Polskie Mięso – Ambrozja Smaku – Promocja Mięsa Wieprzowego

 

Związek Polskie Mięso, w ramach projektu „Polskie Mięso – Ambrozja Smaku – Promocja Mięsa Wieprzowego”, 26 czerwca 2018 roku, podczas uroczystego spotkania w Pałacu w Łochowie, miał okazję po raz kolejny zaprezentować Ambasadorom walory polskiego mięsa wieprzowego. Na event zostali również zaproszeni dziennikarze. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Minister Spraw Zagranicznych, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Główny Lekarz Weterynarii.

Wydarzenie było doskonałą okazją do zachęcenia przedstawicieli zagranicznych placówek dyplomatycznych do pogłębiania wiedzy na temat polskiego mięsa wieprzowego, polskiej kuchni oraz nawiązania kontaktów handlowych z Polską.

Spotkanie rozpoczęło się od powitalnej lampki szampana i kilku słów Prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego. Następnie głos zabrał gość specjalny Wiceminister Jacek Bogucki, który wręczył odznaczenia honorowe „Zasłużony
dla Rolnictwa” dla przedstawicieli firm zrzeszonych w Związku Polskie Mięso.

Następnie goście zostali zaproszeni przez dyrektor Katarzynę Oponowicz
do udziału w uroczystym obiedzie degustacyjnym na bazie polskiego mięsa wieprzowego przygotowany przez wybitnego szefa kuchni Marcina Budynka. 
Przed podaniem każdego dania kucharz opowiadał o potrawie, wyjaśniał, z jakiej części mięsa wieprzowego została przygotowana potrawa i opisywał dodatki, podkreślające doskonały smak mięsa. W przygotowanym menu znalazła się zimna zakąska - kumpiak
z grzanką z wiejskiego chleba z masłem z pyłkiem kwiatowym i wędzonym twarogiem, ciepła zakąska - pierogi z policzkiem wieprzowym i bobem z zielonym groszkiem i mięta demi glace, zupa – chłodnik litewski, danie główne - stek z prosiaka lub polski łosoś, puree kalafiorowe, marchew w miodzie z pudrem gryczanym, i wędzony ziemniak
oraz słodki deser - eklerka pistacjowa, sernik wiedeński, tatar z truskawek. Degustacja przebiegała przy akompaniamencie muzyki na żywo, płynącej z fortepianu.

Po uroczystym obiedzie goście zwiedzili XIX-wieczny zespół pałacowo – parkowy pod okiem przewodnika.

Wielką atrakcją „Ambrozji Smaku” były warsztaty kulinarne dla dyplomatów. Ambasadorzy oraz inni przedstawiciele dyplomatyczni założyli fartuchy kucharskie i pod okiem mistrza kuchni i jego pomocników przygotowywali chłodnik litewski z dodatkiem specjałów z polskiej wieprzowiny. Celem warsztatów było bliższe poznanie polskich smaków poprzez kulinarną praktykę i zademonstrowanie najwyższej jakości polskiego mięsa wieprzowego. Ambasadorzy z wielką werwą uczestniczyli w wyzwaniu i doskonale poradzili sobie odtwarzając polskie danie. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją i zdjęciami.

Sfinansowano z funduszu promocji mięsa Wieprzowego