Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładów Mięsnych Wierzejki
ANALIZA
10 Konsekwencje wejścia w życieumowy z krajami Mercosur
SONDA
12 Co czeka branżę mięsną w 2025 roku? Odpowiadają: Dariusz Goszczyński, KRD-IG; Tomasz Parzybut, SRiW RP; Wiesław Różański, UPEMI; Jacek Strzelecki, Polskie Mięso
EDUKACJA
14 InnoMeatEdu. Wszystko o mięsie i technologii mięsa
TECHNOLOGIE
16 Wartość kulinarna mięsa jagnięcego
NAUKA
20 M. Trymers, P. Wiśniewski, K. Tkacz: Nietermiczne metody przedłużania trwałości mięsa i produktów
mięsnych
24 H. Jankowiak, A. Zmudzińska: Wybrane czynniki kształtujące jakość mięsa wieprzowego
WYDARZENIA
30 IFFA: inspiracje i innowacje