SPIS TREŚCI
5 WIADOMOŚCI
RYNEK PRZYSZŁOŚCI
8 EWA KAKIET-SPRINGER
Efekt fali, czyli ekonomiczne twarze wojny w Ukrainie
GRILLOWANIE
14 JAKUB RUTKOWSKI, KATARZYNA TKACZ
Innowacje w marynowaniu – naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
18 AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN, AGATA BLICHARZ-KANIA
Analiza czynników wpływających na profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych
22 ANETA CEGIEŁKA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, MIROSŁAW SŁOWIŃSKI, KRZYSZTOF DASIEWICZ
Aspekty zdrowotne związane z grillowaniem
DODATKI
28 JANUSZ F. POMIANOWSKI
Przyprawy i aromaty
TRENDY
32 MIROSŁAW SŁOWIŃSKI, AGNIESZKA SKRZYPCZYK, ANETA CEGIEŁKA, KRZYSZTOF DASIEWICZ
Wędliny a ich roślinne analogie: wartość odżywcza i cena
PREZENTACJE
36 ADAM OLSZEWSKI
EDPOL i tendencje rozwojowe w trzecim dziesięcioleciu funkcjonowania w latach 2010-2021
EKONOMIA
39 ROBERT MROCZEK
Rynek mięsny w Polsce – podstawowe informacje
40 MARCIN WROŃSKI
Polski handel zagraniczny produktami mięsnymi w 2021 r.
44 ŹRÓDŁO GOBARTO
Nadal ubywa świń w Polsce – podsumowanie pierwszego kwartału 2022 r.
KRONIKA
46 Jubileusz 100-lecia na „XXVII Wielkiej Gali”
47 Śniadanie prasowe z firmą FRIZO