MEAT-TECH i TUTTOFOOD razem od 17 do 20 maja 2021 w Mediolanie

Łańcuch dostaw, bezpieczeństwo żywności i zrównoważony rozwój to gorące tematy trzeciej edycji targów MEAT-TECH, poświęconych rozwiązaniom w zakresie przetwarzania i pakowania dla przemysłu mięsnego, produktów pochodnych i dań gotowych, które odbędą się podczas targów Fiera Milano, trwających od 17 do 20 maja 2021 roku.

W 2021 roku Mediolan stanie się areną nawiązywania kontaktów, poszerzania możliwości biznesowych i tworzenia nowych zaawansowanych logistycznie i technologicznie terenów targowych we Włoszech.

Podążając za wymogami branży, MEAT-TECH konsoliduje swoją strategię opartą na wsłuchaniu się w potrzeby rynku. 16 czerwca br. odbyło się spotkanie wystawców oraz dyskusja na temat trendów rynkowych, oczekiwań wystawców i klientów.

Nicola Levoni, prezes ASSICA (Włoskie Krajowe Stowarzyszenie Produktów Mięsnych) oraz historyczny partner MEAT-TECH, podkreślił, że „Zainteresowanie naszej branży projektem łańcucha dostaw z technologią i gotowym produktem na wystawie jest z pewnością duże”. Dodał również, że: „Efektywna współpraca naszego Stowarzyszenia z MEAT-TECH doprowadzi nas do organizacji ciekawych spotkań podczas targów”.

MEAT-TECH to naprawdę wydarzenie, z którym identyfikuje się cała branża. Oprócz ASSICA, partnerami strategicznymi są stowarzyszenia: ANIMA-ASSOFOODTEC i UCIMA.

Rok 2019 był rokiem refleksji dla włoskiego sektora wieprzowiny, a w szczególności wędlin (produkcja spadła o -0,7% ilościowo, konsumpcja -0,6%). Sektor stanął w obliczu słabego popytu i rosnących cen surowców. „I tak patrzymy z optymizmem – skomentował Levoni – na możliwość nadania impetu organiczonemu wznowieniu całego sektora, światowego flagowego produktu Made in Italy Food, nie zapominając o żadnym ogniwie łańcucha i podejmując szeroko zakrojone działania na froncie eksportowym. Technologie przetwarzania i pakowania mają fundamentalne znaczenie dla naszego sektora ”.

Według danych ANIMA-ASSOFOODTEC, włoskie technologie i sprzęt dla produktów spożywczych skonsolidowały w 2019 roku wartość produkcji na 5,2 mld euro (+ 0,2% w porównaniu do 2018 roku), przy eksporcie sięgającym 3,4 mld euro.

Jak wskazała UCIMA, przemysł maszyn pakujących widzi ważne miejsce docelowe w sektorze spożywczym, z 55,9% obrotów, które w 2019 r. przekroczyło łącznie 8 mld euro przy interesującym wzroście eksportu (2,3%) – źródło: MECS.

MEAT-TECH i TUTTOFOOD nabiera jeszcze większego znaczenia strategicznego, ponieważ jednoczy dwa sektory, które wykazały zdolność dostosowania się do potrzeb kanału sprzedaży detalicznej, który przechodzi głęboką transformację i musi spełniać wymagania dotyczące zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywności, których konsument coraz bardziej poszukuje.

MEAT-TECH to targi innowacyjnych technologii i materiałów do przetwórstwa i pakowania mięsa, produktów pochodnych i dań gotowych. Ofertę wystawienniczą uzupełniają przyprawy, aromaty i składniki dla przemysłu spożywczego. Liczby edycji z 2018 roku: 180 wystawców, 14363 odwiedzających i ocena odwiedzających 7,3 punktu na maksymalnie 9 punktów.