W dniu 23 września uroczyście otwarto przedstawicielstwo polskiej branży drobiarskiej w Chinach. Jest to kolejny ważny krok w kierunku zwiększenia eksportu rodzimych wyrobów na tamtejszy rynek. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, która już od pewnego czasu prowadzi działania promocyjne na kontynencie azjatyckim. Głównymi zadaniami placówki będą m.in. dalsza budowa i zacieśnianie relacji między polskimi producentami a przedsiębiorcami oraz instytucjami rządowymi w Chinach, a także gromadzenie i analiza danych rynkowych.

Zwiększenie poziomu eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin to jedna z istotnych ścieżek rozwoju rodzimego sektora drobiarskiego. Działania w tym zakresie aktywnie prowadzi Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, m.in. w ramach trzyletniej kampanii współfinansowanej przez Unię Europejską – „Europejski Drób w Jakości Siła”. Ich rezultatem jest podpisanie memorandum z Chińskim Stowarzyszeniem Kontroli i Kwarantanny Towarów Importowanych oraz Eksportowanych (CIQA), które usprawni rozwój polskiego eksportu na tamtejszy rynek. Kamieniem milowym w polsko-chińskich relacjach eksportowych było także porozumienie w sprawie kontroli substancji niepożądanych w produktach drobiowych trafiających na tamtejszy rynek podpisane w czasie ostatniej wizyty prezydenta Chin w Polsce.


Mirosław Gajewski, Łukasz Dominiak

(Sekretarz Generalny CIQA),
Łukasz Dominiak