Polska wołowina na japońskim stole

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) zorganizowała w październiku br. seminarium poświęcone potencjałowi eksportu polskiej wołowiny do Japonii.

Uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się ze specyfiką rynku japońskiego. Szczególne wymagania stawiane polskim eksporterom wołowiny omówił gość specjalny, Omito Ota, reprezentujący firmę Toyota Tsusho Foods Corporation, będącą jednym z dużych importerów wołowiny na rynek japoński.

            W gronie prelegentów znaleźli się również m.in.: Monika Tyska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rozwoju; Jacek Kucharski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii; Iwona Mroczek-Wardzińska, przedstawiciel powołanej przez rząd japoński organizacji JETRO, koncentrującej się na przyciąganiu zagranicznych inwestycji do Japonii oraz wspieraniu japońskich firm z sektora małych i średnich przedsiębiorstw w ich globalnej działalności eksportowej.

            Podczas seminarium można było się dowiedzieć jak wygląda aktualna sytuacja w zakresie importu wołowiny na rynek japoński, jakie są wymogi importowe dla polskich firm oraz na jakie aspekty różnic kulturowych powinny zwracać uwagę polskie firmy w Japonii.

UPEMI poinformowała również i zaprosiła do udziału w planowanej misji biznesowej do Japonii połączonej z wizytą na targach Supermarket Trade Show w lutym 2019 r.