Pzeczytaj w „Gospodarce Mięsnej” 8/2024
W sierpniu 1949 roku ukazał się pierwszy (łączony) numer „Gospodarki Mięsnej”, czyli dokładnie 75 lat temu. Historii naszego czasopisma poświęcamy artykuł, w którym cytujemy fragmenty pierwszych publikacji na jego łamach. Ich lektura jest interesująca i może być zaskakująca dla pokoleń, które obecnie działają w branży mięsnej.
Dla nich punktem odniesienia może być moment przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, a co najwyżej rok 1989. Okres zaraz po II wojnie światowej jest bardzo odległy, jednak lektura tego, w jakim stanie była gospodarka uświadamia, jak wielkiego skoku dokonała branża mięsna. Zwłaszcza po 1989 roku, gdy zniknęły zakłady państwowe i sprawę w swoje ręce wzięli prywatni przedsiębiorcy. Wielu z nich wychowało swoich następców, jak możemy obserwować to w przypadku Grupy Zakrzewskich. O historii firmy, a także o sytuacji na rynku wołowiny, na którym Zakrzewscy zajmują silną pozycję, mówi w Rozmowie Miesiąca Paweł Zakrzewski, członek zarządu spółki i kierujący nowym zakładem w Szczuczynie, syn jednego z założycieli rodzinnej firmy. Wraz z Tomaszem Zakrzewskim, który zarządza zakładem w Stanisławowie, produkującym wędliny, oraz Mateuszem Zakrzewskim, kierującym zakładami w Kosowie Lackim, stanowią kolejne pokolenie stopniowo wdrażane w zarządzanie firmą. Paweł Zakrzewski działa na trudnym rynku wołowiny, na którym wysokie ceny pasz wywindowały ceny mięsa w Polsce. Na dodatek musi mierzyć się z konkurencją tańszej wołowiny z krajów Ameryki Południowej, a nawet z Europy Zachodniej. Jaką strategię przyjął – zdradza w wywiadzie.
Do historii, tym razem hodowli świń, nawiązują Karolina Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Jacek Nowicki, producent tradycyjnych wędlin, w artykule poświęconym starej rodzimej rasie – złotnickiej pstrej. Dzięki specjalnemu programowi ochrony genetycznej jej populacja wzrosła ostatnio do prawie 900 sztuk. Warto poznać ciekawe pochodzenie tej rasy i zalety mięsa z tych świń, opisane w artykule.
W numerze nie może zabraknąć aktualnych informacji. Tym razem dokładnie opisujemy nowe obowiązki pracodawców zatrudniających co najmniej 50 osób, a dotyczące sygnalistów. Uwaga – wszystko ma być gotowe i zacząć działać 25 września 2024 roku. Pozostało niewiele czasu.
Zapraszam do lektury.
Barbara Mikusińska, redaktor naczelna
SPIS TREŚCI
8 OD REDAKCJI
1 0 WIADOMOŚCI
ROZMOWA MIESIĄCA
14 Marka naszej wołowiny jest od dawna znana i doceniana na europejskich i światowych rynkach – mówi Paweł Zakrzewski, członek zarządu Zakładów Mięsnych Zakrzewscy Sp. z o.o., Szczuczyn
ANALIZA
20 Zmiany pogłowia świń według województw
HANDEL
21 Mięso i przetwory mięsne – segment produktów pakowanych
PRAWO
26 Sygnaliści – nowe obowiązki stają się rzeczywistością
TECHNOLOGIE
30 Przyprawy jako czynnik determinujący walory jakościowe i zdrowotne produktów mięsnych
NAUKA
34 M. Panasiewicz, J. Mazur: Maszyny i urządzenia do podziału oraz rozdrabniania twardych elementów tusz zwierzęcych
40 K. Szulc, J. Nowicki: Jakość mięsa świń rodzimej rasy złotnickiej pstrej i jej mieszańców
44 A. Cegiełka, E. Hać-Szymańczuk, I. Szymańska: Wybrane aspekty związane z zastosowaniem nanocząsteczek w produkcji żywności ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa
WYDARZENIA
50 75 lat „Gospodarki Mięsnej”