Gospodarka Mięsna nr 8.2024

Pzeczytaj w „Gospodarce Mięsnej” 8/2024

W sierpniu 1949 roku ukazał się pierwszy (łączony) numer „Gospodarki Mięsnej”, czyli dokładnie 75 lat temu. Historii naszego czasopisma poświęcamy artykuł, w którym cytujemy fragmenty pierwszych publikacji na jego łamach. Ich lektura jest interesująca i może być zaskakująca dla pokoleń, które obecnie działają w branży mięsnej.

Dla nich punktem odniesienia może być moment przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, a co najwyżej rok 1989. Okres zaraz po II wojnie światowej jest bardzo odległy, jednak lektura tego, w jakim stanie była gospodarka uświadamia, jak wielkiego skoku dokonała branża mięsna. Zwłaszcza po 1989 roku, gdy zniknęły zakłady państwowe i sprawę w swoje ręce wzięli prywatni przedsiębiorcy. Wielu z nich wychowało swoich następców, jak możemy obserwować to w przypadku Grupy Zakrzewskich. O historii firmy, a także o sytuacji na rynku wołowiny, na którym Zakrzewscy zajmują silną pozycję, mówi w Rozmowie Miesiąca Paweł Zakrzewski, członek zarządu spółki i kierujący nowym zakładem w Szczuczynie, syn jednego z założycieli rodzinnej firmy. Wraz z Tomaszem Zakrzewskim, który zarządza zakładem w Stanisławowie, produkującym wędliny, oraz Mateuszem Zakrzewskim, kierującym zakładami w Kosowie Lackim, stanowią kolejne pokolenie stopniowo wdrażane w zarządzanie firmą. Paweł Zakrzewski działa na trudnym rynku wołowiny, na którym wysokie ceny pasz wywindowały ceny mięsa w Polsce. Na dodatek musi mierzyć się z konkurencją tańszej wołowiny z krajów Ameryki Południowej, a nawet z Europy Zachodniej. Jaką strategię przyjął – zdradza w wywiadzie.

Do historii, tym razem hodowli świń, nawiązują Karolina Szulc z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Jacek Nowicki, producent tradycyjnych wędlin, w artykule poświęconym starej rodzimej rasie – złotnickiej pstrej. Dzięki specjalnemu programowi ochrony genetycznej jej populacja wzrosła ostatnio do prawie 900 sztuk. Warto poznać ciekawe pochodzenie tej rasy i zalety mięsa z tych świń, opisane w artykule.

W numerze nie może zabraknąć aktualnych informacji. Tym razem dokładnie opisujemy nowe obowiązki pracodawców zatrudniających co najmniej 50 osób, a dotyczące sygnalistów. Uwaga – wszystko ma być gotowe i zacząć działać 25 września 2024 roku. Pozostało niewiele czasu.

Zapraszam do lektury.

Barbara Mikusińska, redaktor naczelna


SPIS TREŚCI

8 OD REDAKCJI

1 0 WIADOMOŚCI

ROZMOWA MIESIĄCA

14 Marka naszej wołowiny jest od dawna znana i doceniana na europejskich i światowych rynkach – mówi Paweł Zakrzewski, członek zarządu Zakładów Mięsnych Zakrzewscy Sp. z o.o., Szczuczyn

ANALIZA

20 Zmiany pogłowia świń według województw

HANDEL

21 Mięso i przetwory mięsne – segment produktów pakowanych

PRAWO

26 Sygnaliści – nowe obowiązki stają się rzeczywistością

TECHNOLOGIE

30 Przyprawy jako czynnik determinujący walory jakościowe i zdrowotne produktów mięsnych

NAUKA

34 M. Panasiewicz, J. Mazur: Maszyny i urządzenia do podziału oraz rozdrabniania twardych elementów tusz zwierzęcych

40 K. Szulc, J. Nowicki: Jakość mięsa świń rodzimej rasy złotnickiej pstrej i jej mieszańców

44 A. Cegiełka, E. Hać-Szymańczuk, I. Szymańska: Wybrane aspekty związane z zastosowaniem nanocząsteczek w produkcji żywności ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa mięsa

WYDARZENIA

50 75 lat „Gospodarki Mięsnej”

Reklama

Skip to content