Badanie towarów spożywczych

Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania towarów pt. „Badanie towarów spożywczych”. 

Jest to kolejna z serii publikacja - praktyczne kompendium wiedzy - dotyczące zastosowania wielu metod badania towarów spożywczych, takich jak: 

- mięso, podroby i przetwory,

     - drób, jaja i przetwory,

    - tłuszcze roślinne i zwierzęce,

    - warzywa i owoce,

   - przetwory zbożowe.

 

Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów. Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych – dr hab. inż. Marek Ryczko oraz dr inż. Sławomir Klatka, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie.

 

Publikacja skierowana jest m.in. do studentów wydziałów towaroznawstwa oraz zarządzania i inżynierii produkcji uczelni ekonomicznych, rolniczych i przyrodniczych, ale również do praktyków – technologów, specjalistów ds. kontroli jakości firm z szeroko pojętej branży spożywczej.