Gospodarka Mięsna nr 03.2022

SPIS TREŚCI

10   WIADOMOŚCI

RYNEK PRZYSZŁOŚCI

12    EWA KAKIET-SPRINGER

 Oswajanie demografii czyli jak najlepiej opodatkować robota?

TECHNOLOGIA

18   JERZY WAJDZIK

Kiełbasa biała surowa i parzona

24  PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK

Zdrowotne aspekty peklowania

ZNAKOWANIE

30  JANUSZ F. POMIANOWSKI

Etykiety żywności

TRENDY

38  MIKOŁAJ CIEŚLAK, MONIKA MODZELEWSKA-KAPITUŁA, KATARZYNA TKACZ

Mięso wieprzowe bez antybiotyków – realna potrzeba czy chwilowy trend?

 44  ŹRÓDŁO: KRAJOWY ZWIĄZEK PRACODAWCÓW I PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ POLPIG

Owady – pokarm przyszłości?

EKONOMIA

45 ROBERT MROCZEK

Sektor mięsa czerwonego i drobiowego podczas pandemii