Gospodarka Mięsna nr 05.2022

SPIS TREŚCI

                5 WIADOMOŚCI

RYNEK PRZYSZŁOŚCI

                8 EWA KAKIET-SPRINGER

                Efekt fali, czyli ekonomiczne twarze wojny w Ukrainie

GRILLOWANIE

                14 JAKUB RUTKOWSKI, KATARZYNA TKACZ

Innowacje w marynowaniu – naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające

18 AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, AGNIESZKA SAGAN, AGATA BLICHARZ-KANIA

Analiza czynników wpływających na profil i ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w grillowanych produktach mięsnych

22 ANETA CEGIEŁKA, ELŻBIETA HAĆ-SZYMAŃCZUK, MIROSŁAW SŁOWIŃSKI, KRZYSZTOF DASIEWICZ

Aspekty zdrowotne związane z grillowaniem

DODATKI

                28 JANUSZ F. POMIANOWSKI

                Przyprawy i aromaty

TRENDY

                32 MIROSŁAW SŁOWIŃSKI, AGNIESZKA SKRZYPCZYK, ANETA CEGIEŁKA, KRZYSZTOF DASIEWICZ

                Wędliny a ich roślinne analogie: wartość odżywcza i cena

PREZENTACJE

                36 ADAM OLSZEWSKI

                EDPOL i tendencje rozwojowe w trzecim dziesięcioleciu funkcjonowania w latach 2010-2021

EKONOMIA

39 ROBERT MROCZEK

Rynek mięsny w Polsce – podstawowe informacje

40 MARCIN WROŃSKI

                Polski handel zagraniczny produktami mięsnymi w 2021 r.

44 ŹRÓDŁO GOBARTO

Nadal ubywa świń w Polsce – podsumowanie pierwszego kwartału 2022 r.

KRONIKA

                46 Jubileusz 100-lecia na „XXVII Wielkiej Gali”

                47 Śniadanie prasowe z firmą FRIZO