Gospodarka Mięsna nr 7.2020

Spis Treści 4 Wiadomości – Wydarzenia 6 Personalia Droga Leona Janty-Połczyńskiego Higiena 8 Pest control – ochrona przed szkodnikami w zakładach mięsnych – Dagmara Prasek 12 Oświetlenie LED – ważny element bezpieczeństwa żywności – Robert Palka 16 Zastosowanie ozonu w przemyśle mięsnym – Monika Trząskowska 22 Mycie i dezynfekcja – efektywność i skuteczność działania środków myjących wobec drobnoustrojów – Elżbieta Hać-Szymańczuk, […]

Zagrożenia przy pracy w zakładach przetwórstwa mięsa

Przetwórstwo mięsa uważane jest za branżę szczególnie niebezpieczną ze względu na liczne zagrożenia wypadkowe. Ich identyfikacja jest ważnym elementem oceny ryzyka zawodowego, co jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Eliminowanie zagrożeń ma na celu ochronę ludzkiego zdrowia i życia, służy zapobieganiu stresowi u pracowników i pracodawców, stratom finansowym oraz innym kłopotom związanym z ewentualnymi wypadkami przy pracy […]

Sokołów z nowym Wiceprezesem ds. Produkcji i Rozwoju

Od sierpnia funkcję Wiceprezesa Zarządu ds. Produkcji i Rozwoju w Sokołów S.A. pełni Kazimierz Kisiel, dotychczasowy Dyrektor Oddziału w Sokołowie Podlaskim. Zmiana jest wynikiem przejścia na emeryturę dotychczasowego Wiceprezesa Stanisława Wierzbickiego, który piastował to stanowisko od 2000 roku. Wiedza i doświadczenie Wiceprezes Stanisław Wierzbicki przez całą swoją karierę był związany z branżą mięsną. Pracę zawodową […]

Nowy zakład przetwórstwa drobiu Inwestycja Sokołów S.A. w Osiu

W czerwcu rozpoczął działalność zakład rozbioru drobiu, uruchomiony przy Oddziale Sokołów S.A. w Osiu. To kolejny etap rozwoju firmy i wkład w lokalną gospodarkę. Nowo powstały zakład został wyposażony w nowoczesne technologie, zapewniające jakość i bezpieczeństwo produkcji. Dzięki tej inwestycji, na rynek została wprowadzona marka Uczta Drób. Zakład w Osiu jest jednym z najnowocześniejszych tego […]

Dobry przepis na bezpieczeństwo w branży przetwórstwa mięsa

Czy praca w branży przetwórstwa mięsa w Polsce jest bezpieczna? Mimo modernizacji części zakładów, związanej m.in. z dostosowaniem do przepisów sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej, statystyki dotyczące wypadków w tej branży nadal niepokoją. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie […]

Włoska firma AMB oferująca kompleksowe usługi w zakresie pakowania żywności informuje o przejęciu niemieckiej firmy PTS Verpackungen

Firma AMB Spa z siedzibą we Włoszech San Daniele del Friuli poinformowała o przejęciu niemieckiego przedsiębiorstwa PTS Verpackungen z Gauting w Bawarii. PTS (skrót od Prime Tray System) tworzy innowacyjne opakowania przemysłowe dla wielu znanych producentów z rynku lokalnego i międzynarodowego. Jednym z zadań realizowanych przez PTS od blisko 20 lat była sprzedaż produktów firmy […]

Przejdź do treści